Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

03.04.2024 18:00

Archeologický průzkum v Pardubičkách

Přednáška Mgr. Tomáše Čurdy. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského náměstí. Vstup zdarma, veřejnost zvána.

typ akce: Hovory o Pardubicku

06.04.2024 14:00

Komentovaná prohlídka Automatických mlýnů

Pročleny Klubu přátel Pardubicka. Sraz před areálem Automatických mlýnů. Vstupné 200 Kč / 140 Kč zlevněné. Přihlásit k účasti je možné v kanceláři Klubu přátel Pardubicka v úterý nebo ve čtvrtek 10-12 a 14-17 hodin.

typ akce: Výlety do historie

17.04.2024 18:00

Nálety na Pardubice

Přednáška k 80. výročí spojeneckých náletů na Pardubice v roce 1944. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenckého náměstí. Vstup zdarma.

typ akce: Hovory o Pardubicku

Archiv aktualit

Z PAMĚTI TISKAŘE J. ČÍŽKA Zmizelé uličky v Pardubicích

obrázek k článku Nejznámější uličkou v Pardubicích byla cesta do Bubenče. Na hlavní třídě, v domě čp. 94 byl vchod do nevábné uličky, věčně znečistěné, mezi ploty zahrad a dvorů, směrem severním, do zahrady restaurace, zvané Bubeneč. Odtud se mohlo vyjít vraty k cestě další, směr Labe. Po zbourání Bubenče a vykácení krásných stromů, postavilo se zde několik semtínských domů a ulička byla zazděná. Asi kolem roku 1970 nový majitel domu čp. 94 (Park kultury a oddechu) otevřel tuto uličku a získal tudy přístup k malé výstavní síni.

Další dnes již neexistující příchod k Labi byla ulička za biografem Imperiál. Byla dost široká, měla cestu pro povoz a chodníček. Na západní straně, hned za policejní strážnicí, byla zadní strana stájí kasáren, věčně provlhlá, nehezká, a na druhé straně od biografu se táhl kamenný plot, přerušený jen vjezdem do dvoru hotelu Veselka. Zde byla zahrada. Na konci ulice stál jen jediný jednoposchoďový dům, kde bydlela rodina zahradníkových a Šlingrových. Této uličce se říkalo K valše. Vycházelo se z ní zákrutem mezi přízemními domky.

Ze Svatojánské ulice jihozápadním směrem vcházelo se do nevábné a také stále znečistěné uličky mezi ploty zasílatelství firmy Hostovský a na druhé straně perníkárny Schützovy a dál zahrady Wiesnerových. Ulička se stáčela do oblouku až k železničním závorám. Byla blátivá, plná prachu, smrdutá. Jezdily tudy často povozy tažené koňmi.

Z Jindřišské ulice vedle Dělnického domu byl úzký průchod do Žitné ulice. Stávala zde kovová pumpa s pitnou vodou, hned za Lidobio. Aby tudy nemohly projíždět různé kárky, byla zde se silných klád zhotovena zátarasa, dvojitá, kterou pěší museli projít. Po projití se úzká ulička rozšířila na jakési náměstíčko a přišlo se na roh Žitné a Hronovické ulice. Všechny domky zde byly pouze přízemní a malé, tak pro jednu rodinu. Zde nebylo žádné dláždění.

Od mostu přes Chrudimku, vedle parku, vedla dost široká ulička, z obou stran zakolíkovaná, aby tudy nemohly projíždět vozíky. Po obou stranách nízké dřevěné ploty, ke Krykulovic stodolám, vyúsťovala na náměstí U kostelíčka. O kostelíčkové pouti zde bylo tak živo, že se jen zvolna procházelo mezi různými pouťovými stánky po obou stranách této uličky. Prostředkem procházeli kupující a promenádující.

Pak se ještě pamatuji na cestičku od šraňku u Sladkovského ulice za tratí podél Frankovky, až na roh, co dnes je prodejna Magnet. Zde u Felflova domu se říkalo Na spravedlnosti. Kdysi, ale to je velmi dávno, stávala zde šibenice.

Nejkratší cesta do Svítkova vedla od lihovaru po silnici přes závory tratě do Rosic, podjela se železniční trať a dojelo se až k závorám proti Petrolce, kde vechtr spouštěl šraňky. Po přejetí kolejí jelo se podél hlavního vchodu Fantovky přes Přerovsko, podél restaurace na ruhu a jsme ve Svítkově.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem