Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

03.04.2024 18:00

Archeologický průzkum v Pardubičkách

Přednáška Mgr. Tomáše Čurdy. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského náměstí. Vstup zdarma, veřejnost zvána.

typ akce: Hovory o Pardubicku

06.04.2024 14:00

Komentovaná prohlídka Automatických mlýnů

Pročleny Klubu přátel Pardubicka. Sraz před areálem Automatických mlýnů. Vstupné 200 Kč / 140 Kč zlevněné. Přihlásit k účasti je možné v kanceláři Klubu přátel Pardubicka v úterý nebo ve čtvrtek 10-12 a 14-17 hodin.

typ akce: Výlety do historie

17.04.2024 18:00

Nálety na Pardubice

Přednáška k 80. výročí spojeneckých náletů na Pardubice v roce 1944. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenckého náměstí. Vstup zdarma.

typ akce: Hovory o Pardubicku

Archiv aktualit

Zpráva o činnosti KPP v roce 2017 (přednesená 1.3.2018 na výroční členské schůzi)

obrázek k článku Členská základna: Když jsme v roce 2016 zahajovali druhou padesátku naší činnosti, přál jsem nám všem, abychom se stali klubem pardubických patriotů, který bude důstojně reprezentovat pardubickou veřejnost a hájit její zájmy. To, jak tuto úlohu plníme, můžete posoudit sami. Já Vám mohu s radostí sdělit, že počet členů klubu se každým rokem zvyšuje, a to již od roku 2015.

V roce 2015 jsme měli 625 platících členů, o rok později již 668 platících členů a v loňském roce již 677.

A nyní mi dovolte, abych Vás ve stručnosti provedl naší roční činností.

 

a)Hovory o Pardubicku

Celkem 17 Hovorů o Pardubicku proběhlo v roce 2017 s účastí 730 osob. Hovory jsou pravidelně pořádány v sále Jana Kašpara.

Velkému zájmu veřejnosti se těšily zejména přednášky zaměřené na obrázky ze starých Pardubic s dobovými fotografiemi jednotlivých městských čtvrtí. Zaplněný sál sledoval také projekci tří černobílých filmových dokumentů zachycující Pardubice v minulosti. Za pozornost stála přednáška ing. Janeby o historii pardubického vodovodu, věnovaná 110. výročí vybudování vodovodu v Pardubicích. Hojně navštívené byly obě přednášky Tomáše Jandy. Jednou byla přednáška věnovaná obloukovému mostu přes Vltavu v Podolsku a druhá byla věnována letošnímu 700. výročí první zmínky o Nemošicích.

Přednášky jsou zdarma přístupné široké veřejnosti a jejich organizátorem a garantem je pan Jan Řeháček. Za jeho práci v této oblasti mu tímto děkuji.

 

b) Přírodovědné vycházky

Celkem jsme uspořádali 6 přírodovědných vycházek, kterých se zúčastnilo 170 osob.

Velkému zájmu se těšila jarní komentovaná vycházka arboretem na Dukle nebo podzimní svatomartinská vycházka parkem Vinice spojená s výsadbou jinanu pokřtěného svatomartinským vínem. Obě akce se konaly pod vedením Vítězslava Haupta. Zájem byl rovněž o komentovanou vycházku po zámeckých valech a Tyršových sadech pod vedením Františka Hlubockého. Oběma pánům tímto za jejich práci děkuji.

 

c)  Genealogické přednášky

Osmi genealogických schůzek a přednášek se zúčastnilo 290 osob.

Genealogické schůzky se podařilo obnovit zásluhou pana Vítězslava Svobody. Chtěl bych mu za jeho snahu poděkovat. Velkému zájmu se těšila zejména genealogická přednáška Heleny Voldánové z České genealogické asociace nebo přednáška Dr. D.Vaňka o tom, jak vědci pátrají po tajemství rodu. Obě dvě přednášky sledoval zcela zaplněný sál.

Součástí schůzek genealogického kroužku byl Kurz čtení starých písem, který připravil na podzim pro zájemce z řad členů Klub přátel Pardubicka ve spolupráci s pardubickou univerzitou. Tento kurz absolvovalo 25 našich členů.

 

d) Pražská pobočka

Naši pražskou pobočku vede od jejího nového počátku pan ing. Pavel Kraus. Jeho zprávy              o činnosti zveřejňuje pravidelně náš časopis.

 

 

e) ČINNOST  TURISTICKÉHO  ODBORU  v roce 2017

Pořádali jsme pravidelné nedělní celodenní vycházky, a to za každého počasí, zrušena byla pouze jedna kvůli vichřici HERWART. Nejzdatnější nachodili přibližně 650 km, účast se pohybovala v průměru kolem 25 osob, nejvyšší byla tradičně při vycházkách v okolí Pardubic (např. kolem Bohdanče, Čeperky, Dřítče).

Asi nejzajímavější byly dvě turistické vycházky zaměřené na kostely, ve kterých se nacházejí fresky Vojmíra Vokolka. Turisté tak navštívili kostely v Dřítči nebo v Mistrovicích.

Týdenní soustředění bylo uspořádáno v půvabném městečku založeném pány z Pernštejna – Bystřicí nad Pernštejnem, odkud byly podniknuty výlety do míst pro nás Pardubáky významných, např. do Doubravníku s pernštejnskou hrobkou, hradu Pernštejn s naučnými stezkami, zajímavá byla též návštěva zřícenin gotických strážních hrádků.

V letošním roce je naplánováno soustředění v oblasti Bílých Karpat, na jejichž úbočí leží obec KNĚŽDUB. Ačkoliv je tato obec vzdálená téměř 300 km od Pardubic, lze i zde nalézt                      a obdivovat památku po Vojmíru Vokolkovi, a to fresku v kostele sv. Jana Křtitele.

Bude to již pátý výlet za freskami tohoto malíře, který uskuteční turisté KPP jako další akci v rámci programu POCTA UMĚLECKÉMU RODU Z PARDUBIC, kterou organizoval Krajský úřad.

Turistické vycházky v roce 2017 vedli pánové a paní:

Zdeněk Řehák, Marcela Timarová, Petr Kožený, Zdena Heranová, Olga Svobodová, Lenka Kvapilová, Drahuše Čapková a Jan Žižka. Dovolte mi, abych jim alespoň touto cestou za jejich práci poděkoval.

                                                               

f) Výlety do historie:

Celkem jsme uspořádali 17 Výletů do historie, kterých se zúčastnilo 540 osob.

Velmi zajímavá byla například exkurze do sídla Záchranné služby, v jejímž rámci její účastníci navštívili např. dispečink Záchranné služby Pardubického kraje nebo shlédli několik sanitních vozů, které vyjíždějí k pacientům. Velkému zájmu se těšila také exkurze do vodojemu na Vinici, komentovaná vycházka na židovský hřbitov nebo na sklonku roku pak komentovaná prohlídka expozici Poklady zbrojnic ve Východočeském muzeu s výkladem Mgr. Jana Tetřeva. Největšímu zájmu se pak těšil výlet historickým autobusem s názvem Kam dráty nevedou. Zájem o tuto akci byl tak obrovský, že se autobus zcela zaplnil cestujícími do posledního místa v počtu sedmi desítek účastníků.

 

g) Zahájení turistické sezóny 2017 bylo jednorázovou akcí, na které se náš klub spolupodílel. V rámci této akce jsme uspořádali celkem 5 akcí, které se těšily velkému zájmu veřejnosti. Ať to již byla komentovaná prohlídka věnovaná pardubickým pověstem pod vedením Jana Řeháčka, komentovaná vycházka po stezce Viléma z Pernštejna, kterou vedl dr. Jiří Kotyk nebo dva výlety historickým trolejbusem po stopách architektury 20. století. Akcí, které jsme v rámci tohoto projektu uspořádali, se zúčastnilo 160 lidí.

Další akcí byly Dny evropského dědictví.

V rámci Dnů evropského dědictví jsme ve dnech 16. a 17. září uspořádali dvě akce. Jednou z nich byla komentovaná vycházka proti proudu toku Chrudimky od parku Na špici po Červeňák po trase uvažované naučné stezky, kterou by Klub přátel Pardubicka nechal v budoucnu zbudovat. Součástí byla i komentovaná prohlídka Naturaparku.

V rámci podzimních Městských slavností uspořádal Klub přátel Pardubicka dvě akce. Uspořádali jsme komentovanou procházku po Městské památkové rezervaci a také vycházku po místech pardubických pověstí.

 

 

 

h) Pardubický Slavín-jedná se o pokračování projektu, který jsme zahájili již v roce 2015.

V roce 2017 se nám podařilo nainstalovat informační tabuli na Židovském hřbitově                            s vyznačením hrobů významných osobností.

Webové stránky www.pardubickyslavin.cz jsme rozšířili o osobnosti pohřbené na Židovském hřbitově a hřbitovech ve Svítkově a Rosicích nad Labem.

Vytiskli jsme skládačky s plánky k projektu Pardubický Slavín.

Vydali jsme publikaci Pardubický Slavín II.

Osadili jsme na 50 hrobů významných osobností QR kódy odkazujícími majitele chytrých telefonů na webovou stránku věnovanou dané osobnosti.

Připravili jsme v rámci aplikace Turista v mobilu pro majitele chytrých telefonů trasu spojující hroby významných osobností pohřbených na Starém hřbitově.

 

i) Informační kanály Klubu přátel Pardubicka:

1/ Oficiální webové stránky www.kppardubicka

2/ Stránky věnované projektu Pardubický Slavín www.pardubickyslavin.cz

3/ Web věnovaný pardubické elektronické encyklopedii www.parpedie.cz

4/ Facebookový profil Klubu přátel Pardubicka www.facebook.com/kppardubicka

Informace o činnosti Klubu přátel Pardubicka rozesíláme pravidelně již na cca 600 emailových adres. Na další stovku telefonních čísel rozesíláme SMS zprávy např. o tom, že vyšly Zprávy KPP.

 

j) Informační skříňky KPP

Klub přátel Pardubicka provozuje celkem 4 informační skříňky. Jedna z nich je přímo na třídě Míru, druhá v průchodu p. France. Třetí skříňku má KPP před budovou hlavního nádraží. O tu jsme však v roce 2016 dočasně přišli při rekonstrukci Přednádraží. Na začátku letních prázdnin loňského roku jsme zde získali zcela novou moderní informační skříňku, kde lidé najdou kromě informace o naší činnosti také fotografie z našich akcí. I proto uvítáme, když nám budete zasílat fotografie z akcí pořádaných Klubem přátel Pardubicka, rádi je zveřejníme na facebooku Klubu přátel Pardubicka, na našem webu i v informační skříňce před nádražím.

V prosinci loňského roku se nám podařilo instalovat v pořadí čtvrtou informační skříňku, kterou najdete na sídlišti Dubina v prostoru u Kulturního centra Dubina.

 

k) Edice AB-Zet Pardubicka

V roce 2017 jsme vydali dvě publikace z cyklu edice AB-Zet Pardubicka.

Sešit 73. – Zač je Pardubický perník – Dr. P.Borovec, Jiří Paleček, Jan Řeháček

Sešit 74. – Pardubický Slavín II. – J. Janiš, J.Kotyk, R.Růžičková, J. Řeháček, L. Sokol

 

l) Zprávy KPP

 Naší tradiční činností již od roku 1965 je vydávání Zpráv Klubu přátel Pardubicka. Vedoucí redaktor  Dr. Kotyk nastínil program časopisu na rok 2018 v úvodníku dvojčísla 1-2/2018.

 

m) Distribuce Zpráv KPP

Sebelepší časopis by ztratil na svém významu, kdyby se nedostal mezi své čtenáře. Distribuce Zpráv je prováděna trojím způsobem.

314 našich členů si Zprávy vyzvedává osobně v kanceláři KPP.

96 výtisků rozesíláme poštou.

286 výtisků Zpráv je distribuováno našim členům prostřednictvím sítě našich spolupracovníků – roznašečů.

 

 

n) Činnost kanceláře KPP

Svoji rozsáhlou činnost a především styk s našimi členy a veřejností zabezpečujeme v naší kanceláři 2x týdně především členkami výboru: pí Štolovskou, Skalickou, ing. Timarovou, pí Heranovou, pí Richtarovou a pí Březinovou, dochází i p. Paleček. Za jejich práci bych chtěl touto cestou poděkovat.

 

Na úplný závěr mi dovolte, abych poděkoval těm, kteří mají za sebou řadu zmiňovaných akcí a bez kterých si nejde činnost KPP vůbec představit. Jsou to členové výboru:

pí Richtarová, p. Řeháček, pí Štolovská, Skalická, ing. Timarová, Dr. Kotyk, ing. Hájek, pí Březinová, Heranová a ing. Pavel Kraus za pražskou pobočku.

Většina z nich bude včetně mne znovu kandidovat do výboru KPP. Svoji činnost se rozhodli ukončit - ing. Jiří Hájek, ing. Timarová (bude ale docházet na službu do kanceláře) a p. Hlubocký. Turistický odbor povede dále pí Heranová, přírodovědnou sekci za p. Hlubockého Vítěslav Haupt DiS. Schopného místopředsedu stále hledáme. Všem, kteří skončí, za jejich práci upřímně děkuji.

Na závěr mi dovolte, abych poděkoval za Vaši pozornost a popřál všem hodně zdraví                       a spokojenosti.

 

Ing. Jan Linhart

předseda KPP

 

Plán činnosti KPP na rok 2018

 

1.Vydáme 6 dvojčísel Zpráv.

2. Vydáme 2 brožury AB-Zet Pardubicka.

3.Turistický odbor kromě pravidelných vycházek uspořádá týdenní soustředění.

4.Budeme pokračovat v "Hovorech o Pardubicku".

5.Dle požadavků zajistíme besedy, prohlídky města a komentované vycházky.

6. Nabídneme městu minimálně 2 akce v rámci Městských slavností.

7. Přírodovědná sekce připraví Oslavu Dne Země a připraví 3 přírodovědné vycházky.

8. O činnosti KPP budeme pravidelně informovat na našich internetových stránkách, budeme rozvíjet   komunikaci s členy pomocí moderních metod (facebook, web, mail).

9. Budeme spolupracovat se spolkem "Sdružení přátel Pardubického kraje".

10.Budeme podporovat činnost pražské pobočky KPP.

11. Budeme pokračovat v činnosti genealogického kroužku.

 

 

Zpracoval: Ing. J.Linhart

 

 

 

Usnesení výroční členské schůze konané dne 1.3.2018

 

Výroční členská schůze:

a/ bere na vědomí zprávu o činnosti KPP za rok 2017,

b/ schvaluje výsledek hospodaření KPP za rok 2017,

c/ bere na vědomí zprávu revizora,

d/ schvaluje plán činnosti na rok 2018,

e/ schvaluje rozpočet na rok 2018,

 

f/ na období 2018-2022 volí výbor ve složení:

ing. Jan Linhar - předseda, Jiří Řeháček - jednatel, Jarmila Skalická – pokladní, PhDr. Jiří Kotyk, Ph.D. – vedoucí redaktor Zpráv, Vítězslav Haupt DiS. – přírodovědná sekce, Zdeňka Heranová – turistická sekce, Zdeňka Březinová – zapisovatelka

členky výboru:

Dagmar Richtarová, Naďa Štolovská, ing. Marcela Timarová

 

g/ volí revizora KPP – Kateřinu Strykovou,

h/ jmenuje PhDr. Jiřího Kotyka, Ph.D. čestným členem KPP.

 


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem