Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
21.04.2024 07:50

Alejí klenů kolem rybníků

 Krucemburk – Staré Ransko – Ždírec n. Doubravou. Délka 7 km. Odj. 7:53 ČD. Návrat 14:00, 16:06 ČD. Ved: Květa Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

21.04.2024 07:55

Meandry Struhy

Veselí - Lepějovice - Meandry Struhy - Bílý kopec - Kokešov – Opočínek. Délka trasy 8 km / 13 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 12:47 / 15:15 Bus MHD č.15. Ved: L. Kvapilová.  Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

Archiv aktualit

OSLAVY 100.VÝROČÍ VZNIKU REPUBLIKY V MIKULOVICÍCH A BLATĚ

obrázek k článku 28.říjnem 2018 snad žila celá republika. Slavili jsme neuvěřitelných 100 let našeho samostatného státu. Byl to jedinečný okamžik v životě mnohých z nás a hned na začátku si dovolím konstatovat, že pro velkou většinu z nás se již takový okamžik opakovat nemusí. Leč neubírejme se cestou ponurou a užijme si vzpomínek na dobu, jejíž výroční léta právě přicházejí. Ve všech velkých městech probíhaly mohutné oslavy připomínající vznik Československé republiky, dnes již sice státu neexistujícího, zato v našem povědomí stále žijícího. Význam 28.října si připomněli hned dvakrát i obyvatelé obcí Mikulovic a Blata poblíž Pardubic, přičemž nutno říci, že odkaz na ?První republiku? je v oněch obcích velmi silný a stále zde přetrvává.

Začněme obcí Blato, kterážto je součástí Mikulovic. Zdejší obyvatelé, jmenovitě manželé Dotzauerovi starší v součinnosti s místní SDH, rozhodli se nezávisle na vedení obce uspořádat oslavu již 26.října. V tento den byla na blatské návsi slavnostně vysazena lípa svobody a do zdejšího pamětního kamene, jenž připomíná významné mezníky v dějinách obce, byla vsazena pamětní plaketa připomínající místní vojáky bojující za 1.světové války v řadách legií. Slavnost konaná téměř v podvečer vyhlášení odluky našich zemí od           starého Rakouska provedena byla za 

hojné účasti občanů obou sdružených obcí. Výrazem soudržnosti našich obcí se pak z mého pohledu stalo symbolické přihazování hlíny k vysazené lípě, kdy každý občan vzal do ruky lopatu a svým příhozem potvrdil přihlášení se ke své národní identitě. Hlavní projev onoho dne přednesla někdejší starostka našich obcí Jana Dotzauerová. Svým vynikajícím řečnickým umem připomněla účastníkům oslavy význam československých legií a jejich úlohu, kterou sehrály v rámci vyhlášení samostatnosti našeho státu.

            Druhá část oslav se odehrála 28.října v Mikulovicích ve školní zahradě. K datu státního svátku zde byl po dvouletých snahách obnoven pomník věnovaný obětem světové války                a památce národního osvobození. I přes nepřízeň počasí sešel se u školy opět hojný počet občanů z obou našich obcí. Samotná vzpomínková slavnost začala v 10 hodin dopoledne položením věnce a květin u pomníku. Následně se vystřídali slavnostní řečníci, přičemž oním hlavním byl pan doktor Jiří Kotyk, předseda odbočky Masarykovy společnosti v Pardubicích, jenž se též svou měrou zasloužil o obnovu mikulovského pomníku. Velmi poutavě a nenuceně pohovořil o významu svátku 28.října a též i o místních obyvatelích, kteří se o vznik našeho pomníku zasloužili a v době svého působení v obci pečovali o jeho vzhled.

 


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem