Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

03.04.2024 18:00

Archeologický průzkum v Pardubičkách

Přednáška Mgr. Tomáše Čurdy. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského náměstí. Vstup zdarma, veřejnost zvána.

typ akce: Hovory o Pardubicku

06.04.2024 14:00

Komentovaná prohlídka Automatických mlýnů

Pročleny Klubu přátel Pardubicka. Sraz před areálem Automatických mlýnů. Vstupné 200 Kč / 140 Kč zlevněné. Přihlásit k účasti je možné v kanceláři Klubu přátel Pardubicka v úterý nebo ve čtvrtek 10-12 a 14-17 hodin.

typ akce: Výlety do historie

17.04.2024 18:00

Nálety na Pardubice

Přednáška k 80. výročí spojeneckých náletů na Pardubice v roce 1944. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenckého náměstí. Vstup zdarma.

typ akce: Hovory o Pardubicku

Archiv aktualit

HISTORIE OFTALMOLOGIE V PARDUBICÍCH III. část SOUČASNOST OČNÍHO ODDĚLENÍ PARDUBICKÉ NEMOCNICE

obrázek k článku V období dalšího urychlení rozvoje oftalmologie prosadil s pochopením managementu nemocnice vybudování druhého operačního sálu spolu s do té doby chybějícím sociálním zázemím pro oba operační sály. Obr. 14. Zmodernizoval vybavení celého operačního traktu. Po vybavení celého oddělení počítačovou technikou zavedl používání jednotného nemocničního informačního systému Médea s centrální kartotékou a perimetrickou databází. S cílem zvýšit kvalitu hospitalizace snížil dále lůžkový fond na 20 lůžek (3-lůžkové pokoje ze 4-lůžkových), personálně posílil operační tým a nově byly adaptovány inspekční pokoje pro lékaře a sestry. Pokračuje tak další rozvoj očního oddělení.

Lékaři, kteří pracují pod vedením prim. Doc. MUDr. Jana Nováka, CSc. Obr. 17.

 

            MUDr. Hana Adámková, MUDr. Jiří Lochman, MUDr. Renata Štěpařová, MUDr. Luboš Továrek, MUDr. David Tihon, MUDr. Táňa Brdlíková, MUDr. Eva Mejzlíková-Pellantová, MUDr. Anna Voženílková, MUDr. Katarína Jiráková.

Oční oddělení Krajské nemocnice Pardubice je lůžkovým oddělením s ambulantní složkou. Poskytuje komplexní oftalmologické služby nemocným Pardubického kraje. Nalézá se v areálu nemocnice ve dvou podlažích západního křídla čtyřpodlažní budovy trojpavilonu z roku 1941.

            Na druhém podlaží je ambulantní část se dvěma ambulancemi, glaukomovou poradnou, pedoftalmologickou poradnou, laserové aperimetrické pracoviště (argonový a Nd: YAG laser, statický perimetr Medmont). Lůžková stanice s 20 lůžky (dva 4-lůžkové, a čtyři 3-lůžkové pokoje) je umístěna vedle operačního traktu na třetím podlaží. Další pokoj s 6 křesly je používán jako denní stacionář pro ambulantní operativu. Operační trakt má 2 klimatizované operační sály vybavené pro nitrooční mikrochirurgii. Oba sály jsou vybaveny moderní operační technikou (stojanový mikroskop Leica 841 a stropní Zeiss-OPMI  MDO, fakoemulsifikátory Bausch and Lomb – Millennium a Alcon - Series Ten Thousands). To umožňuje provádět operace na vysoké úrovni.

            V čele oddělení je primář MUDr. Jan Novák, CSc. Zástupcem primáře je MUDr. Hana Adámková. Glaukomovou poradnu vede ordinářka MUDr. Renata Štěpařová. Oční oddělení má dále poradny pro diabetickou retinopatii a pedoftalmologii. Provoz ambulancí a lůžkové části se stacionářem zabezpečují čtyři atestovaní lékaři a jedna absolventka. Na ambulanci oddělení pracuje 8 sester a dalších 8 sester na lůžkové stanici ve směnném provozu. Provoz sálů zabezpečuje 6 kataraktových chirurgů, 5 sálových sester a 2 sanitáři.

            Oddělení poskytlo v roce 2002 pacientům 24 000 ošetření, hospitalizovalo 1 400 nemocných a provedlo 2 600 operací. Z toho je 1 600 operací šedého zákalu s implantací celého spektra umělých nitroočních čoček včetně multifokálních, měkkých injikovatelných a systému Artisan. Oddělení provádí i refrakční nitrooční operace u myopie, hypermetropie či astigmatismu. Do spektra běžných nitroočních výkonů patří operace glaukomu (hluboká sklerektomie, trabekulektomie, drenážní implantáty), z extrabulbárních operace mj. dekomprese optického nervu, operace strabismu a skleroplastika u progresivní myopie. Dva laserové přístroje slouží k léčbě očních komplikací cukrovky, glaukomu a sekundární katarakty.

            Oddělení organizuje několikrát ročně doškolovací semináře pro oční lékaře regionu          a pravidelná školení pro lékaře a sestry oddělení. Je externím vzdělávacím pracovištěm IPVZ Praha pro odbor všeobecného lékařství.

            Na oddělení jsou připravováni lékaři pro atestaci I. a II. stupně z očního lékařství. Lékaři očního oddělení zabezpečují výuku související s oborem na Univerzitě Pardubice (obor bioinženýrství) a Vyšší odborné škole elektrotechnické. V rámci bakalářského studia na Ústavu pro zdravotnické studie při Univerzitě Pardubice zajišťují výuku fyziologie a očního lékařství.

            V současné době je stěžejní výzkumnou aktivitou účast na vývoji viskoelastických materiálů ve spolupráci s CONTIPRO-C a.s. a vývoj nových nástrojů s firmou GEUDER. Výsledky byly prezentovány v rámci významných oftalmologických kongresů (v roce 2002 např. ICO Sydney, ESCRS Nice, DOG Nürnberg) a v tuzemsku na výročních sjezdech České oftalmologické společnosti. Na tuzemských odborných akcích v roce 2002 přednesli lékaři oddělení 30 odborných sdělení.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem