Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

03.04.2024 18:00

Archeologický průzkum v Pardubičkách

Přednáška Mgr. Tomáše Čurdy. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského náměstí. Vstup zdarma, veřejnost zvána.

typ akce: Hovory o Pardubicku

06.04.2024 14:00

Komentovaná prohlídka Automatických mlýnů

Pročleny Klubu přátel Pardubicka. Sraz před areálem Automatických mlýnů. Vstupné 200 Kč / 140 Kč zlevněné. Přihlásit k účasti je možné v kanceláři Klubu přátel Pardubicka v úterý nebo ve čtvrtek 10-12 a 14-17 hodin.

typ akce: Výlety do historie

17.04.2024 18:00

Nálety na Pardubice

Přednáška k 80. výročí spojeneckých náletů na Pardubice v roce 1944. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenckého náměstí. Vstup zdarma.

typ akce: Hovory o Pardubicku

Archiv aktualit

PARDUBICKO NA VIDEOKAZETÁCH

obrázek k článku Nejen knižní publikace, ale i videoprogramy s regionální tématikou spatřily v roce 1999 světlo světa a jsou k dostání ve vybraných knižních obchodech a v informačním centru města.

První titul, v jehož názvu se skrývá výzva „Nezapomeňme na Ležáky...!“ je sestaven z autentického vzpomínání posledních deseti doposud žijících, přímých pamětníků ležácké tragedie v červnu roku 1942. Scénárista a režisér PhDr. Boris Riegler, jinak známý moderátor většiny porevolučních Radiofór Čs. rozhlasu, uvádí téměř 3/4 hodinový pořad slovy, jež posloužila za motto:

Vážený diváku, pojď ruku v ruce s námi

a staň se tichým svědkem vzpomínky na čin,

který by neměl být zapomenut. Už proto,

že z těch několika mužů a žen, kteří mohli

vydat své svědectví, žije dodnes sotva desítka.

A za pár let... nu ano, přiznejme si to...!

Za několik let již nebude nikoho, kdo by mohl

říci: „Já ještě pamatuji Ležáky“...

Videofilm „Nezapomeňme na Ležáky...!“ vznikl v červnu 1998. Sedm z celkem deseti autentických výpovědí bylo natáčeno přímo na památném území v Ležákách, zbývající tři v areálu pardubického Zámečku. Všechny výpovědi jsou z části obrazově doplněny dobovými fotografiemi, nebo pohledy na dnešní podobu míst tehdejších událostí.

Tento snímek byl natočen díky finančnímu přispění Ministerstva kultury České republikya pochopení Klubu přátel Pardubicka.

Kamera, střih a ozvučení pochází stejně jako u dalších dvou titulů z dílny Jaroslava Nováka.

Ten v autorské spolupráci s Doc. PhDr. Petrem Vorlem, CSc., pracovníkem Vč. muzea, natočil videokazetu s titulem „Pernštejnské Pardubice“.

A právě autor scénáře a komentáře Petr Vorel ke 24 minut dlouhému snímku napsal:

Městská památková rezervace v Pardubicích patří mezi skvosty české pozdní gotiky a renesance. Architektonický komplex jádra raně novověkého města a zámeckého sídla představuje ojedinělý doklad o podobě aristokratického rezidenčního města první poloviny 16. století. V té době se město Pardubice stalo významným kulturním, společenským i hospodářským centrem východních Čech. Za svůj mimořádný dynamický vývoj vděčí pánům z Pernštejna, starému šlechtickému rodu, který ve svém erbu nosil symbol zubří hlavy s houžví v nozdrách. Tři generace pánů z Pernštejna, v první polovině 16. století nejbohatšího a nejvlivnějšího rodu v Čechách a na Moravě, zanechaly po sobě v Pardubicích mnoho cenných památek. Vydejte se s námi prostřednictvím tohoto filmu na výlet do světa pardubických velmožů a do ulic, které se před pěti stoletími skvěly tak, až pověstná krása pernštejnských Pardubic vešla do starých českých přísloví.

Autorem exkluzivní obálky této videokazety „Pernštejnské Pardubice“ je výtvarník Vč. muzea v Pardubicích Jiří Vašica, český komentář čte Jiří Kubelka. Tato videokazeta vyšla i v plně anglické verzi (komentář čte Albert Grady Harris).

Třetí, poslední loni vydaná videokazeta nese název „Pardubice historické, kulturní a sportovní“. Vznikla ve spolupráci Jaroslava Nováka s Luďkem Šormem, vedoucím informačního centra města.

A jak lze tuto kazetu charakterizovat?

Půlhodinová procházka po historické části budoucího krajského města a dominantě Pardubicka - Kunětické hoře. Tou pořad začíná a pokračuje neobvyklými pohledy na staré město, radnice, sousoší, renesanční a barokní fasády domů na Pernštýnském náměstí i v přilehlých ulicích. Nechybí ani nejvýznamnější kostely (včetně záběrů na znovuotevření chrámu sv. Bartoloměje.) Přes Příhrádek a pardubický „Norimberk“ se divák dostává k exteriérům a některým interiérům pernštýnského zámku. Poslední třetina je věnována pohledům na nejvýznamnější periodické, kulturní, společenské a sportovní podniky roku. Jsou to Pardubické hudební jaro, Pernštýnská noc, Aviatická pouť, Zlatá přilba ČR a Velká Pardubická.

Pohledem na ohňostroj, konaný v rámci Městského festivalu, a záběry na noční Pardubice program podehraný převážně renesanční a částečně barokní hudbou ve stereu končí.

Film nemá komentář, je opatřen titulky a podtitulky zatím v českém a anglickém jazyce. Byl natočen a sestříhán digitální technikou, stejně jako oba předchozí snímky, což se odráží v jejich vysoké obrazové kvalitě.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem