Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

03.04.2024 18:00

Archeologický průzkum v Pardubičkách

Přednáška Mgr. Tomáše Čurdy. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského náměstí. Vstup zdarma, veřejnost zvána.

typ akce: Hovory o Pardubicku

06.04.2024 14:00

Komentovaná prohlídka Automatických mlýnů

Pročleny Klubu přátel Pardubicka. Sraz před areálem Automatických mlýnů. Vstupné 200 Kč / 140 Kč zlevněné. Přihlásit k účasti je možné v kanceláři Klubu přátel Pardubicka v úterý nebo ve čtvrtek 10-12 a 14-17 hodin.

typ akce: Výlety do historie

17.04.2024 18:00

Nálety na Pardubice

Přednáška k 80. výročí spojeneckých náletů na Pardubice v roce 1944. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenckého náměstí. Vstup zdarma.

typ akce: Hovory o Pardubicku

Archiv aktualit

František Vyčichlo ? významný český matematik

obrázek k článku František Vyčichlo se narodil ve východočeské metropoli 22. dubna roku 1905. Přestože většinu svého života strávil v hlavním městě Praze, v pardubické ulici V ráji přižil v domě čp. 536 své dětství i léta dospívání. Jeho otec pracoval jako dílovedoucí v tehdejší Dvořákově strojírně. V jeho příbuzenstvu se dokonce tradovalo, že se podílel na konstrukci prvního letadla Evžena Čiháka, který se společně s dalším Pardubákem Ing. Janem Kašparem zařadil mezi průkopníky českého letectví. Bezstarostné mládí však Františku Vyčichlovi netrvalo dlouho. V roce 1920 tatínek pozdějšího významného matematika zemřel. Jeho manželka se od té doby musela sama starat o čtyři děti ? od nejstaršího Františka, dcerky Zdeňku s Marií až po nejmladšího Jana. Právě prvorozený syn s ní proto sdílel starost o tři mladší sourozence. Všichni dosáhli středoškolského vzdělání, což si od rodiny vyžadovalo jisté uskrovnění ve výdajích na další věci. František Vyčichlo odmaturoval na pardubické reálce s vyznamenáním v roce 1923.

Poté se zapsal na Přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy. Současně absolvoval dvouletý kurs pro kandidáty učitelství matematiky a deskriptivní geometrie. Při tom si přivydělával kondicemi a bydlel na Hlávkově koleji, která byla právě určena pro studenty pocházející z nemajetných rodin. Svá vysokoškolská studia ukončil v červnu 1928 úspěšným složením státních zkoušek. Avšak již od roku 1926 byl čtyři roky asistentem na Vysoké škole  inženýrského stavitelství ČVUT v Praze. Od roku 1930 po dvanáct let učil na reálce v Karlíně matematiku a deskriptivní geometrii. Na naše město však nezapomněl. Jistě k tomu přispělo rovněž to, že se v roce 1931 oženil s absolventkou místního gymnázia, poštovní úřednicí Marií Kosinovou. Bydlištěm se jim stal dům čp. 558 v Praze Strašnicích, který se dosti podstatně svým okolím lišil od domu, s nímž měl František Vyčichlo spojeno své dětství i dospívání. Ještě před druhou světovou válkou dostal nadějný matematik možnost seznámit se s pokroky svého oboru v cizině. Nejdříve jeho cesta vedla ke slavnému profesoru Hilbertovi do Gottingenu. Druhý studijní pobyt absolvoval ve školním roce 1937/1938 v renesancí prozářené italské Florencii. Po návratu domů se mu již zcela otevřela dráha vysokoškolského docenta. Velmi brzy ji však přerušilo uzavření českých vysokých škol německými okupačními orgány v listopadu 1939. Společně s většinou českých lidí nepropadl František Vyčichlo beznaději. Připravoval se naopak na dny, kdy se do tehdejšího Československa vrátí svoboda. Zájem projevoval zejména o budování knihovny ústavů matematiky a deskriptivní geometrie na Českém vysokém učení technickém. Oceněním jeho přínosu je dodnes skutečnost, že zmíněná knihovna nese ve svém názvu jeho jméno.

Po skončení válečné vřavy mohl František Vyčichlo plně uplatnit své hluboké znalosti i organizátorské a pedagogické schopnosti. Stal se řádným profesorem na tehdejší Vysoké škole inženýrského stavitelství a také přednostou matematického ústavu, do jehož řad byl už v roce 1926 přijat jako asistent. Pokračoval také v práci v jednotě československých matematiků a fyziků, jejímž členem se stal již coby vysokoškolák.

Zdejší rodák, který se tolik zasloužil o matematiku a její aplikace, předčasně zemřel v Praze 6. ledna 1958. Na stranách místního tisku na něj poté s velkým uznáním vzpomínal jeho spolužák Julius Petryšín a profesor gymnázia Josef Kotyk, kterého František Vyčichlo při pardubických návratech pravidelně navštěvoval. Dodnes na něj nezapomněla ani odborná matematická veřejnost, jak o tom svědčí i zmíněný seminář uspořádaný k jeho poctě. 


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem