Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
21.04.2024 07:50

Alejí klenů kolem rybníků

 Krucemburk – Staré Ransko – Ždírec n. Doubravou. Délka 7 km. Odj. 7:53 ČD. Návrat 14:00, 16:06 ČD. Ved: Květa Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

21.04.2024 07:55

Meandry Struhy

Veselí - Lepějovice - Meandry Struhy - Bílý kopec - Kokešov – Opočínek. Délka trasy 8 km / 13 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 12:47 / 15:15 Bus MHD č.15. Ved: L. Kvapilová.  Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

Archiv aktualit

Kategorie ABZet

Pernštejnové na Pardubicku a kostel sv. Bartoloměje

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka vydal u příležitosti letošního Pernštejnského roku publikaci pardubického historika PhDr. Jiřího Kotyka s názvem "Pernštejnové na Pardbuicku a kostel sv. Bartoloměje". Na 66-ti stranách zde čtenáři najdou informace nejen o čtyřech pernštejnským majitelích pardubického panství, ale také popis kostela sv. Bartoloměje, který je pohřebištěm Vojtěcha z Pernštejna. Publikace se dále věnuje archeologickému průzkumu kostela, který probíhal v polovině devadesátých let 20. století. Popis průzkumu je doplněn množstvím dobových dokumentů, ale i fotografií.


Vyšla publikace o historii pardubických trolejbusů

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka vydal v pořadí již šedesátý sešit z edice AB-Zet Pardubicka. Jeho autorem je ing. Ladislav Podivín z Dopravního podniku města Pardubic a publikace nese název 60 let pardubických trolejbusů 1952 - 2012 ve vzpomínkách pamětníků. Publikace na 76-ti celobarevných stranách popisuje na základě vzpomínek dvou fiktivních pamětníků neobvyklým způsobem historii nejen trolejbusové dopravy, ale také zajímavosti z historie Pardubic. Kromě mnohých historických i současných fotografií souvisejících s trolejbusovou dopravou zde tak čtenáři naleznou například fotografie z odstřelu hotelu Veselka či z demolice starého podjezdu na ulici 17. listopadu v roce 1982, popsány zde jsou také události ze srpna 1968 nebo z listopadu 1989.


Vyšla Kronika cyklistiky na Pardubicku

obrázek k článku

Novinkou z edice AB-Zet Pardubicka je pak publikace PaedDr. Radovana Brože, kterou je Kronika cyklistiky na Pardubicku. Tento v pořadí 59. sešit z edice AB-Zet Pardubicka na sto stranách popisuje historii a vývoj cyklistického sportu na Pardubicku. To je doplněno celou řadou historických fotografií z nejrůznějších cyklistických závodů. Ve druhé polovině publikace se pak nachází kompletní seznam všech sportovců, kteří se kdy v minulosti věnovali nebo dnes věnují cyklistice na Pardubicku.


Městské řeky, mlýny a mosty

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka vydal v těchto dnech další publikaci z edice AB-Zet Pardubicka. Tématem již v pořadí 57. sešitu jsou zejména vodní toky, které dotvářely z dnešního pohledu v minulosti malebný vzhled města. Publikace Josefa Hrstky a Jana Řeháčka ?Pardubické městské řeky, mlýny a mosty? se věnuje pernštejnským kanálům Halda, Městská řeka či Městská strúha, jejichž voda poháněla mnohá zařízení a vodní díla. Před sto lety se však ráz města zcela změnil a tak zcela zanikl například mlýn Valcha, hamr, Císařský mlýn či hned několik mlýnů podél toku Chrudimky, jejíž okolí dostalo regulací toku před sto lety zcela jinou podobu. Publikace se na 40-ti stranách věnuje také historii vybraných pardubických mostů, které překonávaly či dodnes překonávají vodní toky. To vše je na 40-ti stranách doplněno zajímavými historickými fotografiemi.


Vyšla Malá kronika Pardubicka 20. století

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka vydal v těchto dnech unikátní publikaci, kterou je ?Malá kronika Pardubicka 20. století?, jejímž autorem je Jiří Paleček. Publikace chronologicky rokem 1901 počínaje a rokem 2000 konče popisuje ty nejdůležitější události, kterými Pardubice a okolí žily v průběhu 20. století. Čtěnáři se zde dočtou například zajímavosti o Východočeské výstavě z roku 1903, ale i o daleko pompéznější výstavě v roce 1931. Z publikace čtenář poznává růst a rozvoj Pardubic v průběhu 20. století, nechybí ani cela řada historických fotografií přibližujících například výstavbu zimního stadionu, výstavbu mostu přes Labe, starou Karlovinu nebo budování sídliště Polabiny. Nechybí ani fotografie ze zahájení trolejbusové dopravy v roce 1952 nebo z revolučních událostí v roce 1989.


Vyšla publikace mapující osud pardubických odbojářek

obrázek k článku

Jedná se o bakalářskou práci jedné studentky Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, která se věnuje osudům dvou žen v období Protektorátu. Cílem této studie je informovat ctenáre o dvou obdivuhodných ženách, ucitelce Ružene Vojtechové a MUDr. Vilme Ducháckové, které se zapojily do pardubického odboje za 2. svetové války. Popíšu co nejlepším zpusobem život, protinacistický odboj a konec jejich života. Historie Pardubic za druhé svetové války nesmí zapomenout na tyto dve statecné ženy ceského odboje, které se svými ciny snažily odstranit tolik nenávidený nacistický režim z ceských zemí, a prispet tak k obnove svobody ceského národa a demokracie.


Ing. Jan Kašpar a počátky motorového létání v Čechách

obrázek k článku

U příležitosti stého výročí české aviatiky, která má své počátky právě v Pardubicích, vydal Klub přátel Pardubicka publikaci připomínající zejména osobnost prvního českého aviatika ing. Jana Kašpara. Jejím autorem je redaktor časopisu Letectví a kosmonautika Pavel Sviták, který v publikaci popisuje počátky zájmu ing. Kašpara o létání, velká část je pak věnována událostem okolo 16. dubna roku 1910, kdy se poprvé vznesl český aviatik do vzduchu, aby vykonal první řízený asi 2 km dlouhý let. Brožuru doplňuje seznam všech veřejných produkcí ing. Kašpara a bohatá fotografická příloha.


Vyšla nová publikace o historii pardubické MHD

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka vydal v těchto dnech novou publikaci k šedesátému výročí městské hromadné dopravy v Pardubicích. Nyní je je to totiž přesně šedesát let od doby, kdy byl založen pardubický komunální dopravní podnik. 1. května 1950 tak na svou trasu poprvé vyjely dva autobusy na lince z Pardubiček do Jesničánek. Publikace ?60 let městské autobusové dopravy v Pardubicích? vychází v rámci edice AB-Zet Pardubicka. Jejím autorem je ing. Ladislav Podivín. Celobarevná výpravná publikace na 138 stranách popisuje historii všech autobusových linek MHD v Pardubicích, nechybí ani popis všech typů autobusů, které do pardubické MHD kdy v minulosti zasáhly. Zejména vítaným zpestřením je více jak stovka unikátních barevných a černobílých fotografií a celá řadu nákresů a plánků.


Nová publikace přibližuje přírodu i historii oblasti podél Chrudimky

obrázek k článku

V pořadí 52. sešit z edice AB-Zet Pardubicka vyšla v těchto dnech publikace s názvem ?Podle Chrudimky aneb Kde stávaly první Pardubice?? Kolektiv autorů pod vedením Josefa Hrstky připravil několik různých pohledů na oblast podél Chrudimky od Mnětic a Drozdic přes Pardubičky až po soutok Chrudimky s Labem. V této oblasti se totiž nachází například Nemošická stráň, která je od roku 1982 prohlášena chráněným přírodním výtvorem. Publikace se věnuje také vývoji krajiny v souvislosti například s regulací Chrudimky na počátku 20. Století, všímá si i rybníků, které v minulosti byly součástí krajiny na Pardubicku. Nechybí ani obsáhlá stať archeologa Mgr. Tomáše Čurdy o archeologických výzkumech v Pardubičkách, kde bylo na počátku devadesátých let minulého století objeveno nejstarší dosud známé osídlení na katastru Pardubic.


Nová publikace o Sametové revoluci v Pardubicích

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka vydal u příležitosti 20-tého výročí Sametové revoluce publikaci z edice AB-Zet Pardubicka s názvem ?Sametová revoluce v Pardubicích?. Tato brožura se snaží na šedesáti stranách zmapovat průběh listopadových a prosincové události roku 1989 v Pardubicích tak, jak jsou zachyceny v archivních dokumentech a ve vzpomínkách pamětníků. Nechybí ukázky dobových archivních materiálů, fotografií, letáků, prohlášení pardubických podniků či tehdejšího studentského humoru. Čtenáři se dozvědí více například o kooptacích nových poslanců, jednáních pardubického Občanského fóra s vedením pardubické radnice či o přeměně tehdejšího paláce OV KSČ na Dům hudby. V publikaci nechybí ani autentické vzpomínky významných osobností revolučních dní v Pardubicích jakými jsou signatářka Charty 77 paní Jarmila Stibicová, ing. arch. Miroslav…


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem