Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

ŽILI MEZI NÁMI

obrázek k článku Jitka Brandová, dlouholetá aktivní členka KPP, zemřela po dlouhé nemoci 14.11.2017. Narodila se 2.4.1924 v Praze jako Soudková. Provdala se do Pardubic, kde pracovala jako ekonomka v n. p. ŘEMPO Pardubice. Její spolupracovnice Marie Chudá ji roku 1979 získala do KPP, kde se iniciativně zapojila do jeho činnosti. Na členské schůzi roku 1991 byla zvolena do výboru KPP jako zapisovatelka. Tehdy jako pravidelná účastnice turistických vycházek klubu i jejich častá průvodkyně současně převzala funkci vedoucího turistického odboru KPP po prof. Marcelu Macháčkovi, který se té funkce pro nemoc vzdal. Obětavě organizovala jeho činnost. Byla velmi aktivní, každoročně připravovala plány na 51 turistických vycházek a jedno týdenní soustředění.

V době jejího působení bylo zorganizováno přes tisíc vycházek, z nichž mnohé sama připravila a vedla. Byla též velmi aktivní pracovnicí v kanceláři KPP, již od roku 1991 v Sokolovně, poté od roku 1995 v Evropském domě. Léta obětavě také roznášela Zprávy KPP členům ve svém rajónu. Při stoupající ceně poštovného tak ušetřila klubu tisíce. Pro nemoc předala vedení turistického odboru ing. Marcele Timarové a roku 2009 z KPP odešla.

 

Lumír Sokol, zemřel po krátké nemoci 3.11.2017 ve věku 84 let. Pocházel z Pardubic-Familie, kde se narodil 8.1.1933 v místě na jejím okraji, na styku s tehdy samostatnou obcí Studánka. Od mládí se věnoval sportu v TJ Slovan Pardubice, podle ní Familie byla od roku 1945 pojmenována na „Slovany“. Na počátku okupace ho tu v lehké atletice trénoval Václav Krupka, přítel Alfréda Bartoše, pozdější spolupracovník paraskupiny SILVER A. Není mi známo, jaké výsledky Lumír v atletice dosáhl, vím ale, že vytrval běhat téměř do své osmdesátky, kdy ještě startoval na seniorských bězích na dlouhé trati. Byl aktivním činovníkem Motoklubu Zlatá přilba. Jako rodák z okrajové části Pardubic a odchovanec TJ Slovana Pardubice byl skutečným patriotem, zejména pardubických sportovních klubů. Roku 1997 vstoupil do KPP, akcí klubu se příliš neúčastnil, ale byl velmi kritickým čtenářem Zpráv KPP. Byl také znalcem českého i celoevropského sportu, až do konce života úspěšně tipoval výsledky sportovních zápasů.

 

MUDr. Josef Jirásek

1.12.2017 jsme se v chrámu sv. Bartoloměje v Pardubicích rozloučili s dlouholetým členem KPP MUDr. Josefem Jiráskem.

            Narodil se 3.3.1933 v Pardubicích, kde absolvoval reálné gymnázium, na němž jeho spolužáky byli Josef Panchártek a Ladislav Kudláček, pozdější rektoři pardubické VŠCHT. Vystudoval lékařskou fakultu UK v Praze, rok byl na protituberkulozní léčebně Košumberk. Vrátil se do Pardubic, stal se zde celoživotně známým a uznávaným rentgenologem. Vyučoval také na pardubické zdravotnické škole.

            Byl vynikajícím hudebníkem, roku 1973 se stal spoluzakladatelem lidového hudebního souboru PLUK a byl jeho trvalým členem až do zániku. Hrál i na varhany a jako domácí kutil m. j. si jedny sám zhotovil.

            Do Klubu přátel Pardubic vstoupil roku 1976. Roku 1990 stal se jedním ze zakladatelů Společnosti pro rozvoj Pardubic. Podílel se na jedné z prvních nejúspěšnějších akcí Společnosti. Po návrhu RNDr. Josefa Bergra, Dr.Sc. založit v Pardubicích univerzitu, předneseném na veřejném zasedání MěstNV v lednu 1990, kde došel kladného ohlasu, se té myšlenky ujal. Zorganizoval schůzku s ing. J.Panchártkem, Dr.Sc., prvním polistopadovým rektorem VŠCHT Pardubice, s návrhem přeměny vysoké školy na univerzitu. O tom návrhu jsme měli s rektorem řadu schůzek, kde se projednávaly návrhy na nové fakulty nutné pro vznik univerzity. Profesor ekonomie na VŠCHT předložil projekt na ekonomickou fakultu. RNDr. J.Berger, Dr.Sc. navrhl projekt přírodovědecké fakulty. Byl i návrh na fakultu životního prostředí. Schůzky ještě krátce pokračovaly po roce 1992, kdy se rektorem VŠCHT stal ing. L.Kudláček, Dr.Sc., pak již probíhaly na vyšší úrovni a dospěly k úspěšnému konci. Roku 1994 byla VŠCHT skutečně proměněna na Univerzitu Pardubice. Na tom velikém ojedinělém úspěchu Pardubic po roce 1990 má MUDr. J.Jirásek svůj podíl. (Námi navrhované fakulty nevznikly, autor návrhu ekonomické fakulty za rok zemřel, návrh pozměněn na FES. Vznik přírodovědné fakulty nebyl dr. J.Bergrovi dovolen, ač zde založil katedru mikrobiologie jako její základ, byl nucen odejít na Jihočeskou univerzitu, katedra přejmenována na biochemii, stala se součástí chemickotechnologické fakulty.)

 Dr. J.Jirásek léta také prosazoval obnovení vysílání Českého rozhlasu z Pardubic, o které jsme byli okradeni po roce 1960. Dočkal se roku 2001, ale nebyl spokojen se stísněným umístěním v podkroví domu čp.29 v ul. Sv. Anežky České, ani s oficiálním názvem vysílače na Krásném, ani s tím, že pardubické vysílání má dnes společného ředitele s hradeckým. (Takové praktiky jsme zažili za minulého režimu.) Účastnil se i dalších akcí Společnosti, méně úspěšných a výrazných a jejich schůzek až do počátku roku 2017.

Zemřel 24.11.2017 v Pardubicích, byl jedním z posledních mohykánů Společnosti.

Jiří Paleček

Čest jejich památce!


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem