Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Živelné pohromy v obci Dolany 1901 - 1967

obrázek k článku 7. 7. 1901 kolem půl třetí odpoledne zasáhlo obci Dolany neobvykle silné krupobití. Kroupy značné velikosti padaly asi deset minut a způsobily značnou škodu na polích. Téměř přesně o rok později 1. 7. 1902 nové krupobití způsobilo opět velké škody. Největší však byly v blízkém Bohdanči, kde nezůstal na poli jediný klas na stéble.

Rok 1904 byl rokem velkého sucha. Nepršelo od 5. 5. do 15. 10. Na polích a cestách vznikly trhliny, z nichž některé byly až dva metry hluboké. Veškerá úroda uschla a uschly i stromy v lesích. Každý den někde v okolí hořelo. Rybník „U kovárny“ docela vyschnul. Došlo i k jedné tragické události, kdy jeden z čeledínů u pana Jiráska (čp. 8) zapálil žertem!! žitné strniště. Oheň se bleskurychle rozmístil na sousední pole a ta hořela do posledního stébla. Škoda byla obrovská a vzniklo nebezpečí, že se oheň dostane do vesnice. Počátkem roku 1922 uhodily velké mrazy, které trvaly až do konce února. Začátkem března se oteplilo, ale 10. 3. napadl nový sníh, který ležel na polích kolem Dolan až do 10. 4. Místy byly závěje vysoké až půl metru.

Velké mrazy vystřídalo katastrofální sucho.

25. 12. 1923 zasáhla Dolany a okolí hrozivá sněhová vichřice, která vesnici docela odřízla od okolí. Vichřice si vyžádala několik lidských životů (zmrznutí v závějích). V některých místech v obci ležela závěj vysoká až 2,5 m! (např. dvůr pana Poledny). Situaci ještě zhoršily silné mrazy (až –20°C).

Rok 1925, který byl v republice všeobecně rokem živelných pohrom, se obci až na malé vyjímky vyhnul (povodně, krupobití, mrazy). Obci se vyhnuly velké povodně, které zasáhly blízké okolí v létě (17. – 18. 7.) 1926.

Rok 1929 začal velkými mrazy. V únoru bylo v obci naměřeno –30°C a v kronice je poznámka, že od silného mrazu došlo i k popraskání kolejnic. Veškerá doprava se konala na saních. Největší mrazy byly v obci naměřeny 11. 2. 1929, rekordních –38°C!

Vánice 27. 2. téhož roku pohřbila Dolany znovu do sněhu tak, že se musely cesty k nejbližším obcím proházet. Závěje byly místy tak vysoké, že koním koukaly sotva hlavy. O den později se měl v Dolanech konat pohřeb pana Novotného (čp. 89). Pohřeb se nakonec konal i za tak silných mrazů, jenom hudební doprovod musel být zrušen. Teprve 6. 3. začala obleva. Vznikly obavy před povodněmi. Vrstva ledu na Labi byla místy až 40–80 cm široká. Sníh tál až do 20. 3.

25. 4. 1929 došlo v továrně na výbušné látky k výbuchu. Při dalším výbuchu o pouhé čtyři dny později byl zraněn Václav Pospíšil z Dolan (čp. 106).

V letních měsících červnu a červenci 1929 bylo na Pardubicku nesnesitelné vedro. 4. 7. se k večeru objevily na západě mraky, které nevěstily nic dobrého. Blížila se sedmá hodina večerní. Pět minut poté, co se objevily hradby černých mraků udeřila na Dolany vichřice. Vítr zvedl do výše obklady prachu a písku, které zakryly už beztak tmavé nebe. V několika okamžicích nastala úplná tma. Vítr zaútočil na komíny a střechy. Začala praskat krytina a komíny vybuchovaly jako po zásahu granátů. K zemi se začaly řítit celé domy a následoval praskot větví i celých kmenů. V Dolanech nezůstalo jediné stavení, které by nebylo poškozeno. 21 domů a 5 stodol bylo zcela v rozvalinách. Staleté doby u silnice byly vyvrácené a v lesích vichřice způsobila rozsáhlé polomy. Františka Kopáčová byla zasažena střešní taškou a musela být odvezena do nemocnice. Příštího dne začaly v Dolanech opravy. Jak bylo později zjištěno, nejvíce byly vichřicí na pardubickém okrese postiženy právě Dolany. Výčet poškozených chalup by byl dlouhý: Stačí jen uvést jako příklad: chalupu Josefa Špačka, Václava Nováka, Jana Novotného, Josefa Fejla, Františka Jezdinského atd. Škody, které vichřice nadělala v celé republice (obzvlášť silně zasáhla již. Čechy a okolí Prahy) byly odhadnuty na 833 mil. Kč. V kronice obce Dolany jsou fotografie několika zničených objektů (např. stodola pana Košťála, která byla v roce 1929 novostavbou. Později v roce 1964 vyhořela). Fotografie byly použity z regionálního tisku, bohužel však chybí bibliografická citace a fotografie jsou značně poškozené.

14. 7. 1950 vyhořel v Dolanech dům čp. 40 patřící panu J. Novákovi. Příčina požáru se nezjistila, ale pravděpodobně ho založily děti.

Poslední zaznamenaný požár v obec. kronice je z roku 1967. Tehdy vypukly vlastně dva požáry. První vyhořela usedlost paní Kopáčové. Požár vypukl po zásahu blesku. V domě byl složen i nábytek její dcery paní Novotné. Na likvidaci požáru se podílelo i několik sborů z okolí. O týden později vyhořela stodola JZD („U Bubnů“), kde bylo naskládáno 600 metráků sena. Požár vznikl samovznícením. Domácí požárníci nemohli zasáhnout (stejně jako i v prvním případě), protože požární stříkačka byla nefunkční!

Seznam použitého materiálu:

1) SOkA Pardubice: Pamětní kniha obce Dolan (1895 – 1988), zápisy z období let 1939 – 1945 chybí.

2) Soukromý archiv autora.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem