Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
21.04.2024 07:50

Alejí klenů kolem rybníků

 Krucemburk – Staré Ransko – Ždírec n. Doubravou. Délka 7 km. Odj. 7:53 ČD. Návrat 14:00, 16:06 ČD. Ved: Květa Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

21.04.2024 07:55

Meandry Struhy

Veselí - Lepějovice - Meandry Struhy - Bílý kopec - Kokešov – Opočínek. Délka trasy 8 km / 13 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 12:47 / 15:15 Bus MHD č.15. Ved: L. Kvapilová.  Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

Archiv aktualit

Prezentace tří městských projektů

obrázek k článku 2.října 2018 proběhla v Divadle 29 v Pardubicích prezentace tří projektů oznámená v Radničním zpravodaji č.9/2018. Poprvé byl veřejnosti představen projekt ateliéru Žalský-Podráský na úpravu NKP Popraviště Zámeček. Oba mladí architekti hovořili velmi tiše a bez mikrofonu, takže ani ve 2.řadě je skoro nebylo slyšet. Byl to spíše dialog jich dvou. Na dotaz, zdali si jsou vědomi rizik odstranění plotu stávajícího areálu, odpověděli, že vyhověli zadání města! Autor libreta dr. V.Kyncl porovnával v tomto smyslu situaci v Pardubičkách s Ležáky a Terezínem, což je ale zcela jiná situace! Oba architekti přiznali, že autor libreta chce do expozice dostat maximum informací. Když byla promítnuta pracovní verze libreta (spíše nástin), viděli jsme záběry T.G.Masaryka (kdyby to alespoň byly záběry z jeho pardubických návštěv, o nichž psal M.Benda v našem časopise!).

Dr. Kyncl na přímý dotaz potvrdil, že expozice bude vrcholit Ženevskou konvencí (1949) jako legislativním opatřením proti event. dalším válečným zločinům. Na příkladu ruské anexe Krymu či použití chemických zbraní v Sýrii však vidíme, že ona konvence se stala v očích totalit 21.století jen papírovým tygrem! Dr. Kyncl potvrdil, že nový areál bude spravován z ředitelství NKP Lidice. Bude se tedy opakovat situace, že opět pardubický odboj s Ležáky bude nespravedlivě zastíněn Lidicemi,        a to jen proto, že  tam na to jsou finance… To, že NKP Lidice a lidická odbočka ČSBS prožívají permanentní krizi zaviněnou sponzoringem J.Bobošíkové a členstvím J.Ovčáčka, event.. prohraným dovoláním ve sporu se sochařem Hamplem, zřejmě nikoho nezajímá… Na technický dotaz ohledně použití WC v podzemním bunkru, bylo poukázáno na WC v blízkosti chystané recepce s prodejem vstupenek. Z toho však vyplývá, že WC bude zřejmě možno použít jen po zaplacení vstupného do expozice. Na dotaz, zdali libreto počítá s námětem komunistického falšování historie t. zv. západního odboje, odkázal dr. Kyncl na oddíl „Odraz okupace v kultuře“. To jsou však dvě různá věcná témata!

            A tak se můžeme „těšit“ na virtuální pracovní stůl velitele pardubického gestapa                 a provizorní „rakve“ pro převoz ostatků popravených. Posluchači si viditelně oddechli, když je architekti ujistili uchováním původního žulového pylonu na povrchu jako odkazu dřívějších generací. Na definitivní verzi libreta bude tedy nutné si zřejmě počkat.

            Náš KPP je připraven i nadále hrát v této kauze roli „advokáta diaboli“, protože naše petiční akce proti realizaci šneko-tunelu (či bunkru) nese již 43 podpisů a bude v naší klubovně pokračovat kontinuálně dále v úředních dnech, tedy v úterý a ve čtvrtek. Máte-li pocit, že s námi souhlasíte, podepište se také!

            Zcela bez připomínek a dotazů zůstala prezentace rekonstrukce Larischovy vily (majitel ČSOL) od arch. L.Hudáka, jež ukázala jasnost koncepce i strukturace chystané expozice.

Jako třetí byl představen projekt Automatických mlýnů (realizace do roku 2022) od majitele L.Smetany a jeho týmu (zachování sila, mlýna, existence Galerie města i VČG a zřízení tech. školních dílen). Diskutována byla i navrhovaná zeleň na nábřeží Labe. Do diskuze velmi kvalifikovaně vstupoval dalšími zajímavými informacemi vicehejtman Pardubického kraje ing. R.Línek (KDU(ČSL). Zarazila jen tvrzení p. majitele, že arch. J.Gočár byl pardubickým rodákem?! Z Pardubic pocházel Gočárův tchán zámecký sládek A.Chlad pohřbený na Staré části Městských hřbitovů (poblíž bývalé kaple, dnešní kamenické firmy MLEJNEK).

            Prezentace byla velmi pěkně navštívena (v závěrečné části 60-70 převážně mladých lidí). Dny architektury v Pardubicích vyvrcholily pro ty největší vytrvalce promítnutím filmu     o architektuře N.Yorku.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem