Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

03.04.2024 18:00

Archeologický průzkum v Pardubičkách

Přednáška Mgr. Tomáše Čurdy. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského náměstí. Vstup zdarma, veřejnost zvána.

typ akce: Hovory o Pardubicku

06.04.2024 14:00

Komentovaná prohlídka Automatických mlýnů

Pročleny Klubu přátel Pardubicka. Sraz před areálem Automatických mlýnů. Vstupné 200 Kč / 140 Kč zlevněné. Přihlásit k účasti je možné v kanceláři Klubu přátel Pardubicka v úterý nebo ve čtvrtek 10-12 a 14-17 hodin.

typ akce: Výlety do historie

17.04.2024 18:00

Nálety na Pardubice

Přednáška k 80. výročí spojeneckých náletů na Pardubice v roce 1944. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenckého náměstí. Vstup zdarma.

typ akce: Hovory o Pardubicku

Archiv aktualit

"Hovory" se v listopadu stěhují do Domu techniky

obrázek k článku Klub přátel Pardubicka pořádá již řadu let cyklus přednášek a besed "Hovory o Pardubicku". Od října 2007 do října 2010 se tyto akce s velkým úspěchem konaly v zasedací místnosti prvním patře informačního centra vedle Zelené brány. Celkem zde takto proběhlo 63 přednášek a besed, které byly oživeny projekcí filmů či fotografií.
První akcí konanou v sále infocentra byla přednáška Jiřího Palečka o hotelu Veselka, která se konala v úterý 23. října roku 2007, poslední pak bylo poutavé vyprávnění historika a potápěče Borise Gola o objevech vraků válečných lodí, které se konalo v úterý 19. října roku 2010.

Z celkového počtu 63 akcí konaných v infocentru za uplynulé tři roky stojí za zmínku například přednáška J. Řeháčka o válečné nemocnici Karanténa, povídání ing. arch. Petráně o architektu Ladislavu Machoňovi, přednáška PhDr. Petra Vorla o zaniklé obci Lepějovice, s velkým zájmem se setkalo také vyprávění ing. Podivína o vojenských drážkách. V uplynulých třech letech se hovořilo také například o dostihovém závodišti, pardubickém perníku, pardubických náměstích, besedovalo se o počátcích Pardubic, či o splavnění Labe do Pardubic. Ke stému výročí Výchdoočeského divadla byla uspořádána přednáška o divadelnictví, ke stému výročí autobusové dopravy na našem území pak přednáška na toto téma.
V rámdi Hovorů o Pardubicku byly také připomenuty některé osobnosti spjaté s Pardubicemi. Promítaly se tak filmové medailonky o paní Marii Chudé, Er. Emanuele Nohejlové-Prátové, o Václavu Metelkovi, ale i o hercích Valerii kaplanové a Milanu Sandhausovi. Unikátem pak byla premiérová projekce historického filmového týdeníku z roku 1928 o odhalení pomníku TGM v Pardubicíhc.
V uplynulých třech letech bylo uspořádáno v rámci Hovorů o Pardubicku také několik besed. Jejich hosty byl například hejtman Pardubického kraje Radko Martínek, tehdejší primátor Pardubic Jaroslav Deml, jeho náměstci Štěpánka Fraňková a Alexandr Krejčíř, zajímavá byla i beseda s hlavní pardubickou architektkou Petrou Nacu.
Součástí Hovorů o Pardubicku byly často i projekce filmů o Pardubickém kraji, ale i cestovatelská promítání a vyprávění o vzdálenějších lokalitách. Hovořilo se například op Francii, Peru, Vietnamu, Kambodži nebo Austrálii.
V listopadu budou Hovory o Pardubicku pokračovat v Domě techniky. V pondělí 1. listopadu bude hostem PhDr. Petr Borovovec, který se s námi podělí o své zážitky z cestování po Číně, v úterý 16. listopadu pak bude hostem architekt Milan Košař, který pohovoří o svém pohledu na architekturu Pardubic a v pondělí 29. listopadu pak v fotografiích a vyprávění JIřího Mareše poznáme atmosvéru strých Pardubic. Všechny tři listopadové přednášky začínají v zasedací místnosti Domu tedhniky na náměstí Republiky od 17 hodin.

O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem