Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
20.03.2024 18:00

Pardubice Pernštýnské

Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského nám. v Pardubicích

typ akce: Hovory o Pardubicku

24.03.2024 08:05

Přírodní památka Hřídelecká Hůra

Nová Paka Aut.st. - PP Hřídelecká Hůra - Lázně Bělohrad. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:05 Arriva + Bus. Návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

24.03.2024 08:05

Naučná stezka Krajem Chrudimky

Lukavice – Skalka – Svídnice – Škrovád (jez) – Slatiňany. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:05 Bus st, 13. Návrat 14:59 - 15:33 ČD Os, 14:55 Bus. Ved: Květa Janáčková. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Kategorie Listopad 2018

Rady v nouzi

obrázek k článku

V pořadí již 300. Hovory o Pardubicku nabídnou např. povodňové mapy Pardubic a okolí, hovořit se bude také o nástrahách toku Labe či Chrudimky. Účastníci se dozví, podle čeho rozeznat signály sirén nebo na co nezapomenout při balení evakuačního zavazadla. Součástí budou i novodobé hrozby jako je terorismus nebo příprava domácnosti na dlouhodobý výpadek elektrické energie. Na závěr bude promítnuta série fotografií z turistických vycházek KPP. Přednáška se koná ve středu 28. listopadu tentokrát již od 17 hodin v sále Jana Kašpara v přízemí staré reálky na Komenského náměstí v Pardubicích. Vstup je zdarma, široká veřejnost zvána.


Z výletu ke kapličce

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka uspořádal v sobotu 24. listopadu za deštivého počasí komentovanou vycházku do oblasti sv. Trojice. Cílem cesty asi tří desítek účastníků byla kaple Nejsvětější Trojice, o jejíž demolici rozhodli před nedávnem městští zastupitelé. Nabízíme několik fotografií z této akce.


Kaple Nejsvětější Trojice

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka pořádá pro širokou veřejnost v sobotu 24. listopadu komentovanou vycházku do oblasti sv. Trojice, jejíž součástí bude také návštěva kaple Nejsvětější Trojice, o jejímž zboření rozhodli nedávno zastupitelé města. Sraz zájemců z řad veřejnosti je před budovou hlavního nádraží u stanoviště spojů MHD č. 1 ve 14 hodin.


Z včerejší filmové produkce

obrázek k článku

Včerejší projekce dokumentárních digitalizovaných filmů o Pardubicích byla skvělým zážitkem. Klub přátel Pardubicka se v letošním roce finančně podílel na digitalizaci několika unikátních filmových dokumentů zachycujících např. Městskou památkovou rezervaci v sedmdesátých letech, pardubický zámek, Kunětickou horu či choltický zámek v minulosti, více než stovka účastníků ve zcela zaplněném sálu staré reálky obdivovala také filmový dokument z roku 1934 zachycující motocyklový závod na ploše dnešního Letního stadionu, zajímavé záběry se Zelenou bránou v pozadí byly vidět i na filmovém dokumentu z fotbalového zápasu na témže stadionu mezi Československem a Rumunskem taktéž z roku 1934. Možná, že se někdo z přítomných účastníků projekce poznal na filmovém dokumentu z roku 1975 o okresní spartakiádě. V závěru pak byl promítnut filmový týdeník…


Pardubice černobíle

obrázek k článku

V pořadí již 299. Hovory o Pardubicku nabídnou projekci šestice černobílých filmů ze Státního okresního archivu, které byly v letošním roce digitalizovány zásluhou Klubu přátel Pardubicka. Promítnut bude např. dokumentární film o Kunětické hoře z roku 1970, film o pardubické Městské památkové rezervaci z téhož roku, z roku 1975 bude nabídnut dokumentární film o okresní spartakiádě v Pardubicích, dále pak filmy o pardubickém a o choltickém zámku a posledním snímkem bude černobílý filmový dokument z roku 1934 o plochodrážním závodu či o fotbalovém utkání z téhož roku. Projekce filmů se koná ve středu 14. listopadu od 18 hodin v sále Jana Kašpara v přízemí staré reálky na Komenského náměstí v Pardubicích. Vstup je zdarma, široká veřejnost zvána.


Petice proti demolici kaple Nejsvětější Trojice slaví úspěch

obrázek k článku

Petice proti demolici kaple Nejsvětější Trojice ať již v klasické papírové podobě nebo v elektronické podobě již podepsaly na dvě stovky lidí. Všem za podporu děkujeme. Budeme rádi, pokud i další zvás připojí svůj podpis pod petici snažící se zabránít demolici kaple Nejsvětější Trojice v Pardubících. Učinit tak můžete v Pardubicích hned na několika místech:


Kaple sv. Trojice v Událostech v regionech na České televizi

obrázek k článku

Snaha Klubu přátel Pardubicka usilující o záchranu kaple Nejsvětější Trojice se dostala do celostátního regionálního zpravodajství České televize. Reportáž můžete shlédnout na následujícím odkazu: https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10118379000-udalosti-v-regionech-praha/218411000141102-udalosti-v-regionech/obsah/654202-spolek-protestuje-proti-bourani-kaplce-v-pardubicich


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem