Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

K DALŠÍM OBĚTEM ZÁMEČKU

obrázek k článku Václav Holý, nar. 4.9.1886, obchodník s textiliemi, ruský legionář z 3. čety pluku Jana Žižky z Trocnova, bývalý sokolský závodník, člen a činovník jednoty hradecké a z Pražského předměsttí, kde byl hospodářem, pracovníkem stavebního družstva a sociálního odboru, praporečníkem. Přímá a otevřená povaha. V době heydrichiády to byla nebezpečná vlastnost. Udán, zatčen 2.6.1942 a 5.6. na Zámečku v Pardubicích popraven spolu se sty jiných Čechů a Češek. Jeho obchod vykraden, ale památka nepošpiněna. Zanechal ženu, 3 syny a dceru.

Marie Korábová, nar. 13.9.1902, učitelka, cvičitelka žaček, dorostenek a náčelnice Sokola v Plotištích. Po 8 letech tělocvičné práce v Plotištích byla přeložena na školu na Pražském předměstí. Svědomitá učitelka, ryzího charakteru. Byla oblíbena u žaček, rodičů            i učitelského sboru. Pravidelně v sobotu pomáhala v městské knihovně. V nerovném boji národa za svobodu nezůstala trpným divákem. Svým způsobem zasahovala činně ve službě zpravodajské a pomocné. V úterý 2.6.1942 pro ni přišli do školy. Zůstala duchapřítomnou, byla připravena na vše. Odevzdala řediteli školy klíče a pro sestru své náušnice i prsten. Ve čtvrtek 4.6. 1942 hlásil rozhlas, že byla popravena…. Zahynula v Pardubicích (na Zámečku). Prozrazení a zatčení souviselo s případem red. Vaňka. 1/ Opilí gestapáci roznášeli po hospodách slávu jejího hrdinství. Dala prý jim práci, ještě před smrtí byla zatvrzelá a volala slávu republice…

Poznámka 1/: Bude třeba zjistit, kdo byl tento člověk.

 

            Josef Pekárek, nar. 25.3.1896, zakládající člen Sokola v Lukavici u Kyšperka, zatčen v Litomyšli a popraven 10.6.1942 v Pardubicích na Zámečku.

 

            Ing. Dr. h. c. Josef Jánský, lesmistr a ředitel okresního velkostatku v Pardubicích.

Narodil se dne 6. října 1901 v Týništi nad Orlicí, kde jeho otec měl hodinářský závod. Po vychození obecné školy v Týništi nad Orlicí studoval na státní reálce v Kostelci nad Orlicí            a tamtéž maturoval v roce 1920. Po složení maturitní zkoušky byl imatrikulován, jako řádný posluchač na vysoké škole zemědělské – odbor lesnictví v Brně a vysokoškolská studia dokončil v roce 1925 a stal se lesním inženýrem. Po ukončení studií byl asi rok zaměstnán ve stavební a geometrické kanceláři Ing. Hubaty v Prostějově, v květnu 1926 nastoupil místo u Čs. agrárních úřadů v Brně, zde působil dva roky do května 1928. V tomto roce byl pak přijat nejprve jako smluvní, později jako řádný úředník u ředitelství státních statků a lesů v Drahově. Dne 1.11.1928 byl jmenován lesním správcem, dne 1. ledna 1935 pak lesmistrem u ředitelství státních lesů a statků v Užhorodě a pověřen byl nejprve vedením správy lesních drah v Perečíně, později vedením lesní správy v Poroškově a současně vedením správy lesních drah v Perečíně na Podkarpatské Rusi, kdež působil až do 15. března 1939. Po zabrání Podkarpatské Rusi Maďarskem evakuoval do Čech do svého rodného města v Týništi nad Orlicí. Od 15. srpna 1939 byl krátce zaměstnán u správy státních lesů a statků v Rosicích u Brna, od února 1940 vstoupil do služeb Výzkumných ústavů zemědělských při ministerstvu zemědělství v Praze. V listopadu 1940 byl pak po dohodě ministerstva financí a ministerstva vnitra k návrhu ministerstva zemědělství převeden do služeb okresu pardubického s určením pro okresní velkostatek v Pardubicích, kdež také dne 15.11.1940 služebně nastoupil a od 1. ledna 1941 byl pověřen vedením okresního velkostatku v Pardubicích.

            Od svého nastoupení v Pardubicích zapojil se do ilegálního hnutí proti nacistickému Německu, byl v těsném styku se skupinami parašutistů Bartoše a Tolara-Potůčka, spolupracoval s Valčíkem, aktivně se zúčastnil převozu a instalování tajné vysílačky a vůbec byl významným činitelem v ilegálním hnutí na okrese pardubickém. Po prozrazení činnosti ilegálních skupin pracujících na Pardubicku, byl spolu s ostatními spolupracovníky zatčen dne 21. června 1942 pražským gestapem a dne 2. července 1942 popraven na Zámečku v Pardubicích.

                                                                                                                                                        Zdeněk Wurst

Redakční poznámka:

Osobnosti ing. J. Jánského byla věnována pozornost již ve ZKPP/ roč. 2013.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem