Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
21.04.2024 07:50

Alejí klenů kolem rybníků

 Krucemburk – Staré Ransko – Ždírec n. Doubravou. Délka 7 km. Odj. 7:53 ČD. Návrat 14:00, 16:06 ČD. Ved: Květa Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

21.04.2024 07:55

Meandry Struhy

Veselí - Lepějovice - Meandry Struhy - Bílý kopec - Kokešov – Opočínek. Délka trasy 8 km / 13 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 12:47 / 15:15 Bus MHD č.15. Ved: L. Kvapilová.  Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

Archiv aktualit

VÝCHODOČESKÁ VESNA

obrázek k článku odborná škola pro ženská povolání v Pardubicích Počátky Východočeské Vesny sahají do roku 1882, kdy byla 9. 10. slavnostně otevřena tzv. devátá třída, která se připojila k měšťanské škole dívčí za ředitele Josefy Svobody. Vyučovalo se předmětům literárním se zřetelem k praktickým potřebám životním (vychovatelství, české literatuře, jazyku německému, dějinám vzdělání, zeměpisu, počtům, jazyku francouzskému, šití prádla a pestrému vyšívání). V tomto duchu pokračovalo vzdělávání až do roku 1904, kdy se stal novým správcem Čeněk Váňa. Škola byla oddělena správou od ředitelství měšťanské školy dívčí a umístěna ve školní budově U kostelíčka. Prosazována byla myšlenka, zdokonalit devátou třídu na ústav, jenž by poskytoval dívkám škole odrostlým všeho, čeho potřebuje znáti budoucí hospodyně a matka k vedení domácnosti, k výchově dívek, pro vzdělanou společnost, pro výživu a všeho, čeho by třeba bylo, když by si chtěla založiti na základě získaných vědomostí samostatnou živnost. V roce 1904 byl otevřen II. ročník, ve kterém se vyučovalo vedle zmíněných předmětů i šití šatů. Zavedeno bylo i vyučování těsnopisu. Roku 1906 (22. 3.) bylo ustanoveno otevřít III. ročník a škola pojmenována Měšťanská průmyslová pokračovací škola pro dívky v Pardubicích. Osnovy této školy vypracoval ředitel Č. Váňa společně s uč. F. Potěšilem a uč. A. Borovcem.

Roku 1907 (12. 4.) se školní výbor usnesl, aby byla doporučena obecnému zastupitelstvu stavba školní budovy. Ještě téhož roku bylo započato se stavbou. Dokončena byla v roce 1908. Do nové školy však byla přemístěna měšťanská škola. Dívčí škola byla nucena zůstat ve školní budově U kostelíčka.

V roce 1909 – 1910 byla otevřena kuchařská škola a v roce 1910 – 1911 otevřena pracovna v pronajatých místnostech p. Františka Pejřimovského. Již v roce 1907 po vykonané inspekci Renatou Tyršovou obdržela škola povolení vydávat na konci II. ročníku vysvědčení odchodové a v roce 1908 po vykonané inspekci Viléma Dokoupila obdržela první státní subvenci.

Roku 1911 (31. 10) proběhlo konečně stěhování do vlastní budovy. V roce 1910 byly schváleny normativy školy průmyslové a kuchařské a dáno ji právo veřejnosti a právo konání mistrovských zkoušek. 

V první válečný rok 1914 byla budova školy přeměněna ve vojenský lazaret, v kuchařské škole se přestalo vyučovat, protože kuchyň sloužila jako vývařovna pro Červený kříž. Škola se přestěhovala do Měšťanské besedy v radnici, kde bylo ve třech místnostech namačkáno šest tříd. Ve školním roce 1915 – 1916 byla ještě pronajata jedna místnost v domě pana Hladěny na náměstí. Vojenské lazarety byly později přestěhovány do rakouského Štýrska. Škola se zpět stěhovala 22. 1. 1919 a 15. 2. byla znovu otevřena kuchařská škola. Bylo třeba budovu po vojsku řádně vyčistit a provést některé úpravy.

Roku 1919 se stal novým ředitelem J. Gallat.

„Ježto při veškeré různosti osnov škol cizozemských, jak červená niť, vinula se vedle praktických dovedností výchova dívek ke krbu rodinnému, čemuž byl dán výraz vyučování šití, vaření, domácím pracím, nauce o společenském chován, nabyl učitelský sbor přesvědčení, že tato část dívčí výchovy má domácí právo v celém světě a že nebude nemoderním, když bude spojena s praktickými dovednostmi odbornými!“

Škola po válce získala název Měšťanská průmyslová dívčí škola v Pardubicích. Ve školním roce 1919 – 1920 byla škola rozdělena na vlastní průmyslovou školu a oddělení pro výchovu potřebnou k vedení domácnosti.

Průmyslové školy dívčí byly reorganizovány v roce 1921 a staly se z nich odborné školy pro ženská povolání. Dne 7. 5. 1925 byl škole dán nový organizační statut s učebními osnovami a upravena jejich pedagogická a hospodářská správa. Povinným předmětem se stal cizí jazyk. Zákon ze dne 24. 6. 1926 řadil absolventky odborných škol do III. stupně předběžného vzdělání státních úředníků ve službě správní.

Odborná škola pro ženská povolání byla předepsanou přípravou pro vstup do ústavu učitelek domácích prací.

„Pokud zkušenosti nasvědčují, tyto školy, pořádající večerní lidové kursy se statutem normované lidové dívčí školy pokračovací, snaží se plniti náročné úkoly, poskytujíce v rámci svého programu vzdělávání žen, potřebného pomocnicím v domácnostech a továrním dělnicím.“ 

Po roce 1918 se odborná škola pro ženská povolání utěšeně rozvíjela. Přihlášek do prvního ročníku bylo tolik, že ředitelství nemohlo všem uchazečkám vyhovět. Až 90 uchazeček z přihlášených nemohlo být přijato. Důvodem byl nedostatek vyučujících místností. Každý rok se konaly lidové večerní kursy pro kreslení střihů a šití prádla nebo šatů, lidové kursy vaření nebo kursy pro tzv. jemnou kuchyni, dále kursy zavařování ovoce a zužitkování zeleniny. Na škole se mohly dělat mistrovské zkoušky. 

Stát udělil škole právo veřejnosti dne 19. 2. 1921, č. 7369 a živnostenské pracovní právo vydávati vysvědčení na tzv. odchodnou, nahrazující klasický výuční list (dne 30. 10. 1922, č. 313).

Do roku 1934 byli všichni zaměstnanci školy státními zaměstnanci.

„Kuratorium porovnávající rozvoj školy s podobnými školami, jež se chlubily jménem „Vesna“ a sledujíc, že se jim zdejší škola plně vyrovná, uznalo k návrhu předsedy ředitele E. Hlavatého nazvati stav „Východočeská Vesna“, jež nabyla dobrého jména a patří k nejlepším ústavům svého druhu.“

Škola dostala několikrát příležitost, aby se vyznamenala hospodářským uměním při různých návštěvách vzácných hostů. Žačky kuchařské školy připravovaly a podávaly občerstvení například při návštěvě Pardubic prezidenta T. G. Masaryka, rovněž při návštěvách ministerského předsedy Františka Udržala, zemského prezidenta dr. Kubáta, dále dr. E. Beneše, francouzského vyslance Cougeta a četných poslanců a senátorů. Škola se nadále zúčastnila soutěže kreslířských prací ohledně šatů pro výstavu soudobé kultury v Brně. Obdržela celkem tři ceny.

Na škole působilo v roce 1929 celkem 17 učitelů a učitelek, z nichž vyučovalo předmětům literárních 6, pracím převážně manuálním 11. Z uvedených učitelských sil je ve službách státních 9 učitelů, 2 jsou službou přikázáni a ostatní ve službách kuratoria a města.

Do Východočeské Vesny chodila i moje babička, Libuše Borovcová (roz. Zaňková), narozena 1922 ve Svítkově, poblíž tzv. Klapkovy hospody. Jako zajímavost uvádím, že sousedy byli Maturovi, jejichž syn Luděk Matura, známý později z odboje, chodil k Zaňkům tajně na hrušky! Babička nastoupila do Vesny ve svých 15,5 letech. Učila se tam však jen půl roku. Naučila se vařit a většinu svého života také pracovala jako kuchařka. Vzpomíná si, že nejlepší žačky z Vesny byly vybrány jako obsluha večírků. Mezi nimi byla i moje babička. V ročníku, do kterého babička chodila, bylo zapsáno celkem 27 dívek. Třída byla v pronajatém domě pana Arnolda, čp. 10 v Pernštýnské ulici. Dívky navštěvovaly i školní budovu U kostelíčka, kde byl správcem Č. Váňa. Jeho nástupcem se stal oblíbený ředitel Jan Gallat.

          (Tento článek je věnován mé babičce, která zemřela v roce 2006, autor článku).

Prameny

----------

1)     Východ, List Československé národní demokracie pro východní Čechy, č. 35, 31. 8., 1929, s. 1 – 2.

2)     Psané vzpomínky Libuše Borovcové (1999 -  2000), Srnojedy čp. 15.  


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem