Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
21.04.2024 07:50

Alejí klenů kolem rybníků

 Krucemburk – Staré Ransko – Ždírec n. Doubravou. Délka 7 km. Odj. 7:53 ČD. Návrat 14:00, 16:06 ČD. Ved: Květa Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

21.04.2024 07:55

Meandry Struhy

Veselí - Lepějovice - Meandry Struhy - Bílý kopec - Kokešov – Opočínek. Délka trasy 8 km / 13 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 12:47 / 15:15 Bus MHD č.15. Ved: L. Kvapilová.  Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

Archiv aktualit

Všechny aktuality

Válečná nemocnice Karanténa

obrázek k článku

V období první světové války stávala v místech dnešního sídliště Dukla unikátní a největší vojenská válečná nemocnice v Evropě, která byla vlastně jakýmsi městem ve městě. Přijďte si poslechnout zajímavé vyprávění a shlédnout fotografie, plánky a nákresy přibližující tuto vojenskou karanténní nemocnici. Zajímavou přednášku o tom, co byla pardubická Karanténa, pořádá Klub přátel Pardubicka v rámci Hovorů o Pardubicku, které se konají ve středu 23. února od 17 hodin v zasedací místnosti bývalého okresního úřadu v prvním patře na náměstí Republiky. Vstup je zdarma.


Tyršovy sady před rekonstrukcí

obrázek k článku

Přírodovědná sekce Klubu přátel Pardubicka pořádá v sobotu 19. února zajímavou vycházku s odborným výkladem a popisem dřevin v prostoru Tyršových sadů. Bude to tak jedna z posledních možností, jak si celý park takto projít a dozvědět se mnohé zajímavosti o jeho historii i přírodních zajímavostech ještě před tím, než bude zahájena jeho rekonstrukce. Sraz účastníků je ve 14 hodin u pomníků rudoarmějců u vchodu do parku, který je v poslední době také předmětem živých diskusí.


Letní turistické soustředění bude letos v Lužických horách

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka pořádá také letos tradiční Letní turistické soustředění. To se uskuteční ve dnech 3.9. - 10.9.2011 v Horním Podluží v oblasti Lužických hor, zhruba uprostřed mezi Děčínem a Libercem v severních Čechách. Ubytování bude zajištěno v penzionu Spojařka ve 3,4 nebo 5-ti lůžkových pokojích. V penzionu jsou společná sociání zařízení vždy pro dva pokoje společně, je zde možnsot zakoupení plné penze či polopenze. Cena za ubytování činí 250 Kč za osobu a noc. Za poopenzi se připlácí 100 Kč, za plnou penzi 160 Kč. Závazné přihlášky včetně zálohy ve výši 800 Kč se přijímají v kanceláři Klubu přátel Pardubicka vždy v úterý a ve čtvrtek v čase 10 - 12 a 13 - 17 hodin. Více informací podá ing. Timarová, vedoucí turistického odboru.


Obrázky ze starých Pardubic

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka pořádá ve středu 9. února již v pořadí 159. Hovory o Pardubicku. V únoru se tento oblíbený cyklus přednášek a besed stěhuje do budovy někdejšího okresního úřadu na náměstí Republiky. Zde se v zasedací místnosti v prvním patře můžete seznámit se zajímavými fotografiemi pardubického Starého města, jejichž promítání bude doplněno zajímavým vyprávěním o historii nejhonosnější části Pardubic, která je od roku 1964 Městskou památkovou rezervací. Hovory o Pardubicku začínají v 17 hodin, vstup je zdarma.


Pardubice před patnácti lety – 2. část

obrázek k článku

Pokračování projekce Videokroniky města z roku 1996 se bude konat opět v Domě techniky na náměstí Republiky. Tentokrát si v záběrech, které natočil Jaroslav Novák, připomeneme události ze září až prosince. Mezi příspěvky nebude chybět například reportáž ze slavnostního otevření silnice I/37 Pardubice – Hradec Králové v říjnu roku 1996, listopadové jednání městského zastupitelstva, které se věnovalo mimo jiné vzniku Evropského spolkového domu, nechybějí ani střípky z podzimní části Městského festivalu. Nejen tyto, ale i mnohé další reportáže z roku 1996 můžete shlédnout ve středu 26. ledna 2011 od 18 hodin do Domu techniky na Náměstí Republiky. Vstup je zdarma! Pořadatelem akce je Klub přátel Pardubicka.


Pardubice před patnácti lety

obrázek k článku

Na počátku roku 2011 nabízí Klub přátel Pardubicka po dva podvečery připomínku nejdůležitějších událostí roku 1996 v záběrech tehdejší videokroniky města. A jaké události zachytila tehdy kamera Jaroslava Nováka? Bylo to například bouřlivé jednání městského zastupitelstva v únoru 1996 ohledně obnovy pardubického hotelu Grand, nechybí ani reportáž z položení základního kamene nové Univerzity Pardubice, v květnu pak kamera zachytila slavnostní otevření restaurace Mc´Donnald, v srpnu návštěvu prezidenta Václava Havla v Pardubicích. Nejen tyto, ale i mnohé další reportáže z roku 1996 můžete shlédnout ve středu 12. ledna 2011 od 17 hodin do Domu techniky na Náměstí Republiky. Vstup je zdarma!


Vyšlo první číslo Zpráv KPP v roce 2011

obrázek k článku

Časopis Zprávy Klubu přátel Pardubicka vstupuje nyní do svého 46. ročníku. V lednovém čísle si mimo jiné předčtete zajímavosti o dokončení rekonstrukce budovy staré reálky pro potřeby krajského úřadu, zajímavý je také pohled ing. arch. Klose na pardubickou architekturu, který doplňují barevné fotografie studií na možnou rekonstrukci některých prostranství města. V čísle si můžetepřipomenout také oslavy 100 let pardubického gymnázia, které proběhly na podzim. Zajímaým je i článek Dr. Brože o historii koupališť v Pardubicích, krátký text doplněný barevnými fotografiemi přopomíná nově zbudovaný park Jiřího POtůčka v Trnové.


Změny v E-shopu Klubu přátel Pardubicka

obrázek k článku

Od ledna 2011 došlo k úpravě cen publikací prodávaných v E-shopu Klubu přátel Pardubicka. Cena publikací z edice AB-Zet Pardubicka i jednotlivých sešitů Zpráv Klubu přátel Pardubicka byla sjednocena až na jednu výjimku na cenu 30 Kč. Příjemnou novinkou je pak možnost zakoupení kompletně celého ročníku všech šesti čísel Zpráv KPP za zvýhodněnou cenu 150 Kč. Zároveň Vám jménem Klubu přátel Pardubicka přejeme, aby byl pro vás rok 2011 rokem úspěšným.


Kancelář KPP můžete letos navštívit naposledy v úterý 21.12.

obrázek k článku

Pokud chcete ještě letos vyřídit své záležitosti v kanceláři Klubu přátel Pardubicka, máte poslední příležitost v úterý 21. prosince mezi 10 - 12 a 13 - 17 hodinou. V úterý totiž bude posledí úřední den v letošním roce, kdy budete moct například zakoupit některý z kalendářů na rok 2011, zakoupit některý ze sešitů z edice AB- Zet Pardubicka, zakoupit některý z Vlastivědných listů Pardubického kraje, některé číslo Zpráv Klubu přátel Pardubicka či zaplatit své členské příspěvky. Vešjeré zboží, které můžete zakoupit v kanceláži KPP si můžte prohlédnout také v našem E-shopu. Poté bude od 22. prosince do 4. ledna kancelář KPP v Klašterní ulici v Pardubicíh uzavřena.


Mrazivé putování po Antarktidě

obrázek k článku

Vpravdu zimní budou poslední předvánoční Hovory o Pardubicku, ve kterých vás pozveme na nejstudenější kontinent světa. Ing. arch. Miroslav Petráň bude totiž v úterý 14. prosince od 17 hodin hovořit o svých zážitcích z nedávné cesty po Antarktidě. Vyprávění bude doplněno projekcí unikátních fotografií. Akce se koná v prvním patře Domu techniky, vstup je zdarma.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem