Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Továrny v jediném domě

obrázek k článku Tisíce chodců nevšímavě míjejí patrový běžný dům. Stojí ve Smilově ulici a dnes nikdo neví, že zde před desítkami let byla továrna. Stovky návštěvníků míří do pivnice firmy Herold zvané ?Taxis?. Vědí, že zde lze koupit snad nejlevnější pivo v Pardubicích. Nevědí, až na velmi staré pamětníky, že i zde desítky let byla továrna známá široko, daleko...

V domě čp. 385 ve Smilově ul. patřícím dnes tiskárnám Pardubice (s kancelářemi několika soukromých podnikatelských firem) sídlila kdysi „Comtesse“, továrna na dámskou luxusní obuv. Její židovský majitel sídlil a „úřadoval“ v maličké, nejmenší místnosti v patře svého bytu. Stačil k tomu psací stůl, lenoška, židle a skříň. V přízemí domu pak byly nevelké sklady a především obuvnická kráječská dílna. Zde několik zručných kráječů připravovalo podle šablon díly z kůže či látek na krásné dámské střevíčky nejrozmanitějších vzorů a barev. V další místnosti pak zkušený mistr často za dozoru majitele vydával materiál a přijímal hotové výrobky. Comtesse totiž pracovala s desítkami domácích obuvníků. Přicházeli pro materiál a přinášeli ušité, hotové výrobky.

A slečny a dámy na plesích, merendách a karnevalech v Praze, Vídni, Berlíně i dalších velkých městech netušily, že na nohou mají střevíčky z Pardubic. Ani jméno firmy Comtesse jim mnoho neříkalo.

Jen nemnoho lidí v domě a desítky domácích obuvnických dělníků z města i okolí vědělo své. Továrnu jako množství dalších zahubila hospodářská poválečná krize a nastupující strojová obuvnická velkovýroba, representovaná firmou Baťa.

Zůstal jen dům ukrývající ve svých zdech osudy jedné továrničky.

O tom druhém ve Štefánikově ulici v domě nazývaném „U Kohnů“ vědělo stovky trhovců a desetisíce děvčat a žen. Opět i zde se ve skladu hromadily stovky metrů látek a střihači i střihačky zde připravovaly práci, tentokrát pro stovky domácích šiček.

Široko, daleko, na trzích a jarmarcích nabízeli trhovci sukně, zástěry, šaty, halenky i jiné ošacení pro ženy. Ceny lidové, protože pan Kohn dodával opravdu lacino a pro všechny.

Domácí pracovníci... Dnes bychom mohli říci - vysoce efektivní forma práce. Obuvníci mohli slavit „modré pondělí“, mohli však také pracovat i o sobotách, nedělích, večer, tak, jak bylo potřeba a dle množství převzaté práce. Švadleny, šičky mohly uvařit jídlo svým dětem, pracovat dle možností a potřeb. Nikdo nemusel denně nikam dojíždět. Stačilo týdně či i za delší dobu převzít materiál, předat hotové výrobky a hned dostal dohodnutou peněžní odměnu.

Dva domy - pamětníci... Bylo jich však mnohem více. Dnes zbořená továrnička pana Fuchse v Palackého ulici, vyrábějící pánské košile pro export do Anglie a poté do Indie. Způsob - systém byl výrobně stejný jako v továrně pana Kohna. A bylo by možno jmenovat řadu dalších.

V uplynulých několika létech přibyla řada nových firem a soukromých podnikatelů. Většinou se honosí krásnými kancelářemi, pěkně vybavenými obchody i luxusními dvoranami nových bank.

Na druhé straně zejí mnohé výrobní objekty zčásti prázdnotou. Pravda, byly většinou postaveny v období totalitní éry. Snad se v nedaleké době i je podaří lépe využít.

Dva domy z mnoha nám jen připomínají, že tak lze učinit i jinak než ohromnými investicemi, zbytečným luxusem či nepříliš čestnými cestami.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem