Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
20.03.2024 18:00

Pardubice Pernštýnské

Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského nám. v Pardubicích

typ akce: Hovory o Pardubicku

24.03.2024 08:05

Přírodní památka Hřídelecká Hůra

Nová Paka Aut.st. - PP Hřídelecká Hůra - Lázně Bělohrad. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:05 Arriva + Bus. Návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

24.03.2024 08:05

Naučná stezka Krajem Chrudimky

Lukavice – Skalka – Svídnice – Škrovád (jez) – Slatiňany. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:05 Bus st, 13. Návrat 14:59 - 15:33 ČD Os, 14:55 Bus. Ved: Květa Janáčková. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Kategorie Září 2015

Pojďte se svézt historickým trolejbusem a navštívit 8 pardubických kostelů

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka pořádá v sobotu 3. října 2015 další Výlet do historie. Jeho tématem budou tentokrát pardubické kostely. Návštěvníci se budou moct nejen svézt historickým trolejbusem, ale také navštívit 8 pardubických kostelů včetně unikátní zahrady uprostřed města. Zakončení akce je předpokládáno ve stylové kavárně s občerstvením. Odjezd je ve 14 hodin ze zastávky MHD Třída Míru ? u záchodků, jízdné ve výši 20 Kč za dospělou osobu se platí při nástupu do trolejbusu, děti se vezou zdarma. Spolupořadatelem akce je Pardubický spolek historie železniční dopravy. Široká veřejnost je zvána!


ŽELEZNIČNÍ TRAŤ Z OLOMOUCE DO PRAHY BYLA VYPROJEKTOVÁNA A POSTAVENA ZA TŘI ROKY

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka uspořádal přednášku Doc. Ladislava Maixnera o osobnosti ing. Jana Pernera. Účastníci poslouchali poutavé vyprávění o bohužel velmi krátkém životě člověka, který má možná svůj podíl na tom, že Pardubice jsou jedním z nejvýznamnějších českých měst. Jak totiž v průběhu přednášky zaznělo, byl to právě ing. Perner, který prosadil, aby v úseku mezi Českou Třebovou a Prahou vzniklo největší nádraží právě v Pardubicích. Není také bez zajímavosti, že příprava železniční tratě z Olomouce do Prahy započala na začátku roku 1843 a na podzim roku 1845 byl již zahájen provoz. Během tak krátké doby tedy došlo k vypracování projektu, výkupu pozemků, vybudování tělesa železniční tratě a také k samotnému postavení železnice. Při srovnání s rychlostní příprav a výstavby tunelu Blanka to je opravdu diametrální rozdíl.


Přijďte se projít po zámeckých valech a parku Na špici

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka pořádá v sobotu 26. září komentovanou procházku po valech pardubického zámku, v jejímž rámci se dozvíte podrobnosti o historii budování pardubického zámku a také o proměnách zámeckých valů. Účastníci dostanou také informace o historii prostoru dnešních Tyršových sadů. Součástí akce bude také přírodovědná exkurze do nově zbudovaného parku Na špici. Sraz účastníků je ve 14 hodin před vchodem na zámecké valy. Vstup zdarma, široká veřejnost zvána. Koná se v rámci festivalu ?Buď hrdý na své město? u příležitosti 50-ti let Klubu přátel Pardubicka.


Z výletu do Železných hor

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka uspořádal v sobotu 19. září autobusový zájezd do oblasti Železných hor. Více než 40 účastníků tak za slunečného počasí navštívilo například zříceninu hradu Lichnice nebo Berlovu vápenku v Závrati. Odpoledne pak výlet pokračoval exkurzí na přehradě Pařížov. Zde návštěvníky zaujal zejména extrémně nízký stav vody zásluhou sucha, kdy hladina v přehradě připomínala spíše louži vody. Průvodcem návštěvníkům byl ing. Martin Horský, který přiznal, že členové jeho rodiny působí ve funkci hrázných na této přehradě již od roku 1941. Pařížovská přehrada na řece Doubravě byla budována v letech 1910 ? 1913. Důvodem budování přehrady byla protipovodňová ochrana, jelikož řeka Doubrava na přelomu 19. a 20. století napáchala v oblasti rozsáhlé škody. Ing. Horský nechal návštěvníky nahlédnout do útrob vodního díla. Účastníci…


Přednáška o staviteli železnic ing. Janu Pernerovi

obrázek k článku

Přednáška doc. Ladislava Maixnera o významné osobnosti, jejíž kulaté výročí narození i úmrtí si letos připomínáme. Přednáška se koná v rámci Hovorů o Pardubicku ve středu 23. září od 18 hodin v sále Jana Kašpara v přízemí staré reálky na Komenského náměstí v Pardubicích. Široká veřejnost je zvána, vstup zdarma. Koná se v rámci festivalu ?Buď hrdý na své město? u příležitosti 50-ti let Klubu přátel Pardubicka.


Pojeďte za památkami Prahy

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka pořádá v sobotu 17. října výlet do Prahy. Připravena bude komentovaná návštěva Týnského dvora a pražského židovského města. Nabízíme volná místa. Přihlásit se je možné v kancekáři Klubu přátel Pardubicka. Od každého účastníka se vybírá částka 30 Kč. Odjezd je vlakem z pardubického hlavního nádraží v 8 hodin, jízdné si každý účastník hradí sám. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.


DO PARDUBICKÝCH ULIC DENNĚ VYJÍŽDÍ TÉMĚŘ 90 MĚSTSKÝCH AUTOBUSŮ A TROLEJBUSŮ

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka uspořádal v sobotu 12. září exkurzi do dopravního podniku. Návštěvníci mohli například obdivovat historický trolejbus Škoda 8Tr, který se již od roku 1998 nachází v montážní hale z roku 1953. Novinkou je, že po 17-ti letech jej bude veřejnost zanedlouho moct vidět mimo montážní halu a sice na akci, jejíž název je Retroměstečko. Zajímavostí exkurze například byla také informace o tom, že denně do pardubických ulic vyjíždí na 49 autobusů a 38 trolejbusů. Zajímavostí byla také prohlídka trolejbusové měnírny Jan, která je ukryta ve vnitrobloku ulice bratranců Veverkových na stovky metrů vzdálená od trolejového vedení.


Klub přátel Pardubicka existuje již přesně 50 let

obrázek k článku

Dnes je tomu je přesně 50 let ode dne, kdy byl založen Klub přátel Pardubicka. Stalo se tak v prostorách loutkové scény Radost v Kulturním domě na Dukle dne 10. září roku 1965. Tehdy byl zvolen přípravný výbor Klubu přátel Pardubic ve složení předseda - Jaroslav Krupař, jednatel - Miloš Truneček, členové - dr. Miloslav Mládek, Arnošt Kabeláč, ing. Zdeněk Pluskal, Robert Růžička a Jiří Paleček. Součástí byla i beseda s tehdejším vedoucím plánovacího odboru Okresního národního výboru p. Sýkorou o výhledu pardubického okresu do roku 1970. Přípravný výbor se následně poprvé sešel 24. září 1965. A hned začal připravovat přednášky a besedy. Schůzky Klubu stejně tak jako přednášky se konaly v prostorách loutkové scény Radost v Kulturním domě Dukla. 29. října se pak konala přednáška o urbanistických zásadách výstavby Pardubic.


Součástí sobotní exkurze do dopravního podniku bude i návštěva trolejbusové měnírny

obrázek k článku

V sobotu 12. září pořádá Klub přátel Pardubicka exkurzi do pardubického dopravního podniku. Součástí bude nejen prohlídka zázemí podniku doplněná odborným výkladem, ale také návštěva jedné z trolejbusových měníren v centru města. Sraz zájemců o prohlídku a následný odjezd autobusem bude za zastávky MHD Třída Míru (u záchodků) ve 14 hodin. Široká veřejnost je zvána. Koná se v rámci festivalu "Buď hrdý na své město" u příležitosti 50-ti let Klubu přátel Pardubicka.


Vyhrajte pernštejnský poklad!

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka připravil v rámci oslav 50. výročí svého založení vědomostní soutěž o znalosti Pardubicka, jejíž vítěz obdrží truhlu s pokladem. Cílem soutěže je nalézt odpovědi na deset vědomostních otázek, které se týkají zejména historie Pardubic. Soutěžní kupony jsou až do konce října k dispozici v kanceláři Klubu přátel Pardubicka v přízemí Evropského spolkového domu nebo v denním tisku. Zúčastnit se soutěže je možné také prostřednictvím webového formuláře, který se nachází na stránkách Klubu přátel Pardubicka na adrese www.kppardubicka.cz, kde jsou k dispozici také pravidla soutěže. Nalézt správné odpovědi soutěžícím pomůže pardubická encyklopedie Parpedie www.parpedie.cz.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem