Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
21.04.2024 07:50

Alejí klenů kolem rybníků

 Krucemburk – Staré Ransko – Ždírec n. Doubravou. Délka 7 km. Odj. 7:53 ČD. Návrat 14:00, 16:06 ČD. Ved: Květa Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

21.04.2024 07:55

Meandry Struhy

Veselí - Lepějovice - Meandry Struhy - Bílý kopec - Kokešov – Opočínek. Délka trasy 8 km / 13 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 12:47 / 15:15 Bus MHD č.15. Ved: L. Kvapilová.  Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

Archiv aktualit

NOVÝ MOST VE VALECH NAD LABEM

obrázek k článku Nový most ve Valech je opravdu krásná, moderní stavba, která zapadá do krajiny a vytváří velmi příjemný pohled. Potěšitelné je i to, že byl zachován, a dokonce vylepšen pomníček na památku utonulých v roce 1917. Tehdy tam žádný most nebyl a přes Labe se mohlo jen přívozem.

Moje prababička viděla tuto tragédii na vlastní oči a působivě ji zaznamenala do rodinné kroniky. Její manžel byl nádražák ve Valech. Obývali domek, který je dodnes obývaný a je dobře vidět na stráni vlevo nad tratí z Valů do Přelouče.

 Byla 1. světová válka a prababička psala:

„Každou chvíli musely rukovat další ročníky. Ženám nastávala starost o rodinu                       a o hospodářství. Potravin se začalo nedostávat, a proto se zřizovaly potravinové komise, každý se tudíž snažil sehnat něco pod rukou. Lidé toho využívali a prodávali velmi draho. Kilo mouky se platilo až 7kr. Nedostávalo se ani látek. Kdo měl ještě dobrou sukni nebo košili, dostal za to potraviny. Celé výpravy z Prahy jezdily po venkově. Ženy pytle brambor na zádech a četníci je ještě honili. Mnozí byli odehnáni od prahu, že nic nemají. Každý si pomáhal, jak mohl, i proti paragrafům. Po vsích chodily rekvisice. Spisovali obilí, píci, brambory, dobytek. Každý hleděl co možná nejvíc schovat. Býval to hon. Všude zásoby rozstrkané, i venku, v keřích. Taková jedna rekvisice byla ohlášena. Nejprve šli do Mělic. Starosta z Křičeni, učitel z Bělé a 5 vojáků. Po rekvisici byli u Zemanů pohoštěni a šli na přívoz do Valů. Převozník byl také ve válce a službu za něj vykonávala jeho žena, neb v Mělicích uměl převážet každý chlapec. Náhodou byl u přívozu as 16 letý chlapec, tedy ho požádali, aby je převezl. Právě byla po jaru vysoká voda. Přijeli doprostřed Labe, když se začala loď kolébat a oni se všichni uchýlili na jednu stranu lodi, ta se převrátila a všichni spadli do vody. Na záchranu nebylo pomyšlení, žádná loď ani lidé nebyli po ruce. Chlapec uměl plavat, ten běžel do mlýna ohlásit, co se stalo. Lidé běželi, ale žádný nemohl pomoci. My od nás jsme od počátku celou tu katastrofu viděli. Ještě okolo nás, když voda nesla utopené, některý vystrčil ruku, aneb bylo vidět bajonet. Všech sedm nešťastníků se utopilo. Nastalo hledání, což při veliké vodě bylo velice obtížné. Až 3 hodiny cesty je voda odnesla. Starostu našli, měl celé opatky i s patami ubroušeny od písečného dna. Učitele vůbec nenašli. Ten má hrob někde na dně v písku. Také oběť Rakouska…..“

Výčet válečných tragédií pokračuje, ale o tom třeba příště. Byla to hrozná doba a my můžeme jen doufat, že se ničeho takového nedožijeme.            (Zapsala a opsala Miloslava Bičíková)

 

Nápis na pomníčku:                      V UPOMÍNKU

                                      NA ČLENY REKVISIČNÍ KOMISE

                                                   PŘÍTELE NAŠEHO

                                       ČEŇKA JEŘÁBKA Z BĚLÉ ROHOV.

                                       JOSEFA ZELINKU UČIT. Z VELIN U HOLIC

                                              A JEJICH DOPROVODU VOJÍNŮ :

                                       JOS. FELKLA Z BANÍNA OKR. POLIČKA

                                       FR. HANKA ZE SPOŘIC OKR. CHOMUTOV     

                                       VÁCL. KIRCHNERA Z VANSDORFU

                                        EMIL. PROUZY Z JABLONCE N/NISOU

                                        JIN.SCHMÍDA Z BÍLÉHO POTOKA OKR. FRÝDLANT

                                        KTEŘÍ PŘI KONÁNÍ POVINNOSTI DNE 21.

                                        BŘEZNA 1917 PŘI PŘEVOZU ZDE PŘES

                                        LABE VŠICHNI UTONULI.

               POSTAVILY ZEMÉDÉLSKÉ KORPORACE OKRESU PŘELOUČSKÉHO

Nápis je opsán přesně podle originálu.                        

          


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem