Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

DVA NÁHROBKY RYTÍRU ZE SULIC VE SLEPOTICÍCH

obrázek k článku Uprostřed obce Slepotice, nacházející se asi sedmnáct kilometrů východně od Pardubic, stojí na vyvýšeném místě kostel Povýšení sv. kříže, připomínaný již v polovině 14. století. Původní stavba se nezachovala - roku 1570 byl kostel přestavěn a současnou rokokovou podobu získal v roce 1818. Zřejmě v té době byly z podlahy kostela vyjmuty a do jeho vnější západní zdi zasazeny tři kamenné náhrobní desky z konce 16. a z první poloviny 17. století. Dvě starší patří rytířům ze Sulic, kteří slepotické zboží drželi rovných sto let.

Na první desce, vysoké 178 cm, široké 88 cm a značně poškozené sešlapáním, je zobrazena postava rytíře, které u levé nohy leží turnajská přilba a u pravé nohy rodový erb, z něhož je již rozeznatelný pouze klenot: postava v brnění stojící v loďce. Nápis, který byl umístěn po obvodu desky, je zcela odtesán. Jde s velkou pravděpodobností o náhrobek Petra Slepotického ze Sulic, který zemřel v roce 1581 a výslovně si přál být pohřben ve slepotickém kostele přesto, že v té době už měla vesnice jiného majitele.

Plochu druhé desky (výška 98 cm, šířka 195 cm) vyplňuje erb Slepotických ze Sulic a po obvodu a v horní části desky je místy poškozený nápis v novogotickém písmu: Letha pa: 1585 w autery po [nedieli prowodní zemrzel a zde polo]zen gest urozeny a statezny Rytirz Pan Girzik Slepoticzky ze Salizan           a Trzebechowicz [G M] Czisarze rzimského a Krale Czeskeho Rada a tuto tielo geho pochowano gest oczekawagiczi Przichod Sina Bozi[ho]. (pozn.: velikonoční pondělí připadlo v roce 1585 na 22. duben, provodní neděle tedy byla 28. dubna)  

Rod rytířů ze Sulic pocházel z Kouřimska (Sulice leží asi deset kilometrů jihozápadně od Říčan), odkud se v roce 1465 odstěhoval Heřman ze Sulic na Chrudimsko. Nějaký čas byl purkrabím na hradě Rychmburku, v roce 1470 získal od Jiříka z Poděbrad Slepotice (spolu s vesnicemi Turov, Čeradice, Moravany, Vejvanovice, Úhřetice a Úhřetická Lhota), ke kterým přibylo o několik let později zboží Domanice, darované králem Vladislavem,                a tvořené kromě Domanic okolními vesnicemi Mravín, Štěnec, Zalažany, Jenišovice, Voletice, Radim, Bělá, Hroubovice, Střítež a Hluboká. Když kolem roku 1510 zemřel, na svou dobu ve vysokém věku sedmdesáti let, mohli se jeho synové Markvart a Petr rozdělit       o poměrně značný majetek a dědictví oba ještě dál rozmnožovali, Petr například koupil Bezděkov (1543), dvůr v Chrudimi (1535) a ve Vysokém Mýtě (1547), Markvart prodal r. 1500 Čeňkovi Dašickému z Barchova Moravany a koupil místo nich v roce 1513 Zámrsk).  Petr ale po své smrti (1548) zanechal dceři Regině a synům Markvartovi, Jiřímu a Janovi nejen hodně statků, ale i pohledávek, a tak museli postupně část dědictví prodat. Slepotice s okolními vesnicemi prodal 14. února 1570 Jiří (od r. 1533 hejtman Chrudimského kraje) královské komoře za 2500 kop grošů a tím došlo k jejich spojení s pardubickým panstvím. Při prodeji si prostřednictvím Jiřího Adelsbacha z Damsdorfu na králi Maxmilianovi vymínil, že bude pohřben ve slepotickém kostele, což mu bylo také o patnáct let později splněno. Stejné přání vyslovil i Jiříkův bratranec Petr, který žil ve Vysokém Mýtě a zemřel 4. dubna 1581. Jiříkův jediný syn Heřman Diviš vlastnil Hradištko, Štěchovice a několik okolních vesnic, což všechno koupil jeho otec v roce 1571 z peněz, které získal za Slepotice. Heřman Diviš byl radou soudu nejv. purkrabství, ale zřejmě ne dobrým hospodářem, protože po jeho smrti (1599; byl pohřben v kostele sv. Františka ve Starém Kníně u Příbramě, kde je dochován jeho náhrobní kámen s velmi zdařilým erbem) musela vdova Kateřina z Lub a synové Jiří a Jan zadlužené Hradištko
v roce 1608 prodat. Oba bratři posléze zchudli natolik, že v roce 1623 ani nemohli být pokutováni za účast ve stavovském odboji. Podle všeho byli také posledními příslušníky rodu. 

Znak Slepotických ze Sulic: Červený štít se zlatou loďkou, ve které stojí stříbrný rytíř v pravé ruce s mečem hrotem opřeným o dno loďky a s levou rukou podepřenou v bok. Na štítu je položena kolčí přilba s točenicí a červeno-stříbrnými přikryvadly. Klenot tvoří figura ze štítu.

 

Literatura:

Ottův slovník naučný XXIII, Praha 1905

August Sedláček: Hrady, zámky a tvrze Království českého I., Praha 1882

Tomáš V. Bílek: Dějiny konfiskací v Čechách po r. 1618, Praha 1882

Martina Hrdinová: Erby ctihodné šlechty slavného Království českého, Praha 2013


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem