Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

STARÉ DOMY VYPRÁVĚJÍ Pověry bankéře Oty Resche

obrázek k článku V roce 1906 posílil fotbalový klub SK Pardubice tehdy osmnáctiletý chlapec Ota Resch, syn nadlesního z Moravských Křižánek. Kopaná byla jeho zamilovaným sportem, a protože uměl, byl stabilním hráčem prvního mužstva, a to až do začátku první světové války. V ní jej potkala střepina šrapnelu. V lazaretu jej z nejhoršího sice dostali, ale zranění zanechalo trvalé následky. S mičudou to již nešlo. Fotbal ale neopustil. Stal se z něho funkcionář a nakonec předseda SK Pardubice. Jako absolvent obchodní akademie a hlavně díky své šikovnosti a obchodnímu talentu si v Pardubicích založil malý bankovní dům a prodejnu Čs. třídní loterie. Protože mu živnost prosperovala, stal se mecenášem sportu a umění ? téměř všichni jeho zaměstnanci byli sportovci a o jeho vztahu k umění nejlépe svědčí skutečnost, že ve svém domě ve Svatojánské ulici (dnešní Bratranců Veverkových) zřídil obrazovou galerii, která byla přístupna veřejnosti. Životní pouť zakončil Ota Resch v listopadu 1929 na klinice prof. Pelnáře v Praze na Bulovce.

To všechno jsou v podstatě známá fakta z Reschova života. Málo se však ví, že byl až chorobně pověrčivý. Například věřil, že když je v novém obchodě prvním zákazníkem Žid, tak to je neklamným a ověřeným znamením úspěchu. O tom se v Pardubicích traduje historka z doby, kdy tento bystrý pardubický finančník přenesl svůj závod ze Svatojánské ulice na dnešní třídu Míru. Věren své pověrčivosti si přál, aby prvním, kdo přijde do jeho nové provozovny, byl Žid. Domluvil se proto se svým přítelem Löblem, který mu slíbil, že přijde hned po ránu. Resch ten den přikázal personálu nechat dveře zamčené, dokud nepřijde Löbl. Ten se však zdržel nějakou nepředpokládanou neodkladnou záležitostí a přišel až v jedenáct. Přesto, že mezitím chtěla vstoupit do provozovny řada zákazníků, Resch dovolil otevřít teprve až Löblovi. Ač si s ním normálně tykal, spustil na něj obchodně – čím mohu posloužit, co si přeje. Löbl že by chtěl stavební losy. Protože byl první, Resch mu nabídl tři losy za cenu, kterou za ně sám platil. Löbl hned, že by jich tedy chtěl deset. Resch ale že bez výdělku jen tři a zbylé jako pro každého jiného zákazníka, závod přece nemůže pracovat zadarmo. Když Löbl zaplatil a odešel, udělal bankéř tužkou na každé přijaté bankovce křížek a bankovky složil do stolu. Na tyto peníze nesměl nikdo sáhnout. Byl to talisman nového závodu a doklad jedné z dalších Reschových pověr…

            Dnes je v tomto domě Evropské vydavatelství našeho člena p. Jana DOLEŽALA.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem