Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

03.04.2024 18:00

Archeologický průzkum v Pardubičkách

Přednáška Mgr. Tomáše Čurdy. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského náměstí. Vstup zdarma, veřejnost zvána.

typ akce: Hovory o Pardubicku

06.04.2024 14:00

Komentovaná prohlídka Automatických mlýnů

Pročleny Klubu přátel Pardubicka. Sraz před areálem Automatických mlýnů. Vstupné 200 Kč / 140 Kč zlevněné. Přihlásit k účasti je možné v kanceláři Klubu přátel Pardubicka v úterý nebo ve čtvrtek 10-12 a 14-17 hodin.

typ akce: Výlety do historie

17.04.2024 18:00

Nálety na Pardubice

Přednáška k 80. výročí spojeneckých náletů na Pardubice v roce 1944. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenckého náměstí. Vstup zdarma.

typ akce: Hovory o Pardubicku

Archiv aktualit

Životní jubileum PhDr. Jiřího Kotyka, Ph.D.

obrázek k článku Když se první říjnovou neděli (6. října) roku 1946 narodil, jistě si málokdo dokázal představit, jak významnou osobností se v budoucnu stane. V turbulentní době konce čtyřicátých, a především během složitých padesátých let získával první životní zkušenosti, aby se později stal jedním z předních historiků nejen našeho regionu. Po absolvování vysoké školy a následného získání prvního doktorátu začal svou mnohaletou, a především úspěšnou pedagogickou dráhu. Působil jako učitel dějepisu na několika základních školách a pro svou velkou profesionalitu se později stal ideálním kandidátem na post okresního školního inspektora pro základní školy. V devadesátých letech se jeho pedagogická kariéra spojila s akademickým prostředím, když se stal vysokoškolským učitelem na Univerzitě Hradec Králové.

Pro nás všechny je ale Jiří Kotyk synonymem člověka s obrovským rozhledem, nepřeberným množstvím vědomostí a zároveň nevyčerpatelnou energií. Vždyť i po odchodu do důchodu je stále vedoucím redaktorem Zpráv Klubu přátel Pardubicka, zároveň je předsedou pardubické odbočky Masarykovy společnosti, předsedou Společností Jana Pernera a Jana Kašpara, členem výboru KPP.

V podobném duchu bychom mohli pokračovat ještě dlouho. Co však o aktivitě mluví možná nejvíce, je vskutku rozsáhlý soupis publikační činnosti. Jiří Kotyk je autorem několika stovek příspěvků, článků, odborných studií a monografií. Každý, kdo se zajímá o historii Pardubic i pardubického regionu, se jistě s některou z jeho prací setkal. A je lhostejno, zda se bavíme o době, kdy Pardubice vlastnil rod Pernštejnů, o období „dlouhého“ devatenáctého století, či o dobách nedávno minulých. Jen pro zajímavost si zkuste zadat příjmení Kotyk do katalogu Národní knihovny v Praze či do databáze Bibliografie dějin Českých zemí pod patronací Historického ústavu AV ČR. Sami mi jistě dáte za pravdu.

Přesah historických textů do současnosti také dokládá skutečnost, že byl opakovaně zvolen do zastupitelstva města a za svou aktivitu získal řadu ocenění včetně Medaile města Pardubic (1996) nebo Čestného občanství města Pardubic (2016).

V tomto poněkud strohém výčtu bych mohl pokračovat ještě dlouhou dobu, rád bych však ještě připojil osobní poznámku. Jako začínajícímu historikovi a méně zkušenému pedagogovi mi udělalo velkou radost, když jsem byl osloven, abych se společně s panem Kotykem zapojil do činnosti pardubické odbočky Masarykovy společnosti a posléze i do činnosti redakční rady našeho klubového časopisu. Až v tento okamžik jsem si uvědomil, jak může být vysoce vzdělaný člověk, který se v našem společném oboru orientuje snad v každém tématu, zároveň skromným kolegou a také posluchačem, který mi při společných debatách nejednou pomohl dobře myšlenou radou či poznámkou. O to více si jej vážím nejen jako kolegy, ale především jako člověka.

Proto mi, pane doktore, dovolte, abych Vám jménem svým i všech kolegyň a kolegů z redakční rady Zpráv Klubu přátel Pardubicka popřál do dalších let mnoho zdraví, štěstí, životního optimismu a samozřejmě také celou řadu článků a příspěvků, kterými obohatíte nejen náš klubový časopis.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem