Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Zachraňme krásné stromy v Tyršových sadech !

obrázek k článku již brzy má začít revitalizace Tyršových sadů. Pod tímto pojmem si nejspíš většina z nás představí, že zdravé, krásné a perspektivní stromy v parku zůstanou. Bohužel to tak z velké části není.
O revitalizaci informoval Radniční zpravodaj takto (prosinec 2010): „Dojde k odstranění náletových dřevin, keřů a jehličnatých stromů“. Ve skutečnosti má být pokáceno 405 převážně listnatých stromů a zdaleka nejde jen o náletové dřeviny. Dále se uvádělo, že „konečná podoba projektu by měla být výsledkem co nejširší diskuze a konsenzu názorů odborníků a široké veřejnosti“. K žádné diskuzi ale nedošlo a radnice názory veřejnosti i odborníků ignoruje.
Je pravda, že některé části parku potřebují pořádný průklest a další stromy je nutné pokácet kvůli bezpečnosti. Na seznamu je ovšem také mnoho nádherných zdravých stromů, včetně vzácných tisů, které se dožívají několika set let.

Je pravda, že některé části parku potřebují pořádný průklest a další stromy je nutné pokácet kvůli bezpečnosti. Na seznamu je ovšem také mnoho nádherných zdravých stromů, včetně vzácných tisů, které se dožívají několika set let.
Mapa stromů určených ke kácení je na internetu. Povolení dostalo 213 stromů s obvo-dem nad 80 cm. Odstranění 109 z nich je odůvodněno převážně tím, že „narušují koncepci projektu a brání pohledům na zámek“. Dále je v plánu pokácet 192 stromů s menším obvodem, z nich jsou té-měř všechny zdravé. Odstraněny mají být prakticky všechny keře a skupiny keřů (8 000 m2).
V únoru vznikla petice s cílem zamezit nadměrnému kácení. Během krátké doby ji podepsalo 1 250 lidí. Magistrát přislíbil vypracování znaleckého posudku. Otázka pro znalce zněla, zda rozsah kácení je odpovídající vybranému projektu dle veřejné zakázky. Ovšem v zadání soutěže nebyly ohledně stro-mů žádné požadavky. Architekt mohl navrhnout pokácet všechny.
V samotném parku má být vysázeno 161 stromů. Ve Zpravodaji se uvádí, že půjde o „nové vzrostlé stromy“. Nové vzrostlé stromy? Opravdu vzrostlé stromy už v parku asi nikdy nebudou, protože by bránily pohledu na zámek. Park je nově koncipován jako „podhledový“, tj. aby bylo vidět z jednoho konce na druhý.

Nová petice
Petici proti nadměrnému kácení a za zachování přírodního charakteru parku „Tyršových sadů“ lze podepsat na těchto místech:
Prodejna Špalda – třída Míru, knihkupectví Kamala – náměstí Republiky, Dobrá čajovna – Pernštýnská ul., ŽIVA (chovatelské potřeby a krmiva) – Bělobranské nám., trafika pod Zelenou bránou
Informační stránky (novinky, akce, odkazy, fotky aj.) tyrsaky.webnode.cz www.tyrsaky.webnode.cz

O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem