Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
20.03.2024 18:00

Pardubice Pernštýnské

Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského nám. v Pardubicích

typ akce: Hovory o Pardubicku

24.03.2024 08:05

Přírodní památka Hřídelecká Hůra

Nová Paka Aut.st. - PP Hřídelecká Hůra - Lázně Bělohrad. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:05 Arriva + Bus. Návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

24.03.2024 08:05

Naučná stezka Krajem Chrudimky

Lukavice – Skalka – Svídnice – Škrovád (jez) – Slatiňany. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:05 Bus st, 13. Návrat 14:59 - 15:33 ČD Os, 14:55 Bus. Ved: Květa Janáčková. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Kategorie Říjen 2012

Historie Velké pardubické

obrázek k článku

V pořadí již 190. pokračování cyklu přednášek „Hovory o Pardubicku“ bude ve středu 31. října věnováno nejslavnějšímu dostihu na evropském kontinentu, jehož historie se začala psát již roku 1874. O historii Velké pardubické bude hovořit odborník na historii pardubického sportu a velký příznivce dostihového sportu PaedDr. Radovan Brož. Jeho povídání bude doplněno projekcí historických fotografií. Akce se koná ve středu 31. října od 18 hodin v přednáškovém sále Jana Kašpara v přízemí staré reálky na Komenského náměstí. Zvána je široká veřejnost, vstup je zdarma.


Holický odboj za druhé světové války

obrázek k článku

V těchto dnech vyšla další publikace z edice AB-Zet Pardubicka. Paní Hana Faltysová napsala publikaci s názvem "Holický odboj na Holicku za druhé světové války". Publikace vychází z novinového seriálu o holickém odboji, který před lety vycházel v regionálních novinách. . To vše je doplněno autentickými vzpomínkami účastníků válečných událostí v Holicích v roce 1945. Publikace nabízí kromě životopisů Josefa Klepáče, Františka Pilného a Antonína Pfeifera, nechybí ani přepis dopisů mezi účastníky odboje, popsány zde jsou alce partizánů na Holicku, nechybějí ani vzpomínky na druhou světovou válku v Holicích pohledem protektorátního starosty Antonína Pfeifera a výpovědi dalších očitých svědků revolučních událostí v období druhé světové války v Holicích. To vše je doplněno celou řadu historických fotografií.


Kostel sv. Bartoloměje – pohřebiště Pernštejnů

obrázek k článku

Další z cyklu přednášek „Hovory o Pardubicku“ bude ve středu pořádat Klub přátel Pardubicka v rámci letošního Pernštejnského roku. Hostem bude tentokrát pardubický historik PhDr. Jiří Kotyk a tématem bude kostel sv. Bartoloměje v Pardubicích, kde je pohřben Vojtěch z Pernštejna. Hovořit se bude například o aktuální situaci okolo chystaného antropologického průzkumu ostatků někdejšího perštejnského majitele panství, součástí bude také projekce dvou dokumentárních filmů o rekonstrukci kostela v devadesátých letech minulého století. Akce se koná ve středu 17. října od 18 hodin v přednáškovém sále Jana Kašpara v přízemí staré reálky na Komenského náměstí. Zvána je široká veřejnost, vstup je zdarma.


Procházka stezkou Viléma z Pernštejna

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka pořádá v rámci letošního Pernštejnského roku komentovanou procházku naučnou stezkou Viléma z Pernštejna, jejíž trasa je vedena Městskou památkovou rezervací v centru Pardubic. Pokud se chcete dozvědět více o vývoji a vzhledu města za Pánů z Pernštejna, přijďte ve čtvrtek 11. října 2012 v 17 hodin před Zelenou bránu, kde trasa prohlídky začíná. Vstup je zdarma, široká veřejnost je zvána.


Vinice 2012

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka pořádá v rámci Městských slavností tradiční výlet historickým trolejbusem tentokrát s podtitulem „Vinice 2012“. Zájemci z řad veřejnosti tak budou mít možnost se nejen svézt historickým trolejbusem, ale také se dozvědět informace o nejstarší historii Pardubic. Výlet bude totiž směřován do Pardubiček, které jsou spojovány s počátky Pardubic, chybět nebudou informace o vojenském prostoru a vrchu Vinice, součástí bude odborný výklad zahradního rádce Františka Hlubockého o přírodních zajímavostech oblasti. Odjezd je v sobotu 6. října ve 14 hodin ze zastávky Třída Míru, široká veřejnost je zvána. Vstupné ve výši 20 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem