Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

7 roků pražské pobočky

obrázek k článku V říjnu 2008 se po čtrnáctileté pauze znovu rozběhla činnost pražské pobočky. Navázala na tradice úspěšné práce Klubu přátel Pardubicka v Praze, který byl založen v roce 1965. A teda stejně jako celý náš klub oslavila 50. výročí svého založení. Pod vedením tří předsedů pražského klubu ? Rudolfa Wildy, Hanuše Theina a Marie Svobodové se uskutečnilo 250 akcí. O tom, jak úspěšná byla tato činnost a jak si ji město považovalo, svědčí i skutečnost, že v listopadu 1981 byla pražskému klubu udělena zlatá medaile města Pardubic a osobně ji v Praze předával tehdejší předseda MěNV Šimon. Dnešní pokračovatelé pardubického klubu to dotáhli v prosinci 2015 na 50 akcí ? přednášek, besed, výletů a návštěv. Z velké části jsou to dnes stejní členové, kteří byli členy už před 30 roky. Jako připomínku si uspořádali několik retro-akcí, když po třiceti letech se sešli nejenom stejní posluchači, ale i stejní lektoři a nad stejnými tématy jako tehdy. Zájem byl stejný jako tehdy, ovšem lidé se mění. Jenom z docentů jsou profesoři a z mladíků ? pánové v letech. A také počet jimi publikovaných knih se zvětšil. Pobočka tak prokázala naprostou kontinuitu ve vztahu ke svému rodnému regionu. Přesto, že členové žijí často většinu života v Praze, přesto stále se hrdě ke svému městu hlásí a udělají vše pro to, aby pomohli zvýšit jeho prestiž, popularitu a slávu. Rádi a s velkým zájmem se také zapojují do procesů, které na Pardubicku probíhají, věnují se historickému bádání a mají řadu publikací o pardubické historii. Zapojují se do různých pátrání po významných občanech Pardubicka a do různých aktuálních kampaní, jako byla v posledním roce diskuse o bronzové soše Břetislava Bendy nebo o památníku Ing. Kašpara. Řada členů pražské pobočky dosáhla mimořádně významných úspěchů v oboru vědy, kultury a historického zkoumání. Jejich význam daleko přesahuje rámec našeho klubu a můžeme být právem hrdi na to, že se hlásí k našemu městu a regionu. Pobočka o těchto významných členech zpracovává seriál medailonků, který už našel několik pokračování v našem klubovém časopise.

Velká část pražských členů se z důvodu pracovního zatížení anebo z důvodů zdraví nemohou osobně účastnit pořádaných akcí. Avšak jsou v kontaktu prostřednictvím E-mailového spojení a se zájmem čtou aktuální zprávy a informace o dění v klubu, sledují náš časopis, svými příspěvky finančně klub podporují a reagují svými poznámkami a postřehy. Počátečních čtyřicet členů se nám podařilo postupně navýšit na padesát, ovšem v současné době počet členů pobočky zase mírně klesá. Můžeme si jen nechat zdát o tom, jak za časů paní doktorky Svobodové přišlo v Praze na besedu sto padesát lidí. Vyvíjíme úsilí získat nové členy, ovšem zatím naše přírůstky stačí jen na pokrytí úbytků.

     Konkrétní témata, ke kterým se pražská pobočka za posledních sedm let sešla, jsou následující: 22 besed k historii a místopisu Pardubicka, 8 přednášek o významných osobnostech, 7 koncertů, 6 přednášek na téma vědy a 3 o sportu, 3 výlety a exkurze.

     Činnost pražské pobočky příznivě ovlivňují tři okolnosti. První je šťastná spolupráce s klubem rodáků a přátel Přelouče, se kterým máme společné všechny schůzky a akce. Přeloučští kolegové zajistili celkem 16 akcí z celkového počtu padesáti a mají tedy velkou zásluhu na úspěšné činnosti obou našich klubů. Velkou podporu poskytuje též pardubický klub, který vysílá do Prahy své lektory, dává k dispozici finanční podporu a materiální vybavení. A konečně třetím spřáteleným spolkem je Klub za starou Prahu, jehož zástupci se zúčastňují našich setkání a aktivně zde vystupují a naši členové jsou zase zváni na Dny otevřených dveří u jejich klubovny v Juditině věži na Karlově mostě.

     Pražští Pardubáci se snad nejvíc těší, když mohou podpořit úspěchy našeho regionu a popularizovat slavné osobnosti, které naše města proslavily a když se mohou radovat z úspěchů a prosperity města, které mají stále ve svém srdci a stále se k němu hlásí, přesto, že v občanském průkazu už mají dávno napsanou jinou adresu. Pražská padesátka členů oslavila 50 let pražského klubu a absolvovala padesát akcí za posledních sedm let. Tož jim popřejme, aby jim to šlapalo i do další padesátky!

 


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem