Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

03.04.2024 18:00

Archeologický průzkum v Pardubičkách

Přednáška Mgr. Tomáše Čurdy. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského náměstí. Vstup zdarma, veřejnost zvána.

typ akce: Hovory o Pardubicku

06.04.2024 14:00

Komentovaná prohlídka Automatických mlýnů

Pročleny Klubu přátel Pardubicka. Sraz před areálem Automatických mlýnů. Vstupné 200 Kč / 140 Kč zlevněné. Přihlásit k účasti je možné v kanceláři Klubu přátel Pardubicka v úterý nebo ve čtvrtek 10-12 a 14-17 hodin.

typ akce: Výlety do historie

17.04.2024 18:00

Nálety na Pardubice

Přednáška k 80. výročí spojeneckých náletů na Pardubice v roce 1944. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenckého náměstí. Vstup zdarma.

typ akce: Hovory o Pardubicku

Archiv aktualit

ČTENÁŘSKO-ZÁBAVNÍ SPOLEK HÁLEK V DAŠICÍCH (1882-1934)

obrázek k článku I.část Ve druhé polovině 19.století se v nebývalé míře rozvíjela spolková činnost. Publikace 550 let města Dašic uvádí následující spolky: divadelních ochotníků, Hálek, muzikální spolek Mužská hudba, tělovýchovnou jednotu Sokol, Řemeslnickou besedu, Místní odbor ústřední matice školské a Okrašlovací spolek. Pamětní kniha Čtenářského zábavního spolku Hálek v Dašicích píše pouze o hasičích. O Čtenářské besedě ( pro pěstování vzdělanosti, vlastenectví a zábavy) uvádí, že zanikla ?pro nedostatek vytrvalosti a z příčin jakési netečnosti a nevšímavosti pokroku?? Situace se však změnila přistěhováním sládka Josefa Krafty. Ten se postupně spřátelil s řadou Dašických. Scházeli se, diskutovali o literatuře a politice a brzy vykrystalizovala myšlenka na vytvoření spolku. K iniciátorům náleželi již jmenovaný Josef Krafta, Čeněk Novotný, učitelé Jan Rejfek a Josef Vojáček, obecní tajemník Karel Voříšek a další. K první oficiální schůzce budoucího spolku došlo 4.1.1882, na ní se účastníci dohodli na sepsání stanov. Potřebovali však vzor, a tak objednali stanovy již existujících spolků podobného zaměření. Vzorem pro Dašické se staly stanovy spolku Hálek z Rokycan. V pamětní knize se o první schůzce píše: ?K vyzvání, které 4.ledna 1882 ustavující výbor vydal, aby totiž v městě našem založil se spolek, který by měl za účel pořádati svým pánům členům občas soukromé zábavy jako hudební, deklamatorní, taneční a časem i přátelské večery, sešli se mnozí pánové, kteří s vyznáním souhlasili v hostinci u ?zeleného stromu? k poradě, jakým způsobem by se spolek uskutečnil.?

11.1.1882 na valné schůzi byl čten návrh stanov, které po diskusi o každém jednotlivém bodu přítomní v již upravené verzi schválili. Byli také zvoleni členové prozatímního výboru: předseda Č.Novotný, místopředseda Jan Prokeš a jednatel J.Vojáček. Přítomní se shodli na názvu spolku: Čtenářský a zábavní spolek Hálek v Dašicích. Stanovy musely být ještě zaslány ke schválení c.k. okresnímu hejtmanství v Pardubicích, souhlas hejtmanství byl čten na první členské schůzi 2.3.1882; tím byl čtenářsko-zábavní spolek oficiálně potvrzen. Na schůzi byl také stanoven měsíční příspěvek členů, určena spolková místnost a dohodnuta první plná hromada na neděli 5.3. v hostinci U zeleného stromu, kde hostinský zapůjčil bezplatně místnost.

Valné hromady se zúčastnilo 41 členů, předsedou byl zvolen dosavadní předseda prozatímního výboru Č.Novotný, místopředsedou farář Josef Nechvíle (ten byl od roku 1864 dašickým kaplanem, farářem se stal 1882). Na výborové schůzi 9.3. bylo rozhodnuto, které časopisy má spolek odebírat (Lumír, Pokrok, Květy, Pernštýn, Průmyslové listy a další, nakonec v roce 1882 spolek předplácel 6 časopisů, několik dalších zajistili sami členové).      O odběru tisku se jednalo potom každoročně. Mezi časopisy se objevují kromě běžných tiskovin i velice kvalitní periodika s řadou ilustrací jako byla Zlatá Praha a Světozor.

Slavnostní otevření Hálku bylo naplánováno na 2.4. Uskutečnilo se v daném termínu v hostinci U Zeleného stromu. Po projevu předsedy následovala přednáška o životě a působení českého básníka Vítězslava Hálka, hudba a zpěv.

Z březnových zápisů vyplývá, že divadelní ochotníci a spolek Hálek měli společnou správu (účty pro divadlo se ale vedla zvlášť), již v lednu 1884 se však ochotníci od spolku Hálek odloučili a založili spolek samostatný. Basa zůstala nadále společným majetkem a byla uložena na kůru. Roku 1888 se Hálek pokusil od ochotníků odkoupit jejich podíl, ale k dohodě nedošlo.

Kromě schůzí výboru a valných hromad organizoval spolek Hálek i tzv. dýchánky (většinou v neděli), taneční zábavy, plesy, koncerty (za příznivého počasí na zahradě hostince U Zeleného stromu), výlety (ty často s doprovodem hudby), nechyběla ani přednášková činnost. V září 1882 rezignoval na své místo předseda spolku Č.Novotný a spolek potom vedl místopředseda páter Nechvíle, ten také byl zvolen předsedou Hálku v lednu 1883, místopředsedou se stal Jan Dejmek, ředitel dašického cukrovaru. P.Nechvíle zůstal ale ve své funkci pouze do února, kdy rezignoval. Proto se konala 4.3.1883 mimořádná valná hromada, na které bylo přítomno 24 členů. Kromě volby nového předsedy, byl volen i jednatel, tím se stal učitel z Dašic Jan Rejfek, předsedou Jan Dejmek. Oba potom byli znovu zvoleni na řádné valné hromadě v lednu 1884 (za přítomnosti pouhých 17 členů).

Stalo se zvykem valnou hromadu svolávat počátkem nového kalendářního roku (většinou v prvním lednovém týdnu, naplánována byla již během poslední výborové schůze roku předešlého, kdy se rozhodovalo i o odměnách pro listonoše a spolkového posla). Schůzky výboru bývaly však nepravidelně – s intervalem 14 dní až půl roku (přibližně sedmkrát až desetkrát za kalendářní rok).

V neděli 7.9.1883 se zástupci spolku zúčastnili slavnostního odhalení pomníku bratranců Veverkových v Pardubicích. Koncem roku vydal spolek výroční zprávu sepsanou jednatelem J.Rejfkem. V té době měl Hálek 54 činné členy, ve spolkové knihovně 124 svazky. Knihy získával spolek od svých členů i jiných dárců, řada svazků byla také zakoupena. V lednu 1891 sepsal například jednatel Jan Skála žádost místní občanské záložně o peněžitý příspěvek na knihovnu (hlavním důvodem byla snaha dokoupit další svazky díla Hrady a zámky, které před časem předplatil p. ředitel Dejmek, ale finanční tíseň spolku nedovolila odebírat následně vydané díly). V témže roce žádal Hálek o příspěvek na knihovnu, aby jí bylo možné rozšířit, i obecní zastupitelstvo a místní cukrovar. V obci počátkem devadesátých let 19.století jiná půjčovna neexistovala, a tak Hálek vycházel vstříc     i nečlenům spolku.

V roce 1895 se na výborové schůzi diskutuje, jaké knihy bude Hálek nadále shromažďovat, vznikla totiž spolkové knihovně konkurence v místním muzeu. Nakonec dohodnuto nakupovat dále díla populárně naučná a spisy známých českých autorů i významnějších světových spisovatelů (samozřejmě v překladu). Jednatel spolku s knihovníkem měli do příští výborové schůze (prosinec 1895) připravit seznam vhodných děl k dokoupení a také se znovu vyjednávalo o doplnění dosud chybějících dílů radů a zámků.

V květnu 1884 se dvakrát za sebou nedostavil na schůzi výboru ani předseda, ani místopředseda spolku, chyběli i někteří členové výboru, proto byla schůze odročena a všichni, kdo se nedostavili, byli upozorněni na plnění svých povinností. Na valné hromadě 28.12.1884 byl přečten dopis, jímž Jan Dejmek žádal, aby již znovu nebyl volen předsedou, důvodem bylo velké pracovní vytížení. Dále však spolek finančně podporoval, patrně až do své smrti, zemřel v únoru 1889.

Za účasti 15 členů byl novým předsedou zvolen dašický měšťan Josef Vosáhlo (vlastnil v Dašicích závod vyrábějící biče a hnací řemeny, nakonec založil i vlastní koželužny; v mládí poznal Vídeň, procestoval Balkán), místopředsedou Ant. Uhlíř, starosta města, jednatelem opětovně Jan Rejfek. Poprvé na této schůzi zazněl návrh pana Vojáčka zakoupit pro účely spolku harmonium nebo pianino. Již v prosinci se začaly scházet první příspěvky. V roce 1885 se pořádal Ples spolků Hálek a divadelních ochotníků v Dašicích, čistý výnos byl určen na zakoupení harmonia, společného pro oba spolky (situace se opakovala i následujícího roku). Pan Vojáček byl Hálkem v březnu 1886 vyslán do Pardubic, aby se podíval na vhodný nástroj. Nakonec dohodnuto, aby pan Prokeš a pan Vojáček jeli přímo k Petrofovi do Hradce Králové. To již se nejednalo o zakoupení harmonia, ale piana. O vlastní koupi nalezneme v Pamětní knize následující zápis: „Bylo k tomu zapotřebí zajisté odvahy míti asi 100zl. hotově (---) a zakoupiti zcela nové piano. K tomu třeba podotknouti, že stav spolku nebyl skvělý; členů bylo jen 41; mezi těmi ještě 6 z okolí! Příčinou toho bylo nevyvinutí a neprobuzení dosud občanských ctností jako jsou vlastenectví, spolčování, povinnosti k národu a literatuře a pak ještě netečnost.“ Nakonec p. Vojáček vybral v neděli 21.listopadu 1886 večer v Hradci piano za 310 zlatých, ještě týž večer bylo postaveno a p. Vojáček na ně hrál. Při koupi nástroje hodně spolku pomohl předseda Vosáhlo, který „spolek založil“, přispěli i další movitější členové. Postupně byly půjčky na piano splaceny z výtěžků různých akcí pořádaných Hálkem. Nástroj byl také půjčován, například na pořádání masopustní merendy roku 1895 místnímu Sokolu (s podmínkou šetrného zacházení při stěhování). Přesto bylo nutné nástroj znovu naladit, o to se postaral člen spolku pan Kašpar. Poslední podíly za piano byly vyplaceny po deseti letech – dluh tedy vyrovnán roku 1896.

Patrně největší akcí roku 1884 bylo v neděli 20.7. za účasti všech dašických spolků slavnostní otevření městského parku. Kromě projevů a hudby naplánovali ochotníci divadelní představení, počítalo se i s veřejným cvičením hasičů.

Roku 1885 se měla poslední schůze výboru konat 12.prosince, ale z devíti členů se sešli pouze čtyři, proto byla odložena na sobotu, to se však dostavili pouze tři účastníci, kteří vyslovili politování nad netečností ostatních.

Roku 1886 kromě zakoupení piana, plesu a dýchánků se podílel Hálek v září na zábavě, která byla spojena s výletem Řemeslnické jednoty z Pardubic do Dašic.

Následujícího roku zůstává předsedou spolku Hálek Jan Vosáhlo, místopředsedou byl zvolen mlynář Jan Prokeš (později, v letech 1905-1918, starosta města), jednatelem zůstal Jan Rejfek; mezi členy výboru byl zvolen i Ant. Hynšt (starosta obce v letech 1889-1892). Byl založen Zpěvácký odbor spolku Hájek, cvičení si vzal na starost řídící učitel Ant. Kvapil, jeho zástupcem se stal Jos. Vojáček. Původně měly zkoušky probíhat ve třídě, když ale členové trvali na tom, aby se cvičilo ve spolkových místnostech (aby mohli „hasiti žízeň“), pan učitel odmítl a vedení se ujal J.Vojáček. Nejprve se cvičilo za doprovodu houslí, později piana. V lednu 1890 však sbormistr Vojáček na výborové schůzi uvedl, že pánové cvičení zanedbávají, nechodí a „nutiti se nedají“. V srpnu téhož roku požádal smíšený zpěvácký sbor, aby byl přijat jako odbor Čtenářsko-zábavního spolku Hálek a aby mu byly propůjčeny místnosti na cvičení.

1888 se ve vedení spolku nic nemění (předsedou J.Vosáhlo, místopředsedou J.Prokeš, jednatelem J.Rejfek). Objevuje se požadavek, aby členové, kteří se nemohou dostavit na schůzi výboru, se řádně omluvili. Na jaře 1888 se Hálek zapojil do akce (zakoupení losů) na podporu českého brněnského divadla. Do konce roku přibyli dva noví členové, 15.července se uskutečnil výlet.

Na valné hromadě 1890 bylo přítomno pouze 13 členů! A to ještě přibyli tři noví, včetně místního kaplana Aloise Nedvídka. O přijetí nového člena rozhodovala výborová schůze. V průběhu let čteme nejen o možnosti vyloučení, ale i o znovupřijetí bývalých členů.

V srpnu 1890 se uvažovalo o velké slavnosti – pouti ve prospěch Ústřední matice školské. Ta se potom uskutečnila 7.září v městském sadu. Nechyběly dívky v krojích, „mezinárodní trh“, průvod do městského sadu a samozřejmě bohaté občerstvení, včetně pravé české medoviny. Hálek plánoval i zvěřinec, ohňostroj, večerní taneční zábavu a koncert dašické kapely. Situace ve spolku ale nebyla příliš dobrá, na výborové schůzi 9.10.1890 byla diskuse o budoucí činnosti spolku odložena na příště pro malý počet přítomných (podobná situace se opakovala i v květnu 1891). Na následující schůzi výboru 1890 se řešila jiná otázka: rezignace předsedy Vosáhla. V časopise Pardubický obzor byl otištěn článek, který se předsedy a řady členů spolku velice dotkl, a proto rezignovali: člen výboru Antonín Hynšt, dále Jos. Vojáček  a Jan Rejfek. Přestože výbor zaslal svému dosavadnímu předsedovi žádost, aby svoji rezignaci vzal zpět, zdálo se, že se spolek rozpadne, nakonec přes všechny potíže ve své činnosti pokračoval.

Na valné hromadě 4.1.1891 (kde bylo přítomno 15 členů) bylo Janu Rejfovi, odstupujícímu jednateli, vysloveno poděkování za šestileté působení. Josef Vosáhlo byl znovu zvolen předsedou, dokonce jednohlasně a vyslána k němu domů deputace, aby předsednictví přijal. Místopředsedou byl opět zvolen Jan Prokeš, jednatelem Jan Skála, kontrolor v dašické občanské záložně. V červenci 1891 byl za člena spolku přijat Josef Vejda, dašický kapelník,  a bylo mu povoleno ve spolkových místnostech cvičení zpěvu a zřízení pěveckého odboru pro mužské hlasy (vlastně tak obnovili zpěvácký odbor).

Počátkem roku 1892 byl zřízen nový odbor – zábavní, jehož úkolem bylo starat se o zábavy a dýchánky. Jan Rejfek se stal knihovníkem, místopředsedou zůstává Jan Prokeš, předsedou Josef Vosáhlo, jednatele Jan Skála, ten byl pověřen sehnat seznam všech vydaných děl Vítězslava Hálka; později bylo souborné dílo básníka, po němž nesl spolek název, zakoupeno. Brožované knihy svázal místní knihař pan Vodák.

Stejně jako roku 1892 dopadly volby 1893. V tomto roce se konal večírek při příležitosti narozenin Jaroslava Vrchlického a spolek působil „při akademii národopisné výstavy v Dašicích v městské sále ještě s jinými spolky“.  (Pamětní kniha Čtenářsko-zábavního spolku Hálek v Dašicích, 1893)

Novinkou roku 1894 je zavedení funkce „hospodář novin“, do níž byl na valné hromadě 6.ledna (přítomno 18 členů) zvolen Augustin Svoboda. Knihovník Jan Rejfek podle rozhodnutí výborové schůze dostal za úkol nechat svázat spolkové knihy a pořídit nové desky na Světozor. 22.července se členové Hálku zúčastnili výletu pořádaného odborem národopisné výstavy v Dašicích. V červenci se objevuje stížnost MUDr. Liebicha, že čísla Osvěty nebyla ve spolkových místnostech vystavena. Další stížnost na nevystavení tisku čteme v zápisech ze schůzí výboru 28.2.1901 (jednalo se o Květy a Osvětu).

Rok 1895 přinesl změnu v osobě jednatele. Jan Skála, který tuto funkci vykonával čtyři roky, odstoupil ze zdravotních důvodů. Novým jednatelem byl zvolen Ant. Košťál, ostatní funkce ve vedení spolku zůstaly beze změny, pouze dochází k rozdělení kompetencí ve zpěváckém odboru: chrámové zpěvy bude nacvičovat pan Košťál, světské nadále Josef Vejda, dosavadní sbormistr. Díky němu bylo také pořízeno malé jeviště, aby bylo možné pořádat kratší divadelní představení i sólové výstupy; pro klavír slíbil výbor zakoupit požadované noty. Koncem roku 1895 rozhodl výbor prořídit pro členy spolku odznaky – jednalo se o jakési pásky se jménem, prý stejné jako u sokolů. Výtěžek z dýchánků byl ponechán zábavnímu výboru, aby vytvořil fond a sloužil k pořádání dalších kulturních a společenských akcí. 28.12.1895 bylo zvoleno na výborové schůzi uzší komité s úkolem vypracovat k příštím volbám kandidátní listiny. Na valné hromadě v lednu 1896 se vyjádřili místopředseda Hálku J.Prokeš, že by bylo vhodné, aby se „pro vzpružení činnosti spolku“ ujaly vedení nové osoby. Předsedou byl potom zvolen Jan Židek, místopředsedou Ludvík Jeřábek, jednatelem a zároveň pokladníkem Josef Šura, knihovníkem zůstal Jan Rejfek. Ke zlepšení spolkové činnosti mělo přispět i to, že na výborové schůze budou zváni i náhradníci, předseda zábavního výboru, knihovník a hospodář novin. Pěvecký odbor se začal řídit novým pravidlem, kdo nebude zpěv pilně cvičit, nemůže se zúčastnit veřejného vystoupení. Zároveň bylo rozhodnuto pro potřeby spolku pořídit akordeon. V roce 1896 pořádal Hálek spolu s místními ochotníky zábavný večer ve prospěch místní měšťanské školy. Protože hostinec    U Zeleného stromu byl zrušen, 27.8.1896 bylo rozhodnuto na mimořádné valné schůzi přesunout spolkovou místnost do Staré radnice (městského domu). Knihovník Jan Rejfek přestěhoval své působiště, pánové Vejda a Kašpar zajistili přesun piana. Čítárna byla potom umístěna v „hořejší“ místnosti, otevřena pro členy i nečleny každý čtvrtek a neděli. Na rozloučenou s původní místností uspořádal Hálek 17.září zábavný večer, podobný se konal na zahájení provozu v nových prostorách na „galerii sálu městského“, zde působil spolek od 1.10.1896. Tento rok znamenal i velký příliv nových členů – celkem deset! Roku 1896 také končí pravidelné zápisy v pamětní knize Čtenářsko-zábavního spolku Hálek v Dašicích.

V roce 1897 se nemění osoba předsedy, místopředsedy ani knihovníka spolku, novým tajemníkem byl zvolen Arnošt Bernkopf, který zastával současně funkci pokladníka, hospodářem novin se stal Josef Vejda. Bylo rozhodnuto, že cenné časopisy uloží v zamčené „schránce“ v dolní spolkové místnosti. Hostinský od ní vydá klíč pouze členům spolku; ve čtvrtek, kdy se konaly schůze spolku a kdy se také cvičil zpěv, budou časopisy zpřístupněny ve spolkové místnosti. Na první výborové schůzi 1897 bylo rozhodnuto častěji pořádat dýchánky s poučnými přednáškami, v únoru se měla konat domácí zábava i pro hosty. Po měsíční činnosti se vzdal A.Bernkopf svých funkcí pro „nával práce v pivovaru“ a na jeho místo nastoupil Josef Šilboch. Objevuje se stížnost na malou účast na schůzích, jedná se o odebírání časopisů a řeší se otázka, jak ušetřit spolkové peníze. V červnu 1897 byl Hálek požádán muzejním spolkem o účast na „velkolepé“ zábavě ve prospěch muzejního fondu. Opět se objevují stížnosti na zpěvácký odbor, nalezneme dokonce doporučení: …  „bude-li liknavost ve zpěvu taková jako až dosud, by se od zpěvu vůbec upustilo“. (Seznam protokolů 1882-1900, zápis 29.9.)

Předseda Hálku Jan Židek uvedl, že i činnost ostatních členů je velice slabá. Poprvé byl vysloven názor přeměnit čtenářsko-zábavní spolek na občanskou besedu. O další budoucnosti spolku se rokovalo i následujícího roku. Teprve na valné hromadě 6.1.1899 bylo s konečnou platností rozhodnuto, aby Hálek zůstal tak, jak existoval doposud, tedy od přeměny na občanskou besedu se upustilo. Na výborové schůzi 21.10.1897 bylo rozhodnuto pokusit se povzbudit aktivitu členů Hálku pořádáním dýchánků s opravdu dobrým programem. Termín nakonec určen na 26.12., náplň byla bohatá: recitace veršů Svatopluka Čecha, hudba, sólové i žertovné výstupy, zpěv. Večírek se uskutečnil a setkal se s velkým úspěchem. Přestože se v roce 1897 potýkal spolek s liknavým přístupem svých členů ke spolkové činnosti, vykazuje kniha protokolů 11 zápisů ze schůzí (valné hromady a výborových).

Na valné hromadě v lednu 1898 se jednalo o knihovně, ta obsahovala 414 svazků. Za celý předešlý rok bylo pouze 430 výpůjček. Knihovník si stěžoval, že řada členů spolku má již celou knihovnu přečtenou, chybí nejnovější spisy, proto výpůjček je málo.

Pro rok 1898 byl předsedou spolu opět zvolen Jan Židek, místopředsedou Ludvík Jeřábek, jednatelem Josef Silboch. Rok 1898 přinesl kromě jednání o tom, které časopisy bude spolek odebírat (od řady méně hodnotných se upustilo), rozhodnutí nechat zhotovit novou skříň na knihy. Spolu s místním Sokolem rozhodl se Hálek pořádat důstojné oslavy jubilea Františka Palackého (100 let od narození). Uvažovalo se o sloučení Hálka s muzejním spolkem, ale záležitost zůstala i po červencové výborové schůzi nerozhodnuta. V srpnu byl novým jednatelem zvolen Karel Soudek. V prosinci 1898 se jedná o přijetí nových členů Hálku, mezi nimi se poprvé v zápisech objevuje ženské jméno – slečny učitelky Anny Vitašové.

Roku 1899 zůstává předsedou spolku Jan Židek, místopředsedou byl zvolen Josef Nebeský, jednatelem Jan Zvolský, knihovníkem zůstává Jan Rejfek, hospodářem novin Josef Vejda. Protože se darovaný obraz Vítězslava Hálka ztratil, bylo rozhodnuto nechat pro spolek zhotovit básníkovo sádrové poprsí, finanční náklady přislíbil uhradit předseda spolku Jan Židek. V únoru se jednalo na výborové schůzi o nákupu nových knih (Pestré cesty po Čechách od Svatopluka Čecha – skutečně krásné dílo – bylo rozhodnuto půjčovat pouze těm čtenářům, kde byla záruka, že se svazky vrátí nepoškozeny), a také bylo rozhodnuto více se věnovat přednáškové činnosti, kterou zahájil MUDr. Liebich výkladem o použití rentgenových paprsků v lékařství.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem