Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

03.04.2024 18:00

Archeologický průzkum v Pardubičkách

Přednáška Mgr. Tomáše Čurdy. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského náměstí. Vstup zdarma, veřejnost zvána.

typ akce: Hovory o Pardubicku

06.04.2024 14:00

Komentovaná prohlídka Automatických mlýnů

Pročleny Klubu přátel Pardubicka. Sraz před areálem Automatických mlýnů. Vstupné 200 Kč / 140 Kč zlevněné. Přihlásit k účasti je možné v kanceláři Klubu přátel Pardubicka v úterý nebo ve čtvrtek 10-12 a 14-17 hodin.

typ akce: Výlety do historie

17.04.2024 18:00

Nálety na Pardubice

Přednáška k 80. výročí spojeneckých náletů na Pardubice v roce 1944. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenckého náměstí. Vstup zdarma.

typ akce: Hovory o Pardubicku

Archiv aktualit

Z výroční schůze KPP: Zbavme se "slavíků z Madridu"

obrázek k článku Ve čtvrtek proběhla ve velkém sálu Domu techniky na náměstí Republiky Výroční schůze Klubu přátel Pardubicka. Ta byla letos současně i schůzi volební, protože končilo volební období starého výboru KPP.
Jako host se jednání zúčastnil vicehejtman Pardubického kraje ing. Roman Línek. Ten ve svém vystoupení připomněl, že to je letos již 10 let, co existuje Pardubický kraj. Línek dále připomněl nejpodstatnější akce, na kterých se Pardubický kraj za těch uplynulých deset let podílel. V následné diskusi se hovořilo například o splavněné Labe do Pardubic. Línek vyjádřil přesvědčení, že to možná bude ještě několik let trvat, ale dokončení plavebního stupně Přelouč a výstavby koncového přístavu v Pardubicích se určitě nakonec dočkáme.
Předseda KPP ing. Jan Linhart pak zhodnotil činnost Klubu za uplynulý rok. Ve svém vystoupení mimo jiné poděkoval panu Palečkovi a paní Procházkové za obětavou práci ve výboru KPP. Jejich činnost ve vedení Klubu přátel Pardubicka totiž končí. Bohužel ani v loňském roce se nepodařilo zastavit úbytek členů KPP. Zatímco na konci roku 1989 měl Klub přátel Pardubicka 1 107 členů, na konci roku 2009 to bylo již pouze 670 členů, kteří do konce loňského roku zaplatili své členské příspěvky. Ing. Linhart zmínil také činnost pražské pobočky KPP a další aktivity Klubu.

Ing. Linhart seznámil účastníky i se čtyřmi tituly, s jejichž vydáním se pro letošek počítá v edici AB-Zet Pardubicka. Letos by tak měla vyjít publikace o historii MHD v Pardubicích, chystá se i publikace ke stému výročí české aviatiky, další brožura bude věnována přírodním krásám okolí Chrudimky a v neposlední řadě by na sklonku letošního roku měla patřit světlo světa zajímavá kronika Pardubicka 20. století. Rozpočet Klubu přátel Pardubicka pro letošní rok byl sestaven jako vyrovnaný. Příjmy i výdaje by měly činit 210 tisíc korun. Jak ve svém vystoupení připomněl ing. Linhart, je chvályhodné, že i přes finanční krizi zůstal příspěvek pardubického magistrátu na činnost KPP pro letošní rok nezměněn a sice ve výši 70 tisíc korun. Podobně i Pardubický kraj přispěje na činnost KPP stejnou částkou jako v loňském roce a sice 20-ti tisíci korunami. Následně byl jednohlasně zvolen nový výbor Klubu přátel Pardubicka. Oproti předchozímu vedení Klubu došlo ke změně na postu jednatele. Jednatelem Klubu přátel Pardubicka se namísto Jiřího Palečka stal Jan Řeháček, pokladníkem se na místo Emílie Procházkové stala Jarmila Skalická. Z dalších vystoupení zaujal především diskusní příspěvek vedoucího redaktora Zpráv KPP PhDr. Jiřího Kotyka, PhD., který vyjádřil přání, aby se nám po letošních komunálních volbách podařilo zbavit se mnohdy arogantních politiků spjatých se „slavíky z Madridu“ či absolventy „sezemické Sorbony“. Tento názor se setkal s velkým potleskem přítomných. V závěru pak Josef Hrstka navrhnul Jiřího Palečka na doživotního čestného předsedu Klubu přátel Pardubicka.

Výbor Klubu přátel Pardubicka:
předseda: Ing Jan Linhart
místopředseda: Ing Vít Vavřina
jednatel: Jan Řeháček, DiS.
pokladník: Jarmila Skalická
zapisovatelka: Růžena Placková
redaktor Zpráv: PhDr.Jiří Kotyk
vedoucí.turistického odboru: Ing.Marcela Timarová
vedoucí přírodovědné sekce: Josef Hrstka
knihovnice: Libuše Vobořilová
členové výboru: Alena Brožová , prof. Dagmar Richtarová , Naďa Štolovská

Zakladateli Klubu přátel Pardubicka Jiřímu Palečkovi byl propůjčen titul čestný předseda.

O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem