Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

03.04.2024 18:00

Archeologický průzkum v Pardubičkách

Přednáška Mgr. Tomáše Čurdy. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského náměstí. Vstup zdarma, veřejnost zvána.

typ akce: Hovory o Pardubicku

06.04.2024 14:00

Komentovaná prohlídka Automatických mlýnů

Pročleny Klubu přátel Pardubicka. Sraz před areálem Automatických mlýnů. Vstupné 200 Kč / 140 Kč zlevněné. Přihlásit k účasti je možné v kanceláři Klubu přátel Pardubicka v úterý nebo ve čtvrtek 10-12 a 14-17 hodin.

typ akce: Výlety do historie

17.04.2024 18:00

Nálety na Pardubice

Přednáška k 80. výročí spojeneckých náletů na Pardubice v roce 1944. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenckého náměstí. Vstup zdarma.

typ akce: Hovory o Pardubicku

Archiv aktualit

Jak to bylo s pardubickým rozhlasem

obrázek k článku Mnoho se v posledních týdnech v Pardubicích hovořilo o pardubickém studiu Českého rozhlasu Pardubice. V loňském roce proběhlo výběrové řízení na obsazení postu ředitele obou východočeských rozhlasových studií. Z toho vítězně vzešel dlouholetý rozhlasový moderátor pan Pavel Kudrna. Jeho původní vize byla patrně spojená s redukcí vysílání z Pardubic. Ještě na konci loňského roku došlo k výměně několika zaměstnanců pardubického rozhlasu a od dubna letošního roku mělo dojít k redukci vysílání z Pardubic. Naštěstí se proti změnám ve vysílacím schématu a omezení vysílání z Pardubic ozvala pardubická veřejnost. Naštěstí. To totiž vedlo ředitele Kudrnu k přehodnocení svých původních plánů a kromě zrušení několika pořadů k další redukci vysílání z Pardubic zatím nedojde. Pan ředitel Kudrna pozval zástupce Klubu přátel Pardubicka na setkání.

Ředitel ČRo Pardubice a ČRo Hradec Králové se při našem osobním setkání podivoval nad tím, jak je možné, že existují 20 km od sebe dvě veřejnoprávní rozhlasová studia. Pravda, pan Kudrna je z oblasti středních Čech, nezná místní reálie.

Tak tedy hranice mezi oběma východočeskými regiony existuje u Opatovic nad Labem již od dob Pernštejnů, tedy od konce 15. století. Výjimku tvořilo pouze období let 1960 – 1990 a pak také období druhé světové války.

A právě v období Východočeského kraje v letech 1960 – 1990 dával Hradec Králové mocensky najevo, že Pardubice jsou „pouze“ okresní město, ačkoliv co do počtu obyvatel si byly obě metropole východních Čech rovny. Rozhodnutím východočeského KNV byla např. zastavena v Pardubicích výstavba Plaveckého areálu, který mohl být dokončen až po roce 1990. Zatímco v Hradci Králové byly stavěny silniční okruhy, v Pardubicích byla původně ve čtyřpruhu navržená rychlodráha rozhodnutím KNV postavena pouze v polovičním profilu. Také halový podchod pod křižovatkou u Domu služeb nebyl rozhodnutím východočeského KNV postaven a takto by se dalo pokračovat.

Například východočeské rozhlasové vysílání. Do roku 1960 fungovalo regionální studio v Pardubicích. Po roce 1960 se stalo součástí královéhradeckého rozhlasového studia a jeho vysílání bylo v následujících letech zcela zrušeno. A regionální rozhlasové vysílání z Hradce Králové? Z jeho vysílání se během několika desítek minut, které měla regionální studia denně k dispozici, ozvalo různě vyskloňované jméno Hradec Králové denně minimálně padesátkrát. Naproti tomu slovo Pardubice rozhlasoví posluchači neslyšeli téměř vůbec. A to měly Pardubice i Hradec Králové v osmdesátých letech přibližně stejně obyvatel – tedy cca 90 tisíc.

Proto jsme tak nevstřícní ke spojování obou východočeských rozhlasových studií, které měl pan ředitel Kurdna v plánu a od kterého pod tlakem veřejnosti naštěstí zatím ustoupil. Budeme rádi, když budou obě studia spolu spolupracovat. Určitě pardubické posluchače zajímá, co třeba hraje hradecké divadlo a naopak, ale rozhodně si přejeme, aby se pro oblast Pardubického kraje vysílalo i nadále celodenně z Pardubic a aby si byla obě východočeská rozhlasová studia rovnocenná. A to i přes to, že počet zaměstnanců v Pardubickém rozhlasovém studiu je sotva poloviční oproti počtu lidí, kteří připravují vysílání v sousedním Hradci. I proto obdivuji zaměstnance pardubického rozhlasu, kteří svou práci vykonávají opravdu s láskou a nadšením, aby v polovičním počtu lidí připravili stejný rozsah vysílání jako v sousedním krajském městě. I sám ředitel Kudrna při našem setkání přiznal, že mnozí ze zaměstnanců trávili v Pardubickém rozhase doslova celý den. 


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem