Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
20.03.2024 18:00

Pardubice Pernštýnské

Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského nám. v Pardubicích

typ akce: Hovory o Pardubicku

24.03.2024 08:05

Přírodní památka Hřídelecká Hůra

Nová Paka Aut.st. - PP Hřídelecká Hůra - Lázně Bělohrad. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:05 Arriva + Bus. Návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

24.03.2024 08:05

Naučná stezka Krajem Chrudimky

Lukavice – Skalka – Svídnice – Škrovád (jez) – Slatiňany. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:05 Bus st, 13. Návrat 14:59 - 15:33 ČD Os, 14:55 Bus. Ved: Květa Janáčková. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Kategorie Květen 2010

Klub přátel Pardubicka inicioval vznik nové pamětní desky ing. Janu Kašparovi

obrázek k článku

Včera, přesně v den výročí narozeníá ing. Jana Kašpara, byla za účasti primátora města Jaroslava Demla, krajské radní Markéty Tauberové a praneteře ing. Jana Kašpara Evy Perrové odhalena na domě čp. 645 ulici Bratranců Veverkových nová pamětní deska prvnímu sčeskému aviatikovi ing. Janu Kašparovi. Iniciátorem vzniku této pamětní desky byl Klub přátel Pardubicka. První český aviatik totiž právě v tomto domě dožil svůj pohnutý život. "Tento dům patřil rodině Šedivcových, do níž se provdala sestra ing. Jana Kašpara Marie. Její muž – známý pardubický lékař Jan Šedivec. Ing. Jan Kašpar, bratr Marie Šedivcové, měl v domě, kde byla ordinace jeho švagra, svou pracovnu," vysvětlil okolnosti vztahu prvního českého aviatika k domu v ulici Bratranců Veverkových historik a iniciátor vzniku pamětní desky PHDr. Jiří Kotyk.


Ing. Jan Kašpar a počátky motorového létání v Čechách

obrázek k článku

U příležitosti stého výročí české aviatiky, která má své počátky právě v Pardubicích, vydal Klub přátel Pardubicka publikaci připomínající zejména osobnost prvního českého aviatika ing. Jana Kašpara. Jejím autorem je redaktor časopisu Letectví a kosmonautika Pavel Sviták, který v publikaci popisuje počátky zájmu ing. Kašpara o létání, velká část je pak věnována událostem okolo 16. dubna roku 1910, kdy se poprvé vznesl český aviatik do vzduchu, aby vykonal první řízený asi 2 km dlouhý let. Brožuru doplňuje seznam všech veřejných produkcí ing. Kašpara a bohatá fotografická příloha.


Staré město – město v ohradě

obrázek k článku

Předposlední předprázdninové v pořadí 148. Hovory o Pardubicku nabídnou procházku po starých Pardubicích. Na několika desítkách historických fotografií a zajímavém vyprávění poznáte, jak se vvyíjely Pardubice v minulosti, jak se měnil vzhled Pernštýnského náměstí a okolních ulic starého města. Akce se koná ve středu 19. května od 17 hodin v prvním patře informačního centra vedle Zelené brány, vstup je zdarma. Spolupořadatelem akce je informační centrum Pardubice Region Tourism.


Lednová schůzka pražské pobočky KPP

obrázek k článku

Naši pražští členové se sešli hned na počátku ledna a tématem jejich schůzky bylo divadlo na Pardubicku. Úvodní přednášku na toto téma přednesl Jan Řeháček. Velice poutavě vyprávěl o historii divadelnictví na Pardubicku a příběh budování a otevření pardubického divadla. Doplnil jej řadou zajímavostí, historek a archivních dokladů, které doprovázel promítáním obrázků pomoci dataprojektoru. Pro každého návštěvníka besedy připravil písemné informační materiály, které obsahuji základní body jeho přednášky a dále nejzajímavější doklady a obrázky. V průběhu svého výkladu odpovídal a reagoval na dotazy přítomných. Přednáška byla přijata s velkou pozorností a zájmem. Mimořádně vhodné bylo že historickou exkursi do pardubického divadelnictví bylo možné doplnit osobními vzpomínkami na pardubické divadlo, se kterými se podělil slavný herec…

Více
Ing. Pavel Kraus, CSc, | Článek v kategorii KPP Praha

Pražská pobočka na dubnové schůzce

obrázek k článku

Dubnová schůzka byla ve znamení letectví a slavného jubilea prvního vzletu pardubického rodáka Ing. Jana Kašpara. Také tuto přednášku zpracoval lektor, historik letectví, Pavel Sviták předem v písemné podobě. Když se potom stalo, že se lektor na poslední chvíli ze zdravotních důvodů omluvil, tak zachránil situaci přítel pana Svitáka – Zdeněk Slezák, který vyprávění př. Svitáka nejenom přečetl, ale také průběžně doplňoval svými vlastními poznámkami a informacemi. V následné velmi zajímavé besedě přispěli svými vzpomínkami a informacemi o Národním technickém muzeu př. Dr. Havlas a spolužák Erny Košťála, př. Ing. Jaroslav Kerhart. V besedě vystoupila také p. Jiřina Hájíčková roz. Formánková, dcera velitele Pardubického letiště Václava Formánka. Vyprávěla o svém dětství na letišti a o osudech svého otce a o poměrech v 50. letech poté co z…

Více
Ing. Pavel Kraus, CSc, | Článek v kategorii KPP Praha

Cestovatelské putování po Austrálii

obrázek k článku

Ve 147. Hovorech o Pardubicku se tentokrát vypravíme až k protinožcům. Poutavé vyprávění o Austrálii totiž bude mít spolu s projekcí fotografií pro nás připraveno ing. Krejčí, který tuto zemi před nedávnem navštívil. Akce se koná ve středu 5. května od 17 hodin v prvním patře informačního centra vedle Zelené brány, vstup je zdarma. Spolupořadatelem akce je informační centrum Pardubice Region Tourism.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem