Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

03.04.2024 18:00

Archeologický průzkum v Pardubičkách

Přednáška Mgr. Tomáše Čurdy. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského náměstí. Vstup zdarma, veřejnost zvána.

typ akce: Hovory o Pardubicku

06.04.2024 14:00

Komentovaná prohlídka Automatických mlýnů

Pročleny Klubu přátel Pardubicka. Sraz před areálem Automatických mlýnů. Vstupné 200 Kč / 140 Kč zlevněné. Přihlásit k účasti je možné v kanceláři Klubu přátel Pardubicka v úterý nebo ve čtvrtek 10-12 a 14-17 hodin.

typ akce: Výlety do historie

17.04.2024 18:00

Nálety na Pardubice

Přednáška k 80. výročí spojeneckých náletů na Pardubice v roce 1944. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenckého náměstí. Vstup zdarma.

typ akce: Hovory o Pardubicku

Archiv aktualit

Kategorie Aktuality

Jak jsme putovali po stopách barona Krause

obrázek k článku

Sobotní připomínka 160. výročí narození barona Artura Krause se vydařila. Na třicet účastníků putování se nejen svezlo historickým autobusem, mělo možnost také vystoupat více jak 150 schodů do zámecké věže Hláska, kde měl baron Kraus na konci 19. století svou první astronomickou pozorovatelnu. Dále účastníci shlédli expozici věnovanou baronu Krausovi, podívali se ke Krausovu rodnému domu, k domu, kde bývala první veřejná lidová hvězdárna v Čechách, zúčastnili se uložení listin do schránky pro příští generace, měli možnost podívat se hvězdářským dalekohledem a navštívili hrobku rodiny Krausů na pardubickém hřbitově.


Putování po stopách barona Artura Krause

obrázek k článku

V sobotu 2. srpna tomu bude přesně 160 let od narození barona Artura Krause. Tato významná osobnost historie města stála nejen u zrodu první veřejné hvězdárny u nás, ale Artur Kraus byl také průkopníkem aviatiky, kdy si sám sestrojil ornitoptéru, se kterou prováděl již na konci 19. století své letecké pokusy. Kraus také přeložil pravidla tenisu, na zahradě svého domu uspořádal první tenisový turnaj, není bez zajímavosti, že baron A. Kraus vlastnil řidičský průkaz na velocipedu s číslem jedna, jako první v Pardubicích jezdil na motocyklu, jako první ve městě vlastnil psací stroj či fonograf, předchůdce pozdějších gramofonů.


Žánrové obrázky ze starých Pardubic

obrázek k článku

Dovolujeme si vás pozvat na vernisáž výstavy pardubického výtvarníka Martina Víška, která se bude konat v pondělí 4. srpna v 17 hodin v Mázhausu vedle pardubické radnice. Úvodní slovo pronese Štěpán Málek, o hudební doprovod se postará Vespral duo, Zdeňka Vránová a Petr Vrána.


Vyšla Kronika pardubického tenisu

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka vydal další publikaci z edice AB-Zet Pardubicka. Publikace PaedDr. Radovana Brože "Kronika pardubického tenisu" popisuje kompletní historii tenisového sportu v Pardubicích počínaje prvním turnajem, který se konal rolu 1896 zásluhou barona Artura Krause. Publikace pak popisuje vznik pardubických tenisových oddílů, budování tenisových kurtů, ale také zde nechybí zajímavosti například o tom, kdy se tenisové Juniorky zúčastnili hokejisté či jiní sportovci.


Genealogická přednáška: Využití fondů okresního archivu pro pátrání po předcích

obrázek k článku

Genealogická přednáška Martiny Hlouškové se tentokrát bude odehrávat ve výstavních prostorách pardubického okresního archivu. Ojedinělá akce se koná ve spolupráci ČGHS, Klubu přátel Pardubicka a Státního okresního archivu v Pardubicích. Přednáška se koná tentokrát netradičně v pondělí 23. června 2014 od 17 hodin ve výstavním a přednáškovém sále Státního okresního archivu v Pardubicích na Bělobranském náměstí.


Přijďte na autogramiádu knížky o náletu na Pardubice

obrázek k článku

Dovolujeme si Vás co nejsrdečněji pozvat na autogramiádu knihy "Cíl pro dnešní den - Pardubice 24.8.1944" Jiřího a Ondřeje Soukupových pojednávající o druhém spojeneckém náletu na Pardubice v srpnu 1944, od něhož uplyne letos 70 let. Autogramiáda bude spojena s křtem knihy za účasti autorů, ale také pamětníků spojeneckých náletů PaedDr. Radovana Brože a Jaroslava Jandy. Akce se koná v prostorách před knihkupectvím Mozaika na pardubickém hlavním nádraží ve středu 18. června 2014 od 16 hodin.


Členové Klubu přátel Pardubicka mohou nakupovat v knihkupectví Mozaika levněji

obrázek k článku

Je tu další důvod, proč je výhodné být členem Klubu přátel Pardubicka. Od nynějška mají všichni členové Klubu přátel Pardubicka, kteří řádně platí své členské příspěvky, možnost nakupovat v knihkupectví Mozaika nacházejícím se na pardubickém hlavním nádraží s pětiprocentní slevou. Knihkupectví Mozaika nabízí velký výběr zejména regionální literatury se zaměřením na Pardubický kraj. Naleznete zde však také množství dopravní literatury, ale také literatury pro děti. Přijďte se do Mozaiky přesvědčit!


Klub přátel Pardubicka nesouhlasí s prodejem Příhrádku

obrázek k článku

Vedení Klubu přátel Pardubicka se rozhodlo poslat dopis náměstkyni ministra kultury JUDr. Kateřině Kalistové, kde požaduje zastavení prodeje Příhrádku. Dle nás je nedůstojné, když je za cenu 1 260 000,- Kč nabízena gotická věž připomínána již roku 1602, která pamatuje slavnou éru Pernštejnů. Není bez zajímavosti, že z tohoto období se dochovala na stěnách uvnitř objektu čp. 6 renesanční podoba českého lva. Nesouhlasíme s tím, aby takto cenné objekty, které jsou často zobrazovány na pohlednicích města, byly nabídnuty soukromému majiteli, který pak bude moci průchod touto gotickou bránou uzavřít a tím uzavřít průchod celým Příhrádkem.


Dle ing. Vebra bychom se po severovýchodním obchvatu města mohli svézt již v roce 2018

obrázek k článku

Hostem posledních předprázdninových Hovorů o Pardubicku byl ing. Bohumil Vebr z ředitelství silnic a dálnic. A řeč byla ? jak také jinak ? o chystané výstavbě silnic na Pardubicku. Jak z jeho slov např. vyplynulo, léta chystaný tzv. jihovýchodní obchvat města, který měl propojit Dražkovice a Černou za Bory, asi nikdy nevznikne. Důvodem je jednak nízká intenzita dopravy v tomto směru, ale také změna územního plánu v oblasti Pardubiček, kvůli které byly práce na přípravě tohoto obchvatu zcela zastaveny. Naopak tzv. severovýchodní obchvat města, který by měl propojit Dubinu s Ohrazenicemi, se realizace dočká již brzy. Bude budován jako čtyřproudá komunikace v celé délce a mohli bychom se po něm svézt již možná v roce 2018. Obchvat bude začínat na kruhové křižovatce u Globusu, povede po stávající komunikaci směrem k restauraci U Kalvodů,…


Budoucnost výstavby silnic na Pardubicku

obrázek k článku

Hostem v pořadí 222. pokračování cyklu Hovory o Pardubicku bude ing. Bohumil Vebr z ředitelství silnic a dálnic. Tématem posledního předprázdninového povídání bude budoucnost výstavby silnic na Pardubicku. Hovořit se tedy bude o možných obchvatech nejen Pardubic, ale i o dalších silničních stavbách. Hovory o Pardubicku pořádá Klub přátel Pardubicka ve středu 28. května od 18 hodin v sále Jana Kašpara v přízemí staré reálky na Komenského náměstí v Pardubicích. Vstup zdarma, široká veřejnost je zvána.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem