Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

03.04.2024 18:00

Archeologický průzkum v Pardubičkách

Přednáška Mgr. Tomáše Čurdy. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského náměstí. Vstup zdarma, veřejnost zvána.

typ akce: Hovory o Pardubicku

06.04.2024 14:00

Komentovaná prohlídka Automatických mlýnů

Pročleny Klubu přátel Pardubicka. Sraz před areálem Automatických mlýnů. Vstupné 200 Kč / 140 Kč zlevněné. Přihlásit k účasti je možné v kanceláři Klubu přátel Pardubicka v úterý nebo ve čtvrtek 10-12 a 14-17 hodin.

typ akce: Výlety do historie

17.04.2024 18:00

Nálety na Pardubice

Přednáška k 80. výročí spojeneckých náletů na Pardubice v roce 1944. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenckého náměstí. Vstup zdarma.

typ akce: Hovory o Pardubicku

Archiv aktualit

TAK UŽ TADY MÁME KRAJSKÝ SOUD?

obrázek k článku V říjnu roku 2016 byla dokončena rekonstrukce budovy na nábřeží Chrudimky v ulici Na Třísle čp.118 pro Krajský soud. Nad vchodem do budovy je nápis KRAJSKÝ SOUD, ale na tabulce vedle vchodu je: Pobočka Krajského soudu Hradec Králové. Máme zatím budovu Krajského soudu, ale Krajský soud nikoliv. Na otázku, kdy bude tento rozpor vyřešen, bylo neoficiálně řečeno, že asi nikdy. Je to opět jeden z ?divů Pardubic?, které za minulého režimu zaznamenával nebožtík Miloslav Huňáček, jež nejenže někde přetrvávají, ale nové si patrně zřizujeme. Historie tohoto je pozoruhodná, zaslouží připomenutí aspoň ve Zprávách. Historici se jí asi zabývat nebudou?

Již v lednu 2002 vyšel v místním tisku článek: „Kraj bude mít příští rok soud“, s podtitulkem „Budování Justičního paláce začne v roce 2006“. Ten název Justiční palác sliboval něco nového, dominantního, pro Pardubice tak potřebného. Společnost pro rozvoj Pardubicka byla tehdy kupodivu názoru, že správné a spravedlivé by bylo vrátit Krajský soud do Chrudimi, kde byl od dob Marie Terezie do roku 1960, i za druhého Pardubického kraje. Ač již roku 1894 Obchodní grémium v Pardubicích vypracoval pamětní spis, požadující zřízení Krajského soudu v Pardubicích. Roku 1960 jej pohltil Hradec Králové. Chrudim na jeho opětovné umístění měla víc místa, zejména poté, když roku 2002 byl zrušen Okresní úřad. A z dnešního pohledu problém mohl být dávno vyřešen.

            Ministr spravedlnosti tehdy řekl: „Zákon, který začne platit v dubnu, říká, že Krajský soud v Hradci Králové má svou pobočku v Pardubicích. Odkdy začne pracovat, bude upravovat další zvláštní zákon. S hejtmanem jsme se dohodli, že vhodný termín je začátek roku 2003.“ Slib byl tehdy kupodivu dodržen, pobočka byla otevřena 31.1.2002. Byla umístěna do budovy bývalého Plynostavu, bez potřebného zázemí, za značný nájem. Definitivní umístění mělo být v zamýšleném Justičním paláci, který měl vzniknout z budovy tehdejší chemicko-technologické fakulty UPa na náměstí Legií. Ministr si ji dokonce prohlédl a konstatoval, že pro Justiční palác to bude velmi důstojné prostředí. Přestavba byla naplánována na rok 2006, do kdy bude celá akce investičně připravena (budou peníze). Pro Pardubice ale nic nového…

            Akce ale nemohla začít, než budovu opustí fakulta a postaví si novou, ta byla otevřena až roku 2009. Proto se začalo hledat jiné, „rychlejší“ umístění. Uvažované umístění v bývalých Masarykových kasárnách na Skřivánku prý zamítli představitelé soudu, že to je daleko od centra. Společnost pro rozvoj Pardubicka navrhla umístění Krajského soudu do Staré reálky, s níž si město nevědělo rady a chtělo ji za každou cenu zbourat. Dominantním umístěním a poněkud pochmurným, historizujícím vzhledem plně odpovídala laické představě Justičního paláce. Reálku zachránil Krajský úřad, který ji roku 2010 přestavěl a opatřil průchodem.

            Kupodivu se objevil velkorysý návrh, bohužel neznámého autora, na stavbu nové budovy Justičního paláce. Ministerstvo slíbilo peníze na stavbu a město pozemek. Na umístění byly různé návrhy, m.j. nesmyslný na umístění do areálu bývalé Městské elektrárny. Jako nejvýhodnější, nejpřípadnější byl shledán pozemek Na Spravedlnosti naproti Krajskému ředitelství policie, na místě zbourané Mototechny. Majitel ale za něj chtěl přemrštěnou cenu, na to město nemělo a nedokázalo smlouvat. Tak pozemek zůstává dodnes ladem, měla by se za něj platit zvýšená pozemková daň. Proto Společnost pro rozvoj Pardubicka navrhovala postavit Justiční palác na území Pracovny, která je majetkem ministerstva spravedlnosti a pozemek by byl zadarmo. Palác by krásně ukončoval Sakařovu ulici, místo současné nevlídné vězeňské zdi. Její návrh však nebyl vzat v úvahu.

            Jenomže mezitím v Brně na tamější Justiční palác se utratily peníze plánované i na ten pardubický. Pardubice opět vyšly naprázdno. Tak se konečně rozhodlo o „levné“ rekonstrukci budovy Střední průmyslové školy chemické, vymístěné roku 2002. Budova č.118 vedle Okresního soudu byla postavena roku 1937 podle projektu architekta Ladislava Machoně pro Okresní finanční úřad, zvaný berňák.. Ten měl do té doby dům čp.80 z roku 1908 na Pernštýnském náměstí, postavený tak, že zapadá do historického prostředí. Budova se sousední budovou Okresního soudu na břehu Chrudimky tvoří blok patřící architektonicky k nejlepším pardubickým předválečným stavbám. Za krátkou dobu své existence má pozoruhodnou historii a zajímavé souvislosti. Roku 1949 po vzniku druhého Pardubického kraje byl do ní přenesen Okresní národní výbor – ONV. Ten roku 1945 převzal sídlo dřívějšího Okresního úřadu v Okresním domě z roku 1931, který zahrnoval hotel Grand a přilehlou malou administrativní budovu úřadu. Byl postaven roku 1931 podle projektu arch. Josefa Gočára. Po ONV se do té administrativní části nastěhoval roku 1949 okresní výbor Komunistické strany Československa (OV KSČ). Finanční úřad patrně zůstal v budově spolu s ONV. Roku 1960 se s ním přestěhoval do budovy naproti Městskému divadlu, která se uvolnila roku 1960 po zrušení Pardubického kraje, který zde měl svůj úřad. Ten budovu později podědil po bývalém Ředitelství pošt a telegrafů, které si ji postavilo roku 1942 podle projektu také arch. L.Machoně.

            Uvolněná budova čp.118 byla roku 1960 přestavěna pro Střední chemickou školu, založenou roku 1950. Do té doby se tísnila spolu s Mlynářskou školou, později Střední průmyslovou školou potravinářské technologie v budově bývalého Městského průmyslového muzea, postaveného roku 1931 podle projektu arch. Karla Řepy. V nové budově chemická škola setrvala do roku 2013, kdy byla přenesena do školského areálu v Poděbradské ulici. Opět uvolněná budova tedy byla roku 2016 přestavěna na Krajský soud, který tam není. Tak za náklady na čtyři stavby máme stále jen jednu budovu!

            Pozoruhodné také je, že 3. Pardubický kraj vzniklý roku 2000 nezískal budovu 2.Pardubického kraje, kde od roku 1960 byl ONV a od roku 1990 Okresní úřad, jehož zánik byl naplánován do 31.12.2002. Také si „úsporně“ přestavěl staré budovy Staroměstské školy a Zdravotnické školy, dříve Vesny, kam se mohl nastěhovat až v prosinci 2001. Do té doby se tísnil v domě jedné banky ve Smilově ulici. Naproti tomu Okresní finanční úřad si roku 1997 postavil již třetí budovu, poněkud zastrčenou v Hronovické ulici. A Krajský finanční úřad Pardubického kraje, zřízený roku 2015, zakoupil ještě další budovu od a.s. AGROSTAV až v ulici Boženy Němcové.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem