Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
21.04.2024 07:50

Alejí klenů kolem rybníků

 Krucemburk – Staré Ransko – Ždírec n. Doubravou. Délka 7 km. Odj. 7:53 ČD. Návrat 14:00, 16:06 ČD. Ved: Květa Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

21.04.2024 07:55

Meandry Struhy

Veselí - Lepějovice - Meandry Struhy - Bílý kopec - Kokešov – Opočínek. Délka trasy 8 km / 13 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 12:47 / 15:15 Bus MHD č.15. Ved: L. Kvapilová.  Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

Archiv aktualit

Všechny aktuality

Jack Rozparovač

obrázek k článku

Zajímavou přednášku slibují tradiční „Hovory“ Klubu přátel Pardubicka. Ve středu 22. února od 17 hodin totiž bude PhDr. Petr Borovec hovořit o legendární postavě britského podsvětí Jacku Rozparovači. Chybět nebude ani projekce historických fotografií. Přednáška „Jack Rozparovač“ se bude konat od 17 hodin v zasedací místnosti v prvním patře bývalého okresního úřadu na náměstí Republiky. Zvána je široká veřejnost, vstup je zdarma.


Videokronika města roku 1997 – 2. část

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka pořádá ve středu 8. února další pokračování z cyklu Hovory o Pardubicku. Tentokrát se bude jednat o pokračování videokroniky města z roku 1997. Přijďte si zavzpomínat na to, čím žily Pardubice před patnácti lety. Ať to již byly povodně nejen na Pardubicku nebo otevření kostela sv. Bartoloměje po rekonstrukci. Projekce druhé části videokroniky města roku 1997 se koná od 17 hodin v zasedací místnosti v prvním patře bývalého okresního úřadu na náměstí Republiky. Zvána je široká veřejnost, vstup je zdarma.


Videokronika města roku 1997 – 1. část

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka pořádá ve středu 25. ledna další pokračování z cyklu Hovory o Pardubicku. Přijďte si tentokrát zavzpomínat na to, čím žily Pardubice před patnácti lety. Ať to již bylo rozhodnutí zastupitelstva města o prodeji hotelu Grand, slavnostní otevření budovy Katastrálního úřadu nebo zahájení provozu městského kamerového systému. Projekce první části videokroniky města roku 1997 se koná od 17 hodin v zasedací místnosti v prvním patře bývalého okresního úřadu na náměstí Republiky. Zvána je široká veřejnost, vstup je zdarma.


Cestopisné putování po Číně

obrázek k článku

Cestopisné putování po Asii Klub přátel Pardubicka pořádá ve středu 11. ledna projekci filmu ing. arch. Milana Košaře spojenou s besedou o cestopisném putování po Číně. Projekce se koná v rámci cyklu Hovory o Pardubicku, začátek je plánován na 17 hodinu. Místem konání je zasedací místnost v prvním patře bývalého okresního úřadu na náměstí Republiky. Zvána je široká veřejnost, vstup je zdarma.


Cestopisné putování po Kubě

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka pořádá ve středu 14. prosince projekci filmu spojenou s besedou o cestopisném putování po „Ostrově svobody“ – Kubě. Projekce se koná v rámci cyklu Hovory o Pardubicku, začátek je plánován na 17 hodinu. Místem konání je zasedací místnost v prvním patře bývalého okresního úřadu na náměstí Republiky. Zvána je široká veřejnost, vstup je zdarma.


Reakce ne napravdivé informace náměstka Brendla ve sdělovacích prostředcích

obrázek k článku

Ve čtvrtek 1. prosince vyšel v Pardubickém deníku článek, který čtenáře informuje o sporu, který vede pardubický magistrát s Klubem přátel Pardubicka. Jako jednatel Klubu přátel Pardubicka se musím ohradit proti výrokům, které zde zazněly z úst náměstka primátorky města Františka Brendla. Ten se v článku totiž zmiňuje, že vlastně nechápe, proč se Klub přátel Pardubicka rozčiluje, že dotace na publikaci o pardubické cyklistice je dávno schválená a čeká se pouze na fakturu od Klubu přátel Pardubicka. To je však lež !!! Fakturu jsem sám osobně na podatelnu Magistrátu města Pardubic podával již 26. září, tedy před více než dvěma měsíci. JIž téměř před měsícem hovořil pan náměstek Brendl na jednání pardubického zastuptelstva o tom, že Klubu přátel Pardubicka byla již dotace na publikaci o cyklistice schválena. Snažil jsem se dotazem na…


Cestopisné putování po Mexiku

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka pořádá ve středu 30. listopadu poutavé vyprávění historika a cestovatele PhDr. Petra Borovce, který před několika měsíci navštívil Mexiko. Poutavé vyprávění bude doplněné projekcí. Projekce se koná v rámci cyklu Hovory o Pardubicku, začátek je plánován na 17 hodinu. Místem konání je zasedací místnost v prvním patře bývalého okresního úřadu na náměstí Republiky. Zvána je široká veřejnost, vstup je zdarma.


Klub přátel Pardubica v médiích

obrázek k článku

Představitelé Klubu přtáel Pardubicka prezentovali činnost této neziskové zájmové organizace v průběhu podzimních měsíců také ve sdělovacích prostředcích. Tak například v pondělí 7. listopadu byli předseda KPP ing. Jan Linhart spolu s jednatelem Janem Řeháčkem hosty ve studiu Českého rozhlasu Pardubice, kde v živém vysílání hovořili s moderátorkou Jitkou Slezákovou o historii a činnosti Klubu přátel Pardubicka, který za rok pořádá na osmdesát zajímavých akcí pro širokovu veřejnost a to vše zcela zdarma. Záznam orzhlasového pořadu "Máme hosty" s představiteli Klubu přátel Pardubicka si můžete poslechnout na stránce


Cestopisné putování po jižní Americe

obrázek k článku

Cestopisné putování po jižní Americe Klub přátel Pardubicka pořádá ve středu 16. listopadu projekci cestopisného filmu ing. arch. Milana Košaře, který vznikl v průběhu jeho cesty po jižní Americe. V průběhu téměř dvouhodinového snímku tak budete mít možnost podívat do Peru a Bolívie. Projekce se koná v rámci cyklu Hovory o Pardubicku a tentokrát je začátek výjimečně posunut již na 16:30 hodinu. Místo konání však zůstává stejné – je jím zasedací místnost v prvním patře bývalého okresního úřadu na náměstí Republiky. Zvána je široká veřejnost, vstup je zdarma.


Vyšla Kronika cyklistiky na Pardubicku

obrázek k článku

Novinkou z edice AB-Zet Pardubicka je pak publikace PaedDr. Radovana Brože, kterou je Kronika cyklistiky na Pardubicku. Tento v pořadí 59. sešit z edice AB-Zet Pardubicka na sto stranách popisuje historii a vývoj cyklistického sportu na Pardubicku. To je doplněno celou řadou historických fotografií z nejrůznějších cyklistických závodů. Ve druhé polovině publikace se pak nachází kompletní seznam všech sportovců, kteří se kdy v minulosti věnovali nebo dnes věnují cyklistice na Pardubicku.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem