Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
21.04.2024 07:50

Alejí klenů kolem rybníků

 Krucemburk – Staré Ransko – Ždírec n. Doubravou. Délka 7 km. Odj. 7:53 ČD. Návrat 14:00, 16:06 ČD. Ved: Květa Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

21.04.2024 07:55

Meandry Struhy

Veselí - Lepějovice - Meandry Struhy - Bílý kopec - Kokešov – Opočínek. Délka trasy 8 km / 13 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 12:47 / 15:15 Bus MHD č.15. Ved: L. Kvapilová.  Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

Archiv aktualit

K 70. výročí smrti F. Udržala (+ 24.4.1938)

obrázek k článku FEUILLETON, VR, 17. 11. 1922, s. 2 List kroniky Udržalova rodu Rodinný krb v Rovni rozžehl Havel Udržal při roku 1590. Nedlouho potom zakoupili se tam také Jan a Jakub, synové Havlovi nebo bratři. Havel byl, tuším, již starším sousedem, když léta 1600 přiženil se člen rodu jeho, Jan, k máteří sirotků po Matěji Kořínkovi a Jan Vostřešanský, písař Pardubského zámku, jsa v pátek po památce přenesení sv. Václava v soudě (rychtě) Moravanech, přidělil Janu Udržalovi osiřelý Kořínkův grunt v 300 kopách. Než však vystřídalo se patnáct let, pohasla správa Janova v roveňském statku. Avšak také Havel Udržal rozžehnal se již roku 1611 s vezdejším životem a sirotek po něm zůstalý ?Petr- držel otcovskou živnůstku jen kratičce.



Pobyt Udržalova rodu v Rovni trvale pojistil svrchu jmenovaný Jakub, usedlík na Žežolovském gruntě již od roku 1609. Léta 1613 pustil jej sice smlouvou trhovou, ale koupil současně obšírný statek Burjanovský (čp. 112 st.) za 420 míšeňských kop. Když roku 1637 postupoval svou živnost synu Janovi, utěšeně kvetla, ač kolkolem děsily hrůzy války třicetileté. Ve dvorském stavení stálo klisen dělných 5, hřebice a hřebec, krávy dojné 4, jalovice i volče, vepřového dobytku kusů 8, ovec 12; husy napočetly se 3, slepice 21. V komorách byly vedle dostatku choděcího a ložního šatu zásoby obilí ssutého a také důkladná zbroj: přední i zadní kus, peklhab a oboječek, ručnice, šavle a půlhák.

Nešťasten byl na rodné hroudě Jakub Udržal, nástupce Janův. Když po dlouhé vojně zkažené statečky na celém panství ponenáhlu se zdvíhaly, grunt Jakubův léta 1666 ohněm do podval se spálil. Zoufalý sedlák i s manželkou sběhl ze spáleniště a Jan Žehunský, písař sirotčí, s rychtářem a konšely vydal opuštěné místo Janovi, bratru Jakubovu.Ten sice zkaženou živnost nenáhle křísil, ale na konec usedla Udržalova rodina v statku novém, Čermákovském, jinak Hrdejch (čp. 141 st.), velmi prostranném a zhodnoceném krčmou.

Nově koupený dvorec byl největší v (Dolní) Rovni. Čítal jeden lán a osm prutů, ale za to tuze tížily urburní platy a tuhá robota. Vedle farního a školního desátku platilo se vrchnosti hotově 6 rýnských 38 kr. a na panském popluží pracovala Udržalova čtyři spřežení v roce po 104 dny. Když hospodář zvelebeného statku, Šimon Udržal, r. 1721 zemřel, prodali sirotci otcovské dědictví svému bratru Janovi a Jan Václav Matona, písař, vysadil v kanceláři pardubské novému hospodáři, jakožto kupci, trhovou sumu 880 kop míšenských. Ty potom splácel Jan ostatním sourozencům do roku 1733.

Těžce zase spravoval statek v čas krvavého zápolení ve válkách slezských a válce sedmileté (1756 až 1763) nástupce Janův, Šimon Udržal. Živnost rodině zachoval, ale patrně ztenčenou. Již další dědic jeho, Josef, spokojil se raději gruntem Rumbouskovským (čp. 153 st.), o čtvrt lnu menším a otcovský grunt (čp. 141 st.) postoupil trhem roveňskému rychtáři Janu Pinkasovi.

Tehdy zase po stopadesáti letech začal se děliti rod Udržalův v Rovni na samostatné usedlíky. Na gruntě sedláka Jana Udržala staví si domek (čp. 162 st.)Janův syn (?) domkář, původně bezzemek. Avšak také hlavní dědic sedlákův, Václav, nedržel se pod střechou získaného statku. Zesíliv hospodářsky, vrátil se zase na starodávný, rozsáhlejší dvůr (čp. 141 st.) svých praotcův, s něhož zatím sešla rodina Pinkasova. Pod tamním krovem prožil poslední rušná léta věku osmnáctého, zbaven sa již tížívé roboty Josefinskou abolicí; přečkal války napoleonské a viděl i úsvit národního obrození.



O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem