Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
21.04.2024 07:50

Alejí klenů kolem rybníků

 Krucemburk – Staré Ransko – Ždírec n. Doubravou. Délka 7 km. Odj. 7:53 ČD. Návrat 14:00, 16:06 ČD. Ved: Květa Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

21.04.2024 07:55

Meandry Struhy

Veselí - Lepějovice - Meandry Struhy - Bílý kopec - Kokešov – Opočínek. Délka trasy 8 km / 13 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 12:47 / 15:15 Bus MHD č.15. Ved: L. Kvapilová.  Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

Archiv aktualit

Kdopak nezná sněženky?

obrázek k článku Jsou to první, něžní poslové jara. Botanický název je odvozen z řečtiny a zní Galantus nivalis. Dle mléčně bílých květů a zasněžených luk, kde se nachází. V češtině to je sněženka podsněžník. Navíc připomíná její sílu vyrůstat a kvést, i když třeba ještě někdy mrzne a mnohdy ji zasype i sníh. Jarní příroda jí neublíží, to mohou jen lidé, ale o tom později. Krásné téměř poetické vysvětlení pro její barvy má pan Dr. Větvička. Celá ta květinka je obraz jarní přírody. Její sivé listy připomínají časté jarní jinovatky, bílé květy jsou sníh, který je ještě všude okolo a světle zelený okraj korunky schované mezi bílými okvětními lístky symbolizuje rašící trávník, který se ještě tou dobou mnohdy také schovává pod sněhem a čeká na svou chvíli.

Teď však prozaičtěji. Proč o sněženkách píši? Patří k našemu Polabí a potažmo Pardubicku odjakživa. Daří se jí na starých loukách v nivách větších řek. Bohužel při regulaci toků a následné rekultivaci břehů byly jejich porosty téměř zničeny. Naštěstí nám jich v našem okolí ještě trochu zbylo. Nacházíme je roztroušené spíše na okrajích keřových skupin v okolí Bohdanče, Žižína, Drozdic, Nemošic a jinde. Zde jejich výskyt popisuje v roce 1814 botanik F.M.Opiz. Dá to někdy dost práce nalézt je ve volné přírodě. Je z toho pak ohromná radost, když se to podaří. Pro jejich milou krásu si je lidé často přenášeli do svých zahrádek, kde se s nimi dost setkáváme. Najdou-li sněženky vhodné podmínky, dokáží časem vytvořit pěkné skupiny a dokonce někdy (takříkajíc) utečou do volné přírody zpět. Jejich spojenci jsou mravenci, kteří si mohou z každého semínka slíznout sladkou tečku a za to je roznáší po okolí. Inu, příroda si vždy ví rady. Jak se tedy chovat, když je někde najdeme? Nechat je v klidu, netrhat, nevyrýpávat, jen se s nimi těšit, fotit a pamatovat si ono místo. Brzy odkvetou a schovají se pod zem. Vůbec jim nevadí, naopak prospěje, když se louka později poseká, aby jim vysoká stará tráva nebránila z jara vyrůst. Pak zase kvetou a možná jich bude víc. Nesnáší žádné hnojení.

            Sněženka podsněžník je ohrožený a zvláště chráněný druh naší květeny. Je také uvedena v mezinárodní úmluvě o ochraně ohrožených druhů a patří mezi druhy chráněné Evropským společenstvím. V posledních letech probíhá její podrobnější sledování, kterého se účastní Agentura ochrany přírody, pracoviště Pardubice. Uvítají tam veškeré informace o zjištění jejich výskytu ve volné přírodě v našem kraji. Informace tam shromažďuje paní RNDr. Helena Faltysová. Lze kontaktovat také mě a já jejich předání zprostředkuji. Pro úplnost uvádím tel. 603 965 533, 466 651 796.

            Užívejte jarní přírodu a za informace o pozorování předem díky.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem