Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
21.04.2024 07:50

Alejí klenů kolem rybníků

 Krucemburk – Staré Ransko – Ždírec n. Doubravou. Délka 7 km. Odj. 7:53 ČD. Návrat 14:00, 16:06 ČD. Ved: Květa Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

21.04.2024 07:55

Meandry Struhy

Veselí - Lepějovice - Meandry Struhy - Bílý kopec - Kokešov – Opočínek. Délka trasy 8 km / 13 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 12:47 / 15:15 Bus MHD č.15. Ved: L. Kvapilová.  Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

Archiv aktualit

Padesátiny Mgr. Františka JURAČKY

obrázek k článku Mgr. František Juračka je svébytná osobnost s nepředstavitelnou škálou zájmů a širokým spektrem výtvarných technik. Je obdivuhodné, co v předvečer svých padesátin stačí obsáhnout. Člověk skutečně neví, kde je centrum jeho umělecké činnosti.

Je grafik, malíř, keramik, sochař, řezbář, ilustrátor, fotograf? Ptáte se, kde našel prostředí a prostředky pro tuto činnost?

 

Jeho skromný rodinný domek v Holicích, který ve spojení s keramickou dílnou vytváří z dvorku krásné patio, kde bazének je obklopen porostem devětsilu, je království želviček a červených karasů. Prostorný ateliér o dvou místnostech je přeplněn potřebným náčiním, tiskařským lisem, malířskými stojany, keramickou pecí se zásobou keramické hlíny. Vše je prosyceno vůní glazur, olejů, fermeže, terpentýnu a různých rozpouštědel.

 

Ve výčtu jeho činností je třeba upozornit i na jeho činnost ve tvorbě a vynalézání hraček, šperků, tiskařskou činnost a tvorbu spisovatelskou. Jeho pohádky, fejetony a sci-fi povídky, za které obdržel prestižní cenu „Castora“, je třeba doplnit kresleným humorem, který s úspěchem vystavoval v Japonsku, Montrealu, Belgii a USA.

 

Samozřejmě, že vše musí být doplněno komercí, jako je průmyslová grafika, návrhy obalů, loga firem, kalendářů aj.

 

Je těžké se rozhodnout, co můžeme z dosavadní tvorby považovat za největší úspěch. Snad je to Holický betlém. Autor vyrůstal v době komunistické totality. Náboženství bylo ze škol odstraněno, návštěva kostela znamenala mnohdy tvrdý kádrový postih. Ve svých třiceti letech se z vlastní hloubavosti zamýšlet nad podstatou a smyslem života, začal studovat bibli a dohánět zameškané vědomosti. Nakonec se z přesvědčení stal křesťanem a také platným členem Československé církve husitské. V té době se rozhodl vytvořit betlém. Den co den, svátek nesvátek vstával ráno ve tři hodiny a po 20. hodině končil. Tvořil, kazil, ničil a znovu tvořil. Nebýt jeho manželky, která mu pomohla finančně přežít 7 let naplněných intenzivní tvůrčí činností, nebyl by rozhodně schopen tak obdivuhodné dílo dokonat.

 

Betlém jej fascinoval jako znázornění historické skutečnosti, která je již zpracována v nesčetných variacích od betlémské krajiny až po prostředí japonské, australské, ale třeba i valašské nebo grónské. Měl snahu, aby v konečné tvorbě se co nejvíc přiblížil k realitě prvního století. Studoval architekturu římských staveb, dobových krojů, aby dosáhl autentičnosti.

 

Betlém je dlouhý 265 cm, vysoký 200 cm a široký 105 cm. Je umístěn na krásném ořechovém stole v barokním stylu, který připomíná tvarem koráb s podélnou plachtou. Stůl sám o sobě je uměleckým dílem.

 

Na přední straně stolu je hlava Krista, pod ní Poslední večeře Páně. Přes celou délku stolu je zlatý latinský nápis – „Neboť tak Bůh miloval svět, že Syna svého jednorozeného dal, aby každý, kdo věří v něho, nezahynul, ale měl život věčný.“

 

Betlém má na tisíc součástek, přes 200 figur, z toho 70 je v pohybu, 20 velkých stromů, 45 keřů a příslušné stavby. Je nasvícen 70 světly, má scénář s hudebním doprovodem 12 českých koled. Figury a stavby jsou v dobovém slohu a krojích. Kněží, římské vojsko, pastýř, rozsévač, kovkopové, řemeslníci, hudci, žebráci, darovníčkové, rybáři, loupežníci. Stavby jsou poplatné době před Kristem. Pouze římský palác, v němž je umístěn Herodes, je inspirován skutečným římským domem postaveným v roce 300 po Kristu.

 

Na keramice je použita bílá glazura, kobaltová modř v různých odstínech a 12ti karátové zlato (400 g). Trojrozměrné postavy se s postupným umístěním do pozadí mění na basreliéf.

 

Celý model Betléma je rozdělen do tématických bloků: Svatá rodina, oslík a volek. Tři králové a karavana nesoucí dary. Darovníčci. Rozsévač božího slova. Panstvo a služebnictvo. Kapela. Rybáři s úlovky a sítěmi. Kovkopové. Římská legie a kněží s původním znakem křesťanství IX YC.

 

Že nikdo není doma prorokem, se vyplňuje i v případě Holického betlému. O jeho existenci široká veřejnost toho mnoho neví. Objevily se články v Květech, Blesku, Pardubických a Holických novinách. Betlém se i několikrát objevil ve všech našich televizích. V cizině už znají pojmy: Die Krippe von Holice, The Holice nativity, La Gréce de No¨el de Holice, Věrtěp Goličeskij.

 

Padesáté výročí svého života oslavil pan Juračka 28. října t. r. Narodil se v Praze, základní školu absolvoval v Pardubicích, gymnázium v Holicích. Po maturitě se ucházel o přijetí na AVU. Přes prestižní umístění se na akademii nedostal. Byl přijat na Pedagogickou fakultu v Hradci Králové, kde studoval dějiny umění, kresbu, grafiku a matematiku. Tak se stal učitelem v Holicích na Základní umělecké škole. Zde tvořil a také vychoval několik současných výtvarných umělců.

 

Do roku 1989 měl z kádrových důvodů zákaz vstupu do Fondu výtvarných umělců. Proto nemohl mít nikdy samostatnou výstavu, ale občas se přece jen dostal na výstavy společné. V současné době svá díla vystavoval na 7 samostatných výstavách a 19 společných. V zahraničí pak v Japonsku, Kanadě, Belgii, USA.

 

Samostatné výstavy měl v Pardubicích, Holicích, Jablonném n. Orl., Lanškrouně, Hradci Králové.

 

Společné výstavy: Praha, Holice, Pardubice, Žamberk, Hradec Králové, Most, Japonsko, Svitavy, Montreal, USA, Belgie.

 

Jeho keramická díla lze spatřit v Pardubicích v galerii Imagine na Třídě Míru, v Hradci Králové, Praze, Poličce aj.

 

Výtvarné cítění uplatňuje i v malířství. Jeden obraz mi trvale utkvěl v paměti. Je to nádherná alegorie tragického podzimu života. Vzpomínka na ženu, která v podzimu svého života dlouho umírala v bolestech a nemohoucnosti. V podzimně zlatově zbarveném spadaném listí je decentně ležící akt ženy, která bezmocně natahuje ruku na krásný barevný květ, deroucí se ze spadaného listí na slunce. Paže se však už marně snaží květu dosáhnout.

 

Také dřevěné plastiky a plakety jsou ve výčtu děl. (Např. Plaketa Dr. Emila Holuba pro Africké muzeum v Holicích a pro africké sympozium vytvořil Plaketu Dr. Alb. Schweitzera). Pro JZD Sezemice vytvořil plaketu z předpjatého betonu o průměru 1,5 m, pro Horní Ředice kamennou kašnu umístěnou před školou.

 

Použitá literatura: Holické noviny XII. 2002 – Osobnost roku Mgr. František Juračka

 


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem