Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
21.04.2024 07:50

Alejí klenů kolem rybníků

 Krucemburk – Staré Ransko – Ždírec n. Doubravou. Délka 7 km. Odj. 7:53 ČD. Návrat 14:00, 16:06 ČD. Ved: Květa Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

21.04.2024 07:55

Meandry Struhy

Veselí - Lepějovice - Meandry Struhy - Bílý kopec - Kokešov – Opočínek. Délka trasy 8 km / 13 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 12:47 / 15:15 Bus MHD č.15. Ved: L. Kvapilová.  Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

Archiv aktualit

Všechny aktuality

Putování po stopách Pernštejnů

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka připravil v rámci letošního Pernštejnského roku prázdninové Putování po stopách Pernštejnů, které se bude konat v sobotu 21. července. Ve 14 hodin se zájemci z řad veřejnosti vydají historickým trolejbusem Škoda 9Tr na výlet po pernštejnských památkách v Lázních Bohdaneč, ale i v Pardubicích, kde nebude chybět prohlídka pernštejnských památek starých Pardubic s průvodcem. Každý účastník obdrží drobný dárek. Odjezd na pernštejnské putování je ve 14 hodin ze zastávky MHD třída Míru. Místo k sezení v trolejbuse je možné si za 20 Kč předem rezervovat emailu kpp.pardubice@seznam.cz nebo na telefonním čísle 608 557 785.


Prázdniny v KPP

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka přeje všem svým členům a příznivcům krásné prosluněné prázdniny a přejeme Vám hodně sluníčka a dovolenou dle Vašich představ. Zároveň jako každý rok upozorňujeme, že v období letních prázdnin je kancelář Klubu přátel uzavřena. Děkujeme za pochopení a těšíme se na Vás opět v září.


Pernštejnové na Pardubicku a kostel sv. Bartoloměje

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka vydal u příležitosti letošního Pernštejnského roku publikaci pardubického historika PhDr. Jiřího Kotyka s názvem "Pernštejnové na Pardbuicku a kostel sv. Bartoloměje". Na 66-ti stranách zde čtenáři najdou informace nejen o čtyřech pernštejnským majitelích pardubického panství, ale také popis kostela sv. Bartoloměje, který je pohřebištěm Vojtěcha z Pernštejna. Publikace se dále věnuje archeologickému průzkumu kostela, který probíhal v polovině devadesátých let 20. století. Popis průzkumu je doplněn množstvím dobových dokumentů, ale i fotografií.


Uganda - perla Afriky

obrázek k článku

Pokud se chcete dozvědět něco více o kouzelné africké zemi, zvycích domorodců, poznat její zajímavosti, poslechnout si ugandské rytmy, ale poznat také příběhy dětí, které ovlivnila epidemie HIV/AIDS, přijďte v pondělí 18. června v 9 hodin do auly Univerzity Pardubice, kde se o své zkušenosti podělí Mgr. František Krampota, ředitel občanského sdružení ACET ČR, Joseline Amutuhaire - Uganďanka žijící v Čechách a národní ředitel Papežských misijních děl Jiří Šlégr. "Doufáme, že Vás naše pozvánka zaujme a nenecháte si ujít záživný pohled na zemi, která bojuje s řadou nesnází a zároveň nabízí mnoho přírodních i kulturních krás," uvádí Mgr. Helena Štráchalová ze Základní a Praktické školy Svítání. Pokud Vás tato nabídka zaujala, potvrďte svou účast na něktetém z následujících kontaktů: na e-mailu strachalova@svitani.cz, na telefonním čísle…


Projekce dokumentárních filmů nabídne tipy na prázdniny

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka chystá již poslední předprázdninové Hovory o Pardubicku. Ty budou tentokrát věnovány tipům na prázdninové výlety a putování. Nabídnou totiž projekci krátkých filmů o zajímavých místech Pardubického kraje. Filmy, které budou v rámci Hovorů o Pardubicku promítnuty, si vyberou sami účastníci přímo v sále. Akce se koná ve středu 30. května od 17 hodin v přednáškovém sále staré reálky na Komenského náměstí v Pardubicích. Zvána je široká veřejnost, vstup je zdarma.


40 let od zboření legendárního hotelu Veselka

obrázek k článku

Letos v srpnu uplyne již 40 let od zboření legendárního hotelu Veselka. Při této příležitosti připravil Klub přátel Pardubicka přednášku, jejímž cílem je připomenout její bohatou historii. Přednáška doplněná projekcí celé řady historických fotografií a nákresů zdokumentuje bohatou historii hotelu, který byl až do roku 1972 významnou součástí města. Přednáška se koná ve středu 16. května od 17 hodin v nových prostorách v přízemí přednáškového sálu staré reálky na Komenského náměstí v Pardubicích. Zvána je široká veřejnost, vstup je zdarma.


Přijďte se svézt historickým trolejbusem po pardubických náměstích

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka pořádá další z již tradičních Výletů do historie. V sobotu 12. května se můžete povozit historickým trolejbusem Škoda 9Tr a zároveň se dozvědět zajímavosti z historie pardubických náměstí, kterých se ve městě nachází 13. Svezete se přitom historickým trolejbusem Škoda 9Tr a dozvíte se mimo jiné i to, na kterém náměstí stojí nejstarší kostel v Pardubicích, které pardubické náměstí je největší nebo které náměstí vznikalo jako základ tzv. nového města. Odjezd účastníků výletu bude ve 14 hodin ze zastávky MHD Třída Míru. Upozorňujeme, že historický trolejbus, kterým bude výlet organizován, není vybaven plošinou ani jiným zařízením pro nástup a výstup imobilních cestujících a cestujících se sníženou pohyblivostí.


Vyšla publikace o historii pardubických trolejbusů

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka vydal v pořadí již šedesátý sešit z edice AB-Zet Pardubicka. Jeho autorem je ing. Ladislav Podivín z Dopravního podniku města Pardubic a publikace nese název 60 let pardubických trolejbusů 1952 - 2012 ve vzpomínkách pamětníků. Publikace na 76-ti celobarevných stranách popisuje na základě vzpomínek dvou fiktivních pamětníků neobvyklým způsobem historii nejen trolejbusové dopravy, ale také zajímavosti z historie Pardubic. Kromě mnohých historických i současných fotografií souvisejících s trolejbusovou dopravou zde tak čtenáři naleznou například fotografie z odstřelu hotelu Veselka či z demolice starého podjezdu na ulici 17. listopadu v roce 1982, popsány zde jsou také události ze srpna 1968 nebo z listopadu 1989.


Přednáška o heydrichiádě ve staré reálce

obrázek k článku

Letos uplyne 70 let od období, které nazýváme heydrichiádou. O tom, jakým způsobem se tato smutná kapitola z naší historie dotkla právě Pardubic, přijdou pohovořit historik PhDr. Jiří Kotyk, PaedDr. Radovan Brož a historik Libor Pařízek. Pozor! Přednáška se koná ve středu 2. května od 17 hodin v nových prostorách v přízemí přednáškového sálu staré reálky na Komenského náměstí v Pardubicích. Zvána je široká veřejnost, vstup je zdarma.


Informace z Výroční schůze Klubu přátel Pardubicka

obrázek k článku

Zpráva o činnosti Klubu přátel Pardubicka za r. 2011 (výtah pro Zprávy KPP) Posláním Klubu je vzbuzovat zájem o Pardubicko a prohlubovat k němu vztah občanů. To plníme organizováním Hovorů o Pardubicku, pořádáním vlastivědných a turistických vycházek, tematických autobusových či trolejbusových výletů, ale především vydáváním Zpráv Klubu přátel Pardubicka a brožur AB-Zet. Tak seznamujeme členy s přírodou, historii, památkami, jinými hodnotami Pardubicka. K dnešnímu dni uhradilo své členské příspěvky zatím 715 členů. Mimo Pardubice máme nejvíce členů v Praze, kde pan Pavel Kraus roku 2008 obnovil činnost pražské pobočky, v roce 2011 měl KPP již 50 členů s pražskou adresou.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem