Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
20.03.2024 18:00

Pardubice Pernštýnské

Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského nám. v Pardubicích

typ akce: Hovory o Pardubicku

24.03.2024 08:05

Přírodní památka Hřídelecká Hůra

Nová Paka Aut.st. - PP Hřídelecká Hůra - Lázně Bělohrad. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:05 Arriva + Bus. Návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

24.03.2024 08:05

Naučná stezka Krajem Chrudimky

Lukavice – Skalka – Svídnice – Škrovád (jez) – Slatiňany. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:05 Bus st, 13. Návrat 14:59 - 15:33 ČD Os, 14:55 Bus. Ved: Květa Janáčková. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Kategorie Říjen 2011

Vyšla Kronika cyklistiky na Pardubicku

obrázek k článku

Novinkou z edice AB-Zet Pardubicka je pak publikace PaedDr. Radovana Brože, kterou je Kronika cyklistiky na Pardubicku. Tento v pořadí 59. sešit z edice AB-Zet Pardubicka na sto stranách popisuje historii a vývoj cyklistického sportu na Pardubicku. To je doplněno celou řadou historických fotografií z nejrůznějších cyklistických závodů. Ve druhé polovině publikace se pak nachází kompletní seznam všech sportovců, kteří se kdy v minulosti věnovali nebo dnes věnují cyklistice na Pardubicku.


Tomáš Jiránek předkládá veřejnosti překroucená fakta !!!

obrázek k článku

Pardubický deník uveřejnil v tomto týdnu článek, v němž cituje názory autora projektu revitalizace Tyršových sadů Tomáše Jiránka. Bohužel se zde objevují nepravdivé a zavádějící údaje. Článek vyšel v Pardubickém deníku pod názvem "Petiční výbor prý předkládá veřejnosti překroucená fakta". Není totiž pravdou, jak je uvedeno v článku Pardubického deníku, že by Klub přátel Pardubicka inicioval ani se jakkoliv podílel na petici proti kácení Tyršových sadů. Je to tedy paradoxně právě pan Jiránek, který veřejnosti předkládá překroucená fakta. Proti jeho slovům v Pardubickém deníku se konec konců ohradil i předseda Klubu přátel Pardubicka ing. Jan Linhart: "Jako předseda Klubu přátel Pardubicka se ostře ohrazuji proti lživému tvrzení architekta Jiránka, které bylo zveřejněno ve včerejším Deníku, že Klub byl tím, kdo inicioval ve městě petici…


Pojeďte se podívat do Pečkárny!

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka pořádá v pátek 4. listopadu pro své členy exkurzi do Petschkova paláce v Praze, kde v období druhé světové války zřídila německá tajná státní policie (gestapo) svou hlavní úřadovnu v Protektorátu Čechy a Morava. Zde probíhaly smutně proslulé výslechy a mučení českých vlastenců a odbojářů. Zastupující říšský protektor Reinhard Heydrich zde nechal zřídit stanný soud, který ve většině případů odsouzené posílal na popravu, nebo do koncentračních táborů. Exkurze bude probíhat ve dvou skupinách vždy max. po dvaceti účastnících v 9:00 a v 10:30 hodin. Zájemci z řad členů KPP se mohou k účasti na exkurzi přihlásit na telefonním čísle 608 557 785 nebo na emailu kpp.pardubice@seznam.cz.


Silver A na Pardubicku

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka pořádá ve středu 19. října pro veřejnost další z cyklu přednášek Hovory o Pardubicku. Historik PhDr. Jiří Kotyk bude hovořit o tom, jak na Pardubicku působili členové paravýsadku Silver A a jejich spolupracovníci, zejména pak manželé Krupokovi. PhDr. Jiří Kotyk je také autorem knihy, která o manželích Krupkových a jejich spolupráci s výsadkem SIlver A vyšla na jaře letošního roku. Hovory o Pardubicku začínají v 17 hodin v zasedací místnosti v prvním patře bývalého okresního úřadu na náměstí Republiky. Vstup je zdarma.


Trolejbusový výlet do historie

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka pořádá v rámci letošní podzimní části Městských slavností již tradiční trolejbusový výlet do historie Ten se bude konat v sobotu 8. října. Tentokrát se svezou zájemci z řad veřejnosti historickým kloubovým trolejbusem Škoda Sanos. Jeho trasa povede do chemické oblasti, odkud se dne 29. prosince před šedesáti lety poprvé rozjel na zkušební jízdu první pardubický trolejbus. Navštívíme také místo spojené s nejstarší historií Pardubic, kterým jsou Pardubičky. Chybět nebude ani exkurze na dispečerské pracoviště vozovny dopravního podniku na Dukle, odkud je možné on-line sledovat aktuální polohu všech vozů MHD ve městě.


Pardubické městské řeky, mlýny a mosty

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka pořádá ve středu 5. října pro veřejnost další z cyklu přednášek Hovory o Pardubicku. Hovořit se bude o tom, jak do života města zasáhla voda, zejména pak Pernštejny vybudované kanály Halda, Městská řeka a Městská strúha. Hovořit se bude o zařízeních, které poháněla voda, ale i o tom, jak se v průběhu staletí právě zásluhou vodních toků měnil ráz a vzhled města. Hovory o Pardubicku začínají v 17 hodin v zasedací místnosti v prvním patře bývalého okresního úřadu na náměstí Republiky. Vstup je zdarma.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem