Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

NÁVŠTĚVA PREZIDENTA ČSR T. G. MASARYKA V PARDUBICKÉM OKRESE VE DNECH 23. A 24. KVĚTNA 1929

obrázek k článku Poměrně brzy poté, kdy město Pardubice nechalo postavit T. G. Masarykovi na Legionářském náměstí pomník, jehož autorem byl uznávaný český umělec, sochař a medailér Otakar Španiel1), došlo k návštěvě Pardubic a dalších míst v pardubickém okrese ze strany tehdejšího představitele československého státu. K odhalení pomníku, kterého - ač pozván - se T. G. Masaryk neúčastnil, došlo 21. října 19282). Návštěva prezidenta - po r. 1922 v pořadí druhá - na pardubickém okrese se uskutečnila ve dnech 23. a 24. května 1929. O tom, že dojde jen několik týdnů před plánovanou cestou v semtínském závodě Explosia k dvojímu výbuchu trhavin, nemohl nikdo předem vědět3).

Prezidenta republiky při jeho návštěvě Pardubic a dalších míst pardubického okresu doprovázela jeho dcera Alice Masaryková a nepočetný doprovod v čele s tehdejším ministerským předsedou Františkem Udržalem.

Hlava státu byla uvítána nejdříve na hranicích pardubického okresu ve vesnici Voleč, kde ji vítali přednosta okresního úřadu - okresní hejtman Jaroslav Vítek, dále statkář z Časů Jan Řehounek a sociálně demokratický živnostník J. Tichý z Nemošic. Vozidla z Prahy a také z Pardubic se pak zastavila v Bohdanči (dn. Lázně Bohdaneč), kde prezidenta vítali opět místní veřejní činitelé, mezi nimi řídící učitel N. Havelka, ruský legionář z doby 1. světové války. V lázeňském areálu, jemuž vévodil nedávno postavený pavilon od arch. Josefa Gočára, rodáka ze Semína na Přeloučsku, bylo podáno všem hostům občerstvení a prezident se mohl seznámit jak s ředitelem podniku Explosia, tak i s odborovým předákem J. Moravcem, zastupujícím národně socialistickou odborovou centrálu Československé obce dělnické. Zda spolu hovořili i o příčinách neštěstí v semtínské továrně, která vyráběla střelný prach a ještě jiné výbušniny, se můžeme jenom dohadovat. Dobový regionální tisk se o věci nezmiňuje, i když komunistický poslanec NS Josef Haken a také potom poslanec sociálně demokratický podali v této kauze v poslanecké sněmovně příslušnou interpelaci4).

Cesta automobilového „konvoje“ dospěla pak přes obec Trnová k labskému mostu (tam, kde je dnes zdymadlo), kde hlavu státu vítaly jednak fanfáry trubačů z ochozu pardubické Zelené brány, jednak „ozbrojená moc“ z místní vojenské posádky. Nakonec všichni dospěli na pardubické Pernštýnovo nám., kde se za účasti občanů konalo hlavní uvítání, při kterém mužský pěvecký sbor Pernštýn zapěl píseň Sláva tobě. Další ceremoriál vítání pak probíhal v zasedací síni pardubické radnice, kde se dostal ke slovu starosta města, jímž tehdy byl národně socialistický funkcionář Vojtěch Znojemský, povoláním vrchní účetní z pardubické Zemské donucovací pracovny.5)

Okresní školní inspektor J. Ledr představil pak panu prezidentovi přední činitele z pardubických škol a jiné funkcionáře místních spolků a institucí. Po skončení uvítání na radnici odjel prezident s doprovodem „skrze“ Zelenou bránu a Zelené předměstí do kasáren 8. jezdeckého pluku a jezdeckého učiliště, kde - jak praví dobové informace - předvedlo jezdectvo olympijského družstva své „skoky“.6)

Oběd pak byl podáván v blízké restauraci Veselka a účastnilo se jej na šedesát hostů. Po polední siestě se prezident odebral znovu mezi vojáky, tentokráte pardubického železničního pluku (jistou dobu zvaného Bachmačský), kteří mu předvedli na cvičných stavbách své dovednosti.

Cesta páně prezidentova vedla potom na Kunětickou horu, kde účastníci „výletu“ vyslechli odborný výklad o hradu Kunětická hora z úst vlastivědného znalce Pardubicka F. K. Potěšila. Už vlastně v podvečer jarního 25. května 1929 zamířil prezident republiky do blízkých Dašic. Proč si prezident do svého itineráře zařadil návštěvu městečka Dašice, není moc známo. Možná, že si vzpomněl na fakt, že z Dašic pocházel dělnický předák a politik Josef Hybeš, se kterým se snad setkával ve Vídni, když byl členem poslanecké sněmovny - říšské rady7).

Na noc odjel prezident republiky s ministerským předsedou do nedaleké Dolní Rovně, odkud František Udržal pocházel. Ostatním členům doprovodu doporučeno vrátit se do Pardubic. Následující den 24. května 1929 dopoledne odjel prezident T. G. Masaryk do Holic, kde byl opět vítán starostou města Ing. Flanderkou. Dělnice z místní továrny na obuv věnovaly jemu, jeho dceři a vnoučatům domácí pletenou obuv. Cesta páně prezidentova vedla pak přes Chvojenec a Býšť do Hradce Králové.

PaedDr. František Dosoudil

Poznámky:

1) Otakar Španiel, nar. 1881, zemř. 1955, český sochař, řezbář a medailér, v letech 1946 - 1948 rektor Akademie výtvarného umění v Praze, zasloužilý umělec (1954). Základní údaje o jeho uměleckém díle viz v Ilustrovaném encyklopedickém slovníku Praha 1982, nejnověji heslo Otakar Španiel ve Velkém slovníku naučném Praha 1999.

2) Odhalení pomníku T. G. Masaryka v Pardubicích - jistě k velké lítosti pardubických radních - se také neúčastnil - ač také pozván - nejbližší spolupracovník T. G. M. z let první světové války Edvard Beneš (1884 - 1948), tehdy ministr zahraničních věcí ČSR. Protože tehdejší ministerský předseda Antonín Švehla (1873 - 1933) byl tehdy buď vážně nemocný nebo jinak zaneprázdněn, musel nejvyšší výkonnou státní moc zastupovat František Udržal, t. č. ministr národní obrany, poslanec za agrární stranu. Sr. Dějiny Československa v datech, Praha 1986, str. 601.

3) K výbuchu v oddělení výroby střelného prachu v semtínské Explosii došlo jednak 26. dubna 1929 (zahynuli 2 dělníci), jednak 29. dubna 1929, při kterém zahynulo pět dělníků. Viz rukopisnou práci F. Dosoudila Dějiny Pardubic a pardubického okresu v datech, rok 1929.

4) Josef Haken (nar. 1880 Markvartice u Sobotky, zemř. 1949 v Praze), poslanec NS za KSČ, vznesl se svými druhy interpelaci na ministra národní obrany 30. května 1929.

5) Vojtěch Znojemský, nar. 1880 v Lasenicích u Kamenice n. L., zemř. 1949 v Pardubicích. Starostou Pardubic v letech 1923 až 1932. O V. Znojemském napsal studii do Radničního zpravodaje č. 2/1999 (informační list magistrátu Pardubice) PhDr. Miloš Charbuský, vyučující na Univerzitě Pardubice na fakultě ekonomicko-správní.

6) Podrobnější informace o návštěvě prezidenta republiky T. G. Masaryka v Pardubicích v r. 1929 najde čtenář v listinném materiálu Archivu města Pardubic, kr. 140 - č. M 110/29.

7)       Josef Hybeš, nar. 29. 1. 1850 v Dašicích, zemř. 19. 7. 1921 v Brně, dělnický předák, od r. 1867 žil ve Vídni, později v Prostějově a v Brně. Od r. 1897 do r. 1918 poslanec vídeňské říšské rady za Českoslovanskou stranu sociálně demokratickou, od podzimu 1918 člen Revolučního národního shromáždění ČSR, od r. 1920 senátor NS ČSR, stoupenec myšlenek III. Internacionály. Více o něm ve Slovníku k dějinám dělnického a komunistického hnutí ve východních Čechách Hradec Králové 1986 nebo ve Velkém slovníku naučném Praha 1999, str. 566.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem