Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
21.04.2024 07:50

Alejí klenů kolem rybníků

 Krucemburk – Staré Ransko – Ždírec n. Doubravou. Délka 7 km. Odj. 7:53 ČD. Návrat 14:00, 16:06 ČD. Ved: Květa Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

21.04.2024 07:55

Meandry Struhy

Veselí - Lepějovice - Meandry Struhy - Bílý kopec - Kokešov – Opočínek. Délka trasy 8 km / 13 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 12:47 / 15:15 Bus MHD č.15. Ved: L. Kvapilová.  Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

Archiv aktualit

Karel Müller sedmdesátníkem

obrázek k článku Dne 28. 6. 2001 se dožívá v plné životní svěžesti neuvěřitelné sedmdesátky dlouholetý učitel SPŠPT v Pardubicích ing. Karel Müller. Na této monotypní škole působil od roku 1955. Zástupy absolventů této školy za čtyřicet let jeho aktivního pedagogického působení jsou velké. Tito absolventi ho dobře znají zprvu jako učitele analytické chemie, škrobárenské technologie, později však především jako vyučujícího mikrobiologie a laboratorních cvičení. Obor mikrobiologie byl jeho hlavní doménou a v podstatě ho na této škole jako učitel a autor učebních textů zakládal.

K. Müller pochází z Holic, je absolventem pardubického gymnázia v roce 1950. Poté absolvoval VŠCHT v Praze (protravinářskou fakultu). Brzy po nástupu na pardubickou potravinářskou školu se svým živým zájmem o svůj obor i mnohostrannými mimoškolními aktivitami stal neodmyslitelnou osobností této školy. Jako mikrobiolog se zabýval problematikou životního prostředí a po 12 let externě přednášel na VŠCHT Pardubice právě tento obor. Byl autorem několika pedagogických čtení, s nimiž se účastnil celostátních kol. Je autorem a spoluautorem několika učebnic, stále užívaných (Müller - Müllerová: Biologie a cvičení, Praha 1966, Müller - Müllerová: Mikrobiologie, Praha 1978, Müller - Bříza: Biologie. Praha 1977, Müller: Biologie, Praha 1986). Byl častým přispěvatelem do zpravodajů podnikatelských svazů. V 90. letech se zabýval i historií školy a u příležitosti 75 let trvání školy připravil jako aktivní člen Společnosti pro rozvoj Pardubicka publikaci, zaměřenou k objasnění některým málo známých úseků její historie (Müller: SPŠPT Pardubice (75. výročí), Společnost pro rozvoj Pardubicka 1994).

K. Müller, známý svou vitalitou, elánem a životním optimismem bezpochyby přispěl svou aktivitou k dobré pověsti školy. Vitální sedmdesátník K. Müller je dobrý společník, neúnavný turista, cestovatel a organizátor cest za poznáním historie a přírody. Byl dlouholetým aktivním členem ČSTV (oddíl mototuristiky) na různých úrovních. Nyní rozvíjí organizátorskou činnost v Seniorklubu. V 90. letech podnikl několik cest do vzdálených míst Blízkého východu. Své cestovatelské zážitky umí dobře přiblížit stejným způsobem, jakým uměl přiblížit a popularizovat poznatky z mikrobiologie a ekologie svým žákům v učebně biologie. V 90. letech se K. Müller intenzívně zabývá také regionální historií Pardubicka, zvláště pak milovaného rodného Holicka. V regionálním tisku publikoval řadu článků.

K. Müller má ve svém seniorském věku ještě hodně plánů a je příkladem toho, jak je lidský věk okolnost značně relativní. Přejeme mu pevné zdraví jako nezbytný předpoklad naplnění všech jeho plánů.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem