Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
21.04.2024 07:50

Alejí klenů kolem rybníků

 Krucemburk – Staré Ransko – Ždírec n. Doubravou. Délka 7 km. Odj. 7:53 ČD. Návrat 14:00, 16:06 ČD. Ved: Květa Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

21.04.2024 07:55

Meandry Struhy

Veselí - Lepějovice - Meandry Struhy - Bílý kopec - Kokešov – Opočínek. Délka trasy 8 km / 13 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 12:47 / 15:15 Bus MHD č.15. Ved: L. Kvapilová.  Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

Archiv aktualit

Pardubické drážky a železniční pluk

obrázek k článku V těchto dnech vyšla publikace o pardubických drážkách a železničním pluku, kterou vydal Klub přátel Pardubicka jako v pořadí 48. sešit z edice AB ? Zet Pardubicka. Autorem brožury ?Pardubické drážky a železniční pluk? je ing. Ladislav Podivín, který čtenáře seznamuje nejen s působením železničního pluku v Pardubicích. Ten zde sídlil od počátku roku 1919 až do roku 1994, kdy bylo železniční vojsko na našem území zrušeno.
Brožura se věnuje zejména unikátním úzkorozchodným vojenským drážkám, kterými bylo ve své době protkáno město a jeho okolí a jejichž pozůstatky jsou dodnes na několika místech patrné. Mnozí možná dnes ani netuší, že úzkorozchodné vojenské dráhy vedly nejen dnešní ulici Na drážce, ale pražce a železniční koleje byly položeny například v oblasti Pardubiček, Nemošic, Židova či Skřivánku.

Čtenáři se dozvědí mnohé skutečnosti o unikátech technického vojenského cvičiště, mezi něž patřila například lanová dráha, zjistí, proč se jednomu z dodnes stojících mostů ve vojenském prostoru podél Chrudimky říkalo „Červeňák“ a poznají nejen z unikáních historických fotografií další mostní stavby a konstrukce, z nichž mnohé dodnes stojí ve vojenském prostoru. Málokdo dnes možná ví, že oba břehy Chrudimky spojují v oblasti Vinice a Pardubicek dva mosty.
Součástí zajímavé publikace je řada historických fotografií, ale i plánky sítě vojenských polních drážek.
Pokud se tedy chcete dozvědět třeba více tom, čemu se říkalo „Špitálka“,můžete si brožuru ing. Ladislava Podivína „Pardubické drážky a železniční pluk“ zakoupit v kanceláři Klubu přátel Pardubicka každé úterý a čtvrtek mezi 10 a 17 hodinou nebo v MUSEU železniční dopravy v bývalé vodárně na nádraží v Rosicích nad Labem.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem