Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
21.04.2024 07:50

Alejí klenů kolem rybníků

 Krucemburk – Staré Ransko – Ždírec n. Doubravou. Délka 7 km. Odj. 7:53 ČD. Návrat 14:00, 16:06 ČD. Ved: Květa Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

21.04.2024 07:55

Meandry Struhy

Veselí - Lepějovice - Meandry Struhy - Bílý kopec - Kokešov – Opočínek. Délka trasy 8 km / 13 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 12:47 / 15:15 Bus MHD č.15. Ved: L. Kvapilová.  Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

Archiv aktualit

Sto let spolku textilních chemiků a koloristů

obrázek k článku V letošním roce je tomu sto let, kdy textilní specialisté-koloristé založili v roce 1908 ve Dvoře Králové n. L. stavovský Spolek textilních chemiků a koloristů.


Spolek sdružoval koloristy v rámci bývalého Rakousko-Uherska. Brzy na to se začaly zakládat národní spolky v dalších zemích. Dnes existují spolky nejen v Evropě, ale i v Americe, Asii a Africe. Pro lepší koordinaci a spolupráci národních spolků byla v průběhu let založena Mezinárodní federace spolků textilních chemiků a koloristů (IFVVTCC) se sídlem ve Švýcarsku. Český spolek má svoje sídlo na Univerzitě Pardubice, na Fakultě chemicko- technologické, kde se po řadu let přednáší a vyučuje textilní technologie.

Jistě bude vhodné, abychom v rámci tak velikého výročí vzpomněli, jak došlo k založení Spolku textilních chemiků a koloristů.

Založení spolku je spojeno s textilním městem Dvůr Králové nad Labem, kde na začátku XX. století byla největší koncentrace textilních tiskáren z celého Rakousko-Uherska. Jejich provoz řídili specialisté-koloristé, na jejichž zdatnosti do značné míry závisela kvalita vyráběné produkce, a tedy i prosperita celé továrny. Kolorista totiž realizoval dezinatérem navržený barevný vzor výrobku a tím dával tkanině výslednou kvalitu a vzhled, který v hlavní míře rozhodoval o její prodejnosti. Proto byla a je práce koloristy velmi zodpovědná a náročná. Už dávno nestačilo, aby kolorista měl jenom dlouholetou praxi, ale potřeboval i náležité chemické znalosti, získané na vyšších odborných školách. Teprve spojení teoretických a praktických zkušeností vytvářelo dokonalý profil koloristy, po jakém toužil každý majitel továrny.

Mnozí koloristé po získání teoretického vzdělání putovali postupně po celé Evropě a střídali čas od času svá pracoviště v jednotlivých textilních továrnách, aby získali co nejvíce praktických zkušeností. Nepovažovalo se to za fluktuaci, ale za významný prostředek ke zvyšování kvalifikace. Tehdy údajně platilo mezi koloristy kvalifikační heslo – „aspoň jednou pobýt v některé královédvorské tiskárně“. Proto ve Dvoře Králové n. L. bylo nejvíce koloristů, ať již trvale nebo jen přechodně.

A jak tehdy bylo zvykem, koloristé se po večerech společensky scházeli v restauraci, k posezení, ale také i k vzájemné výměně svých poznatků a zkušeností.

Tímto místem byl tehdy ve Dvoře Králové n. L. Společenský dům (Německý dům). Dochovala se zpráva, že koloristé měli svůj „kulatý stůl“, aby si byli rovni. Přitom obvykle jednou měsíčně se sešli v menší uzavřené místnosti, aby tam vyslechli odborný referát nebo zprávu, co je nového v jejich oboru.

Tyto zprávy většinou přinášeli technici nebo zástupci evropských továren, vyrábějících chemikálie, barviva a textilní stroje. A tak byli královédvorští koloristé dokonale informováni o světovém vývoji a pokroku v oboru zušlechťování látek barvením, tiskem i úpravou.Dovědeli se také o pracovních podmínkách v jiných továrnách a dokonce i o možnosti zaměstnání.



Založení spolku

Na jednom ze sezení se dověděli, že angličtí koloristé mají svůj spolek barvířů a koloristů (Society of Dyers and Colourists). Tato zpráva vzbudila u místních pracovníků velký zájem. Přední královédvorský kolorista Felix RICHTER proto navrhl založit obdobný Spolek chemiků-koloristů. Návrh byl s nadšením přijat.

Přípravný výbor vypracoval návrh stanov zakládaného spolku a 26. června 1908 jej předložil ke schválení pražskému místodržitelství. To jej schválilo dne 11. listopadu 1908 pod názvem „Spolek chemiků-koloristů“ (Verein der Chemiker-Coloristen). Dne 22. prosince 1908 se konala ve Dvoře Králové n. L. ustavující schůze, na které byl zvolen prvním prezitentem Spolku chemiků-koloristů pan Felix RICHTER.



Rozšíření činnosti Spolku

Do založeného Spolku, který měl sídlo ve Dvoře Králové n. L., se začali hlásit koloristé i z jiných zemí. Během několika let měl Spolek už 500 členů. Byli to jednak koloristé z Rakousko-Uherska, dále z Německa, Itálie, Ruska atp.

Mezitím předsednictvo Spolku přesídlilo do Vídně. Další činnost Spolku přerušila první světová válka. V roce 1921 vídeňský sekretariát svolal VI. kongres Spolku do Salzburgu, kam přijelo 230 účastníků, z nichž 45 bylo z Československa. V důsledku nového uspořádání Evropy byl název Spolku změněn na

Mezinárodní spolek chemiků-koloristů (Internationaler Verein der Chemiker- Coloristen, IVCC). Další kongresy se konaly v různých státech. V roce 1927 byl XII. IVCC kongres v Karlových Varech. Zúčastnilo se ho na 300 odborníků a hostů ze 14 zemí. Kongres řídil prezident čsl. Spolku Dr. L. Lichtenstein ze Dvora Králové n. L. Večer se konal slavností banket v Grandhotelu PUPP. Z ČSR se mimo jiné zúčastnil prof. Dr. J.Formánek z ČVUT Praha, Dr. V. Křepelka a Dr. L. Schimetschek ze Spolku pro chemickou a hutní výrobu – Ústí n. L.



Založení Mezinárodní federace

Neustále se zvyšoval počet národních spolků. Proto bylo konstatováno, že je třeba činnost a spolupráci spolků organizačně upravit. V květnu 1931 při zasedání XVI. Kongresu IVCC v Paříži bylo navrženo, aby všechny spolky vytvořily Mezinárodní federaci spolků textilních chemiků a koloristů (Internationale Föderation der Vereine der Textil-chemiker und Coloristen – IFVTCC).



25. výročí založení Spolku

V roce 1933 se konal XVII. kongres v Mariánských Lázních. Opět byla velká účast – 230 odborníků. Mezi mnoha řečníky byl i pan Melliand, vydavatel spolkového¨ časopisu Melliand Textilberichte (MTB). Velice zajímavé bylo, že tehdejší shromáždění textilních odborníků jednomyslně rozhodlo zaslat prezidentu ČSR T.G.Masarykovi holdovací pozdrav tohoto znění: „Na oslavu 25 let existence IVCC, založeného ve Dvoře nad Labem, se členové Spolku shromáždili v Mariánských Lázních a vzkazují Vám, vysoce vážený pane prezidente, hluboce uctivé pozdravy. Dr. Perndanner, předseda IVCC.“

Organizování dalších kongresů stále pokračovalo až do roku 1939, kdy po vypuknutí války se činnost Spolku prakticky zastavila. Stav členstva IFVTCC dosáhl již 1062 členů.



Celý článek naleznete ve Zprávách KPP číslo 9/10 rok 2008.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem