Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
21.04.2024 07:50

Alejí klenů kolem rybníků

 Krucemburk – Staré Ransko – Ždírec n. Doubravou. Délka 7 km. Odj. 7:53 ČD. Návrat 14:00, 16:06 ČD. Ved: Květa Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

21.04.2024 07:55

Meandry Struhy

Veselí - Lepějovice - Meandry Struhy - Bílý kopec - Kokešov – Opočínek. Délka trasy 8 km / 13 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 12:47 / 15:15 Bus MHD č.15. Ved: L. Kvapilová.  Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

Archiv aktualit

ZÁHADA DVOU KULEK

obrázek k článku Když jsem narazil na vyhodnocení rentgenového snímku A. Bartoše, velitele paraskupiny SILVER A, zaujala mě zmínka o dvou kulkách v hlavě Bartoše. Dvě kulky? Jak to mohl udělat? Při běhu střílel na pronásledující gestapáky. Na místo, kde spáchal sebevraždu, je to z Pernerovy ulice dost daleko. Takže zbraň musela být horká. Tedy pokud ji přiložil ke spánku, musel střelit jen jednou. Jak se tedy dostala druhá kulka do hlavy? Vysvětlení se mi dostalo nedávno, kdy se mi do ruky dostala kniha Vojtěcha Šustka „Atentát na Reinharda Heydricha“, díl třetí – dokument V/75 „Dopadení Alfréda Bartoše“ (str. 624-635). Na str. 634 je výpověď Václava Gohmuse, která je velmi zajímavá. „Datum této události si přesně nepamatuji, bylo to asi v červenci jednou v neděli odpoledne (spíše večer po 19,00) šel jsem s mojí manželkou do biografu po Smilově ulici, v místech asi kde má ordinaci dr. Štembera, pojednou nastal nevšední ruch, v tom slyším výstřely, obrátím se a vidím asi šest gestapáků, civilů i německých vojáků, kteří pálili směrem na nás. Viděl jsem na chodníku utíkajícího mladého muže, který byl těmito pronásledován, když se k nám přibližoval, obrátil se, zahodil plášť baloňák a aktovku a pálil z pistole proti svým pronásledovatelům, šli jsme ještě asi 20 kroků zrychleně, když jsem zpozoroval, že palba se soustředila na chodník, po kterém jsme šli. Řekl jsem manželce a mému příteli, aby šli na druhý chodník, obrátím se proti pronásledovatelům, v tom však jsem byl zasažen do nohy, viděl jsem zmíněného pronásledovaného muže, jak utíkal kolem mne až na roh Smilovy a Sladkovského ulice, kde byl gestapem postřelen, vida, že neunikne, ranou do hlavy se střelil“. Tolik tedy výpověď. Kdy byl postřelen a kým? Při výměně zásobníku? Pokud ano, potom by to bylo možné…

Jak utíkal

            Ve zprávě, kterou vypracovali Hanauske a Krebs, píšou: „Motyčka (Bartoš) odbočil z Pernerovy ulice doleva a šel Chrudimskou třídou ve směru k hotelu Veselka. Měl zde náskok nejméně 250-300 metrů.“ Gestapáci vzali od chodců kola a rozjeli se za Bartošem. „Dohnali jsme ho, když odbočil Chrudimskou třídou do sadů u kina Gloria.“ Dále je líčeno pronásledování a kolik kdo vystřelil ran. Poslední ránu vystřelil Krebs, který Bartoše zranil. Nakonec jsem si nechal otázku: proč se vracel Bartoš ke Krupkům? Byl nebo nebyl informován o zatýkání v Pardubicích? Opravdu ho vydala Hana Krupková, nebylo všechno jinak? Dozvíme se někdy pravdu?


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem