Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
21.04.2024 07:50

Alejí klenů kolem rybníků

 Krucemburk – Staré Ransko – Ždírec n. Doubravou. Délka 7 km. Odj. 7:53 ČD. Návrat 14:00, 16:06 ČD. Ved: Květa Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

21.04.2024 07:55

Meandry Struhy

Veselí - Lepějovice - Meandry Struhy - Bílý kopec - Kokešov – Opočínek. Délka trasy 8 km / 13 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 12:47 / 15:15 Bus MHD č.15. Ved: L. Kvapilová.  Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

Archiv aktualit

ŽILI MEZI NÁMI Ing. Ladislav Rucký

obrázek k článku Ing. Ladislav Rucký (1899-1986) Rodák z Lazů u Orlové, pocházel z rodiny havíře. Po maturitě na gymnáziu v Orlové studoval na Vysoké škole báňské v Příbrami (ukončil 1923). Později pracoval jako důlní měřič, posléze jako důlní na dole Žofie v Lazech u Orlové. Byl i zdatným turistou a dostal se i do severních Čech (i ciziny), které si oblíbil, aniž tušil, že zde zanedlouho ukotví. Když v roce 1925 zemřel v Duchcově prof. Ing. Pecha, přijal nabídku a nastoupil na uvolněné místo. Začal vyučovat především důlní měřičství a rýsování.

)

Duchcov byl německý, ale českých obyvatel nebylo málo. Po záboru Sudet roku 1938 Ing. Rucký s celým ústavem přesídlil do Kladna na Státní strojní průmyslovou školu. Už v létě 1939 došlo v městě k incidentu, při němž zemřel německý policista W. Kniest. V záležitosti se podíleli i studenti, řada občanů byla zatčena, další byli persekvováni. Jedním ze studentů byl i Jan Smudek, jehož třídním profesorem byl i Ing, L. Rucký.  Tehdejší protektor Neurath vydal řadu opatření. Tedy i Ing. Rucký byl zatčen a několik měsíců vězněn v Terezíně. Po Janu Smudkovi se slehla zem a i když bylo enormní ho zatknout, on stále unikal. Tehdy s jeho fotografií a popisem všude visely plakáty, ještě se na to pamatuji. Smudek se stal nepolapitelným Janem! Neustále unikal a unikal, až se dostal do Anglie, kde pod novým jménem začal létat v RAF. Němci se o tom nikdy nedozvěděli.

Po návratu z Terezína byl krátce Ing. Rucký bez zaměstnání. Žil v Uhersku nedaleko Pardubic, které bylo rodištěm jeho paní Boženy. Jako turisté se potkali a seznámili na jednom z výletů. Ing. Rucký následně nastoupil jako profesor Na Horní škole v Příbrami. Pověřen byl výukou důlního měřičství.

Po roce 1945 byl ministrem školství pověřen obnovením výuky v Duchcově a na Státní horní škole zastával funkci ředitele. Zabýval se i transformací studia, přebíráním dvou dolů do českých rukou. Zastihl ho i rok 1948 a další. V roce 1953 byl odvolán z funkce, jako důvod bylo uvedeno, že byly shledány nedostatky v důstojnosti tryzny k úmrtí J. V. Stalina.  1/

Když odcházel na odpočinek, přestěhovali se do Pardubic, kde žil (a žije) jeho starší syn.

Vzpomínaného Ing. L. Ruckého i jeho paní jsem osobně znal.  2/

 

   Dr. Miroslav Vostatek

 

Poznámky:

1/         Ing. Jan Kozlík, absolvent 1949: Jedním z náročných předmětů bylo důlní měřičství, které přednášel a prakticky procvičoval ředitel školy Ing. Rucký. Ve svém přístupu byl ve výuce neúprosný, důsledný, náročný, ale i humorný. Velice rád situaci komplikoval praktickými příklady jak z důlního měřičství, tak i z prostředí pro nás nedostupného. Dále autor má jen pochvalná slova a vzpomínky…

2/         Vyšla i publikace v Duchcově v roce 2019: Sondy do dějin horních škol v Duchcově autorů Pavla Ruckého, Jiřího Bureše a Eduarda Mikuška.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem