Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
21.04.2024 07:50

Alejí klenů kolem rybníků

 Krucemburk – Staré Ransko – Ždírec n. Doubravou. Délka 7 km. Odj. 7:53 ČD. Návrat 14:00, 16:06 ČD. Ved: Květa Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

21.04.2024 07:55

Meandry Struhy

Veselí - Lepějovice - Meandry Struhy - Bílý kopec - Kokešov – Opočínek. Délka trasy 8 km / 13 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 12:47 / 15:15 Bus MHD č.15. Ved: L. Kvapilová.  Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

Archiv aktualit

Trochu opožděná recenze

obrázek k článku Kolega R.Skalka, člen KPP, mne upozornil na starší monografii V.Kyncla ?Bez výčitek? Genocida Čechů po atentátu na R.Heydricha? (vyd. HÚ ČR Praha 2012, 332 s.). Autor chystaného libreta expozice v ?podzemním bunkru?, jenž vznikne v NKP popraviště na Zámečku, zde traktuje své oblíbené téma ? pohled na heydrichiádu (1942) z druhé strany, tedy z hlediska nacistického represivního aparátu a jeho ?psychohistorie? (viz kap. 6, s. 188-222) a justičních rozhodnutí po roce 1945 (kap. 7 a 8, s. 228-325). Protože se autor v 5.kapitole Popravy věnuje na s. 172-188 i našemu městu Pardubice, podívejme se zvláště na tyto části jeho knihy.

Jde hlavně o kap. 5.2.5 nazvanou Pardubice (s. 172-187), obrazovou přílohu z Pardubic (s. 400-403) a zmínku o T.Hladěnové (s. 201) a W.Schultzem (s.281 a 338), jenž vstoupil na pražském gestapu do života H.Krupkové. Je třeba ocenit podstatné a nové detaily ze životopisů např. F.Gottspfenniga, R. Schünemanna a H.Bartha (také vraha z Oradouru) a popis areálu na Zámečku (s. 175): „V budově vily (Larischovy – pozn. J.K.) – v celé knize nenajdete tento název! – byli ubytováni důstojníci (roz. Schutzpolizei, zkratkou Schupo – pozn. J.K.), zatímco nižší velitelé v nedaleké hlavní moderní budově, v níž se též nacházely garáže a také kantýna pro mužstvo. Vydlážděný prostor mezi velkou budovou s garážemi a nízkými ubikacemi sloužil jako apelplac… Naproti této budově bylo 6 ubikací pro mužstvo.“ Na pomyslné „hraně“ jsou však zápisy posledních výroků některých obětí na popravišti (s. 182) či vylíčení způsobu smrti T.Hladěnové (s. 201), kde autor připisuje ránu do jejího srdce gestapáku E.Linselovi, jenž „neodolal její kráse a odvaze a chtěl ji ušetřit hrůz popravčí čety“. Čteme Červenou knihovnu či bulvár? Stal se tak svým činem Linsel snad „lepším“ nacistou, humánnějším?

            Co se týče W.Schultzeho ( v jeho příjmení autor vynechal písmeno t! a zkomolil jeho rodiště Peine na Piene! Je připomenuta jeho účast v procesu s pravoslavným biskupem Gorazdem (občanským jménem M.Pavlíkem) 4. září 1942. Je citováno sdělení generální prokuratury SSSR z 13.5.1967, že Schultze byl roku 1948 odsouzen do gulagu a pak roku 1956 propuštěn do tehdejší NSR. Autor zcela pomíjí glosy některých historiků o jeho práci pro anglickou IS podobně jako u W.Leimera (s. 354) opomíjí velmi pravděpodobnou verzi, že byl nelegálem sovětské NKVD. Roku 1945 byl sice velitelem Petschkova paláce L.Vaňkem (Jindrou) vydán sovětům, zdali byl ale v SSSR popraven, je sporné. Určité publikace o činnosti tajných služeb mluví dokonce o jeho vyznamenání Leninovým řádem. Věřit sovětským pramenům z této doby většinou ani nejde!

            Kynclova „psychohistorie“ nacistických „vykonavatelů“ se opírá o t. zv. F-škálu T.Adorna z roku 1973 s 9 znaky t. zv. destruktivity, kde ji autor např. aplikuje jako „přehnané zaobírání se sexuálními procesy“ ve výše zmíněném případě T.Hladěnové. Prostor věnovaný v knize psychologizaci viníků (s. 188-227) se mi jeví naprosto nevyvážený vzhledem k úplné absenci téhož u obětí nacistických zločinů.

            Rejstřík připojený ke knize (na s. 411-415) se jeví neúplný (absence mnoha příjmení)    a ve skutečnosti je zcela nefunkční, protože uvedená příjmení neodpovídají stránkám. Domnívám se, že autor doplňoval text po připomínkách lektorů (Doc. J.Němeček, dr. J.Gebhart) a stránkový posun už nevtělil do rejstříku.. Celkově se kniha – někdy velmi problematicky – snaží pohybovat mezioborově mezi historií, právem a sociální psychologií, ale výsledný dojem z praktického užití teoreticky správné metodiky je ten, že si autor nabral příliš velké sousto, jež těžko zvládal. Kauza rejstříku, jenž zůstal polotovarem jak obsahem, tak podobou, svědčí i o časové tísni, v níž se zřejmě autor ocitl ve finální fázi své práce. Měla si toho všimnout redakce! Obdržíme v Kynclově libretu expozice NKP popraviště Zámeček také jen polotovar?


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem