Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
21.04.2024 07:50

Alejí klenů kolem rybníků

 Krucemburk – Staré Ransko – Ždírec n. Doubravou. Délka 7 km. Odj. 7:53 ČD. Návrat 14:00, 16:06 ČD. Ved: Květa Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

21.04.2024 07:55

Meandry Struhy

Veselí - Lepějovice - Meandry Struhy - Bílý kopec - Kokešov – Opočínek. Délka trasy 8 km / 13 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 12:47 / 15:15 Bus MHD č.15. Ved: L. Kvapilová.  Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

Archiv aktualit

Zpráva o činnosti Klubu přátel Pardubicka za r. 2009

obrázek k článku V loňském roce pracoval výbor ve složení:
předseda - Ing Jan Linhart, místopředseda - Ing Vít Vavřina, jednatel - Jiří Paleček, pokladník - Emilie Procházková , zapisovatelka - Růžena Placková , redaktor Zpráv - PhDr.Jiří Kotyk, vedoucí.turistického odboru - Ing.Marcela Timarová , vedoucí přírodovědné sekce - Josef Hrstka, knihovnice - Libuše Vobořilová , organizátor Hovorů a tvůrce internetových stránek Klubu - Jan Řeháček, členové výboru: Alena Brožová, prof. Dagmar Richtarová , Naďa Štolovská .
Revizní komise pracovala ve složení : Karel Srb-předseda, Jarmila Skalická a Vlasta Tobešová.
Jak jistě víte, loňský rok byl posledním rokem tohoto volebního období a na dnešní schůzi musíme zvolit novou revizní komisi a nový výbor. Jsem velmi rád, že většina členů stávajícího výboru a komise se bude ucházet o vaši přízeň i v novém volebním období, ale svou činnost ve výboru ukončili pan Jiří Paleček, který pracoval jako jednatel a byl jednoznačně i ikonou našeho klubu a paní Procházková Emilie, která se dlouhodobě úspěšně starala o naše finance jako pokladní. Dovolte mi, abych jim touto cestou za jejich dlouhodobou a obětavou práci upřímně poděkoval a předal jim malou pozornost. Práci pana Palečka by měl v novém výboru zastávat pan Řeháček a na novou pokladní budeme navrhovat paní Jarmilu Skalickou, která přechází z revizní komise; oba jsou naši dlouholetí členové. Jak pan Paleček, tak paní Procházková přislíbili, že se budou podílet na chodu kanceláře v úterý a ve čtvrtek. Vzhledem k tomu, že p. Paleček oslavil v roce 2009 význačné životní jubileum, zajistili jsme, aby o něm bylo natočeno životopisné video (medailon).

Výbor se scházel pravidelně každý poslední čtvrtek v měsíci mimo července a z jednání jsou pořizovány zápisy. Provoz ve dnech, kdy je kancelář otevřena pro veřejnost, dvakrát týdně v úterý a čtvrtek zajišťovaly členky výboru : Brožová, Procházková, Richtarová, Štolovská, Ing Timarová, Vobořilová a jednatel Paleček. Jejich obětavá práce představuje ročně celkem 73 odpracovaných neplacených dnů a umožňuje Vám-členům bezprostřední kontakt. Dovolte mi, abych všem jmenovaným stejně jako všem členům výboru za jejich bezplatnou a jen těžko ocenitelnou práci vyslovil svoje poděkování.
Posláním Klubu je vzbuzovat zájem o Pardubicko a prohlubovat k němu vztah občanů. To plníme organizováním Hovorů o Pardubicku, pořádáním vlastivědných a turistických vycházek ale především vydáváním Zpráv Klubu přátel Pardubicka a brožur AB-Zet. Tak seznamujeme členy s přírodou, historii, památkami, jinými hodnotami Pardubicka. Zprávy tedy spojují a tvoří Klub a čtou je kromě našich členů i další sta jejich příbuzných a známých. Dále jsou zasílány archivům, muzeím, knihovnám, řadě pardubických škol a výměnou i několika obdobným klubům po celé republice. Zprávy jsou tak významným, ale stále nedoceněným, propagačním prostředkem.
Co se týče stavu členské základny tak musíme konstatovat, že staří umírají a mladí, nemají zájem nejen o minulost, ale ani o budoucnost svého kraje a tím i o svoji. Je pozoruhodné, že nejvíce, členů, 1107, bylo na konci r.1989, zatímco na konci r.2008 jsme měli již jen 716 členů a k 31.12.2009 uhradilo své členské příspěvky zatím 630 členů. Věřím, že dnes zaplatili další a tak to není konečné číslo. Je ale nutno říci, že jsme zpřísnili přístup k úhradě ročních příspěvků a ten, kdo nezaplatí po dva roky, je z klubu vyškrtnut.
Na tomto místě vždycky vzpomeneme naše členy, kteří zemřeli od minulé výroční členské schůze. Dovolte mi, abych nejdříve zmínil pana JUDr. Milana Mikulu, který zemřel ve věku 84 let po těžké nemoci, který byl známý svými přednáškami z cest a po sametové revoluci byl i starostou města. Dále to byl pan Miloslav Huňáček, který zemřel ve věku 87 let. Patřil k našim nejagilnějším členům. Již v roce 1964 začal zpracovávat velký vlastivědný soubor „Pardubické zajímavosti“, který má dnes 98 publikací a více než 3500 stran textu a více jak 3000 fotografií.
Pokud je nám známo zemřeli dále: Žírková Jana, Seifertová Blažena, Kněžourová Jaroslava, Kubešová Alena, prof. Macháček Marcel, ing. Říha Jaroslav, Mgr. Vlastimil Novák; Potěšil Miloslav, Pavel Jaroslav, MUDr. Adam Milan, Thdr. Metyš Oto, MUDr. Hovorka, Janata Václav, Vilím Frank, Praus Ladislav, Ptáček Jaroslav. O úmrtí dalších jsme se asi nedozvěděli.
Uctěme jejich památku minutou ticha.
Mimo Pardubice máme nejvíce členů v Praze, kde pan Pavel Kraus r. 2008 obnovil činnost pražské pobočky, s jejíž činností Vás nyní seznámím:.
V roce 2009 měl KPP celkem 44 členů s pražskou adresou. Z tohoto počtu se 34 zapojilo aktivně či pasivně do života naší pražské pobočky. Schůzek se zúčastňovali též členové samostatného Klubu rodáků a přátel Přelouče. V roce 2009 byly zorganizováno pět pěkných společných setkání:
- V lednu byla hlavním tématem přednáška na téma Pardubická Karanténa
- V dubnu měl velice zajímavou přednášku člen přeloučského klubu, p Ing. Jan Závodský, CSc, který vyprávěl o architektonických skvostech Přelouče.
V červnu přijal pozvání na besedu zasloužilý mistr sportu, slavný pardubický patriot, Jan Novák, dvojnásobný přemožitel Kanálu La Manche.
Zatím největšímu zájmu se těšila říjnová přednáška pana Dr. Jiřího Kotyka, PhD, který vyprávěl o událostech roku 1918 na Pardubicku.
V prosinci zorganizovali naši přeloučští kolegové slavnostní večer v Národním domě na Vinohradech. Vystoupil na něm přeloučský pěvecký sbor Foerster pod vedením pana Petra Vacka, posluchače pardubické konzervatoře.
Všechny přednášky byly doplněny promítáním filmů a obrázků.
Přijatý plán činnosti na rok 2010 předpokládá rozšíření počtu schůzek na šest. V lednu liž proběhla přednáška pana Ing. Jana Řeháčka o historii Pardubického divadelnictví Na setkání přišel též známý herec Karel Urbánek.
Pražská pobočka představuje skupinu lidí, kteří mají Pardubicko ve svém srdci a jsou ochotni a připraveni pro jeho prosperitu a úspěch vykonat co je v jejich silách. Tož, přejme pražským Pardubákům (nebo pardubickým Pražákům ?), ať se jim vydaří druhý rok i všechny následující a ať můžou často zavítat do svého perníkového města, kde prožili kus života.
A nyní zpět k pardubické části klubu. Evidenci členů a placení členských příspěvků vedou průběžně paní Brožová, Vobořilová, Štolovská a ing. Timarová. Každý člen dostává legitimaci se starým pohledem z Pardubicka, které po letech mohou představovat zajímavou i cennou sbírku.
Významnou a úspěšnou činností se staly Hovory o Pardubicku které pořádal pan Jan Řeháček. Během r.2009 jich připravil 23 s účastí 901 lidí. Nejvíce navštívené byly Hovory o Pardubicku dne 7. října 2010, kdy na besedu o architektuře města s hlavní architektkou p. Nacu, kdy přišlo 65 účastníků. Pan Řeháček rovněž organizuje výstavy, které jsme připravili v prostorech Informačního centra ale také „výlety do historie“ s historickým autobusem a výkladem o historii Pardubic. Obou výletů se zúčastnilo 165 lidí. Pan Řeháček dále zajišťuje chod našich, dnes již velmi známých internetových stránek a stává se tak jedním z našich nejaktivnějších členů, za což mu chci alespoň tímto způsobem poděkovat. V rámci Městských slavností uspořádal pan Paleček vycházku po vlastivědné stezce Viléma z Pernštejna, kterou si spolu s ním prošlo na 50 účastníků.
Naší tradiční činností je vydávání Zpráv Klubu přátel Pardubicka a jejich distribuce, v loňském roce to byl již 44 ročník. V rámci celé republice jsou Zprávy unikátním amatérským vlastivědným časopisem.
Hlavním motorem a tahounem vydávání Zpráv je PhDr Jiří Kotyk Ph.D., který je redaktorem již od r.1976. Pomáhá mu redakční rada ve složení : PhDr.Petr Borovec Ph.D., Miroslav Hanuš, Milan Hübl, Josef Janiš, Ing Vladimír Kočvara, Jiří Paleček, Jan Řeháček, Jarmila Skalická a RNDr Miroslav Vostatek.
Dovolte mi, abych za výbor Klubu poděkoval nejen všem členům redakční rady ale i všem přispěvatelům, kteří zásobují Zprávy svými příspěvky. Krásné obálky s historickými i současnými pohledy navrhl a připravuje pan Řeháček.
Ročník 2009 měl 364stran a 8 stran rejstříku, který zpracovala, jako každoročně prof.
Richtarová. Mimořádnou přílohou posledního dvojčísla byl přetisk předválečného barevného propagačního letáku bývalé Frankovky se stručnou historií pardubických Kávovin. Velmi náročnou činností je distribuce Zpráv. Jen menší část si odeberou členové osobně v kanceláři Klubu a zbytek musíme posílat. Je to náročné a drahé, poštovné je 19,- Kč za sešit a obálku. Za rok jsou náklady za zasílání Zpráv na jednoho člena 114,- Kč.
S expedicí Zpráv nám pomáhají obětaví členové, kteří Zprávy roznášejí v okruhu svého bydliště a známých.Dovolte mi, abych je teď vyjmenoval a alespoň touto cestou jim vyslovil naše poděkování a uznání. Jsou to paní Brindová, Brožová, Fafejtová , Jechurová , Pirnerová, Píšová, Placková, Řezáčová, Samková, Skalická, Stanková, Štolovská,Tichá, Vobořilová, Zavadilová, Zvolánková, Olga Šimková v Černé za Bory, Marie Novotná ve Svítkově, Václava Vaňková v Rosicích, Marie Kozáčková v Přelouči, Marie Marková v Sezemicích a pánové: PhDr.Borovec,, ing.Černý, ing Dalecký, ing.Dlouhý, ing Herynk, Hrstka, Hübl, Janiš, Jedlička, Ing Kočvara, Lejhanec, Paleček, Pavel, Ing.Salavec, Sokol, Srb, dr. Studnička, Ing. Velehradský, Vyčítal, Huňáček mladší.V Lázních Bohdaneč doručuje Zprávy Ing.Cyprián, v Přelouči pan Hollman, v Holicích pan Peška, v Pardubičkách Jandík, v Rosicích Bukač, v Trnové Papák, v Rohovládově Bělé starosta Petr Černý a v Rokytně přítel Čapek.
Kromě Zpráv vydává Klub brožurky AB-Zet Pardubicka. Vyšlo již 51 sešitů těchto monotematických sešitů. V r. 2009 vyšly sešity : č.47. Příroda Pardubicka IV, č..48 Evropský spolkový dům - k 10. výročí jeho založení, č.49. Pardubická Pasáž, č. 50 Neobjasněná úmrtí, č.51 Sametová revoluce a přeložili jsme brožuru Pardubický perník do angličtiny. Brožury jsou pro členy k dostání v kanceláři Klubu a díky panu Řeháčkovi je možné je koupit i v elektronickém e-shopu na našich webových stránkách.
Nejsilnější a nejaktivnější částí Klubu je turistický odbor vedený ing.Timarovou. Vycházky se konají každou neděli po celý rok, bez ohledu na počasí. Jsou velmi oblíbené, o čemž svědčí jejich počet. Dle statistiky to bylo 51 nedělních výletů s celkovou účastí 1 277 členů a celková délka všech tras byla asi 800 km.
Jednotlivé vycházky střídavě připravují a vedou: paní Horáková, Kvapilová, Řezáčová, Stará, Svobodová, ing.Timarová a pánové Ing Obruba, Radosta a Sedlák V září byl uspořádán týdenní turistický poznávací pobyt v Mladkově v severovýchodním cípu našeho kraje, s účastí 24 členů. Kromě toho paní Novotná připravila asi 40 krátkých sobotních vycházek
Krátké i delší výlety a vycházky jsou jednak pozoruhodnou společenskou aktivitou umožňující užitečně využívat volný čas, což prospívá vlastivědnému poznání i zdraví účastníků, nejen seniorů. Dovolte mi, abych i těmto záslužným organizátorům poděkoval a popřál „Ať Vám to šlape.“ V letošním roce připravujeme turistické soustředění v Boskovicich a naši členové se již u paní Timarové mohou hlásit.
Josef Hrstka, vedoucí přírodovědné sekce Klubu, připravil 9 vycházek po přírodních krásách a pamětihodnostech Pardubic a okolí s hodnotným odborným výkladem. Tyto vycházky jsou velmi potřebné a významné pro poznání přírodních hodnot Pardubicka. Přírodovědná sekce organizovala některé akce ve spolupráci s Klubem zahrádkářů.
V rámci klubu pracuje malý kroužek genealogů, který se pravidelně schází v kanceláři Klubu, každé poslední pondělí v měsíci a účastníci si zde vyměňují své zkušenosti i poznatky..
Naši členové se dle požadavků zajišťují besedy nejčastěji pro kluby důchodců, pan Miroslav Hanuš soustavně spolupracuje se Seniorcentrem.
Zmiňované akce jsou obdivuhodným objemem činnosti na to, že jsou zajišťovány jen obětavou nehonorovanou prací členů Klubu.
Kromě klubových záležitostí se výbor Klubu zajímá i současné otázky města Pardubice a Pardubického kraje. Dáváme podněty na veřejně prospěšné akce, prosazujeme postavení sochy Ing. Jana Kašpara na plochu před palácem MAGNUM, sochu Ing. Jana Pernera před hlavním nádraží, sledujeme jednání města Pardubice s Foxonnem o převzetí budovy Zámečku a námi navržený archeologický park připomínající počátky Pardubic již připravuje městský obvod IV. v Pardubičkách. Klub přátel Pardubicka připravuje na první polovinu dubna výstavu, jejímž cílem by mělo být, upozornit na ne zrovna vzhledná místa Pardubic. Žádáme Vás tímto, abyste posílali náměty na lokality a zákoutí města, která atraktivitě Pardubic rozhodně nepřidají. Své tipy můžete zasílat prostřednictvím anketního formuláře na webových stránkách Klubu přátel Pardubicka www.kpp.iipardubice. Cz nebo osobně v kanceláři.
Archiv vázaných Zpráv Klubu byl doplněn již 44. svazkem, jejich řada je dokladem dlouholeté záslužné dokumentační činnosti Klubu.
Členské příspěvky pokrývají zhruba polovinu našich nákladů. Finančními příspěvky částkami v rozmezí 70-80 000,-Kč na celoroční činnost nás podporuje Město Pardubice a také Pardubický kraj částkou 20 000,- Kč. Za to srdečně děkujeme a věříme, že naší prospěšnou činností tyto částky bohatě splácíme.
Na závěr mi dovolte, abych poděkoval všem našim jmenovaným i nejmenovaným aktivním spolupracovníkům a všem členům za trvalý zájem a přízeň našemu Klubu. Děkuji Vám za pozornost.
O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem