Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
20.03.2024 18:00

Pardubice Pernštýnské

Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského nám. v Pardubicích

typ akce: Hovory o Pardubicku

24.03.2024 08:05

Přírodní památka Hřídelecká Hůra

Nová Paka Aut.st. - PP Hřídelecká Hůra - Lázně Bělohrad. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:05 Arriva + Bus. Návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

24.03.2024 08:05

Naučná stezka Krajem Chrudimky

Lukavice – Skalka – Svídnice – Škrovád (jez) – Slatiňany. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:05 Bus st, 13. Návrat 14:59 - 15:33 ČD Os, 14:55 Bus. Ved: Květa Janáčková. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Kategorie Únor 2014

Výlet do Bruntálu

obrázek k článku

V neděli 27.dubna 2014 pořádá Klub přátel Pardubicka autobusový zájezd do Bruntálu. Od každého z předem přihlášených účastníků výletu bude vybírán příspěvek na autobus ve výši 150 Kč na osobu. Prosíme tedy všechny přihlášené, aby se dostavili v úterý nebo ve čtvrtek mezi 10 ? 12 hodinou zaplatit výše uvedenou částku v kanceláři Klubu přátel Pardubicka a to nejpozději do konce března letošního roku. Platit bude možné také na Výroční členské schůzi Klubu přátel Pardubicka konané dne 13. března od 17 hodin. Děkujeme


Jak bude vypadat Přednádraží? Povede na Duklu lanovka nebo metro?

obrázek k článku

Ve středu 19. února uspořádal Klub přátel Pardubicka besedu s ing. Arch. Vladimíre Lavríkem z odboru hlavního architekta pardubického magistrátu. Hovořilo se mimo jiné také o návrzích na budoucí podobu Přednádraží. Všechny 4 návrhy, které "jsou nyní ve hře", jsou smysluplné a je až k neuvěření, že původní naprosto zpackaný návrh pardubická radnice ještě před rokem bezmezně podporovala.


PARPEDIE - Nová elektronická encyklopedie Pardubicka

obrázek k článku

Příznivci Pardubic, milovníci historie, studenti či jen ti, kteří se chtějí dozvědět něco více o tématu souvisejícím nějak s Pardubicemi, mají nyní možnost využít PARPEDII - PARdubickou encykloPEDII. Zde je možné nalézt zpracovaná hesla z oblasti historie, architektury, místopisu, přírody, dopravy, kultury nebo školství, armády či jakkoliv jinak související s Pardubicemi. V současné době jsou zde zpracovány a zveřejněny téměř dvě tisícovky hesel, během následujících týdnů jich ještě přibližně další tisícovka přibude. Doplněna budou poté hesla pardubických osobností, v další fázi v průběhu letošního roku se pak předpokládá doplnění obrazového a fotografického materiálu, který zde v současnosti chybí.


Na besedě s arch. Lavríkem se hovořilo i o trolejbusové zóně na třídě Míru

obrázek k článku

Ve středu 19. února uspořádal Klub přátel Pardubicka besedu s ing. arch. Lavríkem z odboru hlavního architekta Magistrátu města Pardubic. Debata byla vedena mimo jiné i budoucí podobě třídy Míru. Největší reakce vyvolalo budoucí uspořádání hlavní třídy z hlediska trolejbusové dopravy, kdy dojde ke zrušení zastávky MHD před prodejnou pekárny Hrubý a trolejbusové linky 2, 11 a 13 tudy budou po dokončení rekonstrukce projíždět třídou Míru jednosměrně ve směru od Zelené brány k Domu služeb. Obousměrný provoz bude zachován pouze u linky 27. I díky tomu, že bude zachován provoz trolejbusů, bude na třídě Míru daleko méně zeleně a míst k posezení a také menší možnost pro předzahrádky a oživení tohoto hlavního pěšího bulváru. A právě kvůli trolejbusům tak třída Míru nebude moct lákat lidi k odpočinku a večernímu posezení v předzahrádce restaurace…


Klub přátel Pardubicka v březnu 2014

obrázek k článku

Ve středu 5. března přivítáme v Hovorech o Pardubicku ing. Ladislava Podivína z pardubického dopravního podniku. Ing. Podivín pohovoří o zajímavých neuskutečněných dopravních projektech, o dva týdny později budete moct shlédnout zajímavé filmy o Pardubickém kraji. Přednášky se konají v sále Jana Kašpara v přízemí staré reálky, vstup je zdarma. Přehled dalších březnových akcí pořádaných Klubem přátel Pardubicka naleznete níže.


Nové webové stránky Klubu přátel Pardubicka

obrázek k článku

Jak můžete právě vidět, má Klub přátel Pardubicka zcela nové internetové stránky. Doufáme, že se Vám tyto zcela nové webové stránky líbí a budete je rádi a často navštěvovat. Jejich autorem je pardubická firma E-smile, se kterou Klub přátel Pardubicka úspěšně spolupracuje již řadu let. I na nových internetových stránkách naleznete vše, na co jste byli zvyklí. Zde si můžete přečíst novinky z Klubu přátel Pardubicka, budeme zde zveřejňovat i aktuální pohled na některé události týkající se Pardubic, naleznete zde přehled našich akcí, které pro vás pořádáme, ale také články ze Zpráv Klubu přátel Pardubicka, Kalendárium s články ze starých místních novin, naleznete zde i přehled publikací z edice AB-Zet Pardubicka a také E-shop, ze kterého si můžete objednat publikace, které Klubu přátel Pardubicka vydává.


Jak to bylo s pardubickým rozhlasem

obrázek k článku

Mnoho se v posledních týdnech v Pardubicích hovořilo o pardubickém studiu Českého rozhlasu Pardubice. V loňském roce proběhlo výběrové řízení na obsazení postu ředitele obou východočeských rozhlasových studií. Z toho vítězně vzešel dlouholetý rozhlasový moderátor pan Pavel Kudrna. Jeho původní vize byla patrně spojená s redukcí vysílání z Pardubic. Ještě na konci loňského roku došlo k výměně několika zaměstnanců pardubického rozhlasu a od dubna letošního roku mělo dojít k redukci vysílání z Pardubic. Naštěstí se proti změnám ve vysílacím schématu a omezení vysílání z Pardubic ozvala pardubická veřejnost. Naštěstí. To totiž vedlo ředitele Kudrnu k přehodnocení svých původních plánů a kromě zrušení několika pořadů k další redukci vysílání z Pardubic zatím nedojde. Pan ředitel Kudrna pozval zástupce Klubu přátel Pardubicka na setkání.


Chystané proměny architektury města

obrázek k článku

Pozvání na 215. pokračování cyklu Hovory o Pardubicku tentokrát přijal Ing. Arch. Vladimír Lavrík z odboru hlavního architekta Magistrátu města Pardubic. Hovořit bude např. o přípravě nového územního plánu, o Tyršových sadech, Přednádraží nebo Třídě Míru. Čas zbude i na dotazy návštěvníků. Přednáška doplněná projekcí se bude konat ve středu 19. února, začátek je v 18 hodin v sále Jana Kašpara v přízemí staré reálky na Komenského náměstí. Vstup je zdarma, široká veřejnost je zvána.


Budoucnost výstavby silnic na Pardubicku

obrázek k článku

Pozvání na 214. pokračování cyklu Hovory o Pardubicku tentokrát přijal ing. Bohumil Vebr z pardubické správy Ředitelství silnic a dálnic. Hovořit se bude například o chystaném pokračování rekonstrukce úseku u pardubického Parama, o výstavbě pardubických obchvatů nebo o přípravě výstavby rychlostní silnice R35 z Opatovic nad Labem směrem na Vysoké Mýto a Litomyšl. Přednáška doplněná projekcí se bude konat ve středu 12. února, začátek je v 18 hodin v sále Jana Kašpara v přízemí staré reálky na Komenského náměstí. Vstup je zdarma, široká veřejnost je zvána.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem