Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
21.04.2024 07:50

Alejí klenů kolem rybníků

 Krucemburk – Staré Ransko – Ždírec n. Doubravou. Délka 7 km. Odj. 7:53 ČD. Návrat 14:00, 16:06 ČD. Ved: Květa Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

21.04.2024 07:55

Meandry Struhy

Veselí - Lepějovice - Meandry Struhy - Bílý kopec - Kokešov – Opočínek. Délka trasy 8 km / 13 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 12:47 / 15:15 Bus MHD č.15. Ved: L. Kvapilová.  Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

Archiv aktualit

Zprávy KPP



HRST PARDUBICKÝCH POSTŘEHŮ, POZNÁMEK A PODNĚTŮ

obrázek k článku

Zdá se, že kompletní oprava zámku (včetně úklidu) je už opravdu na dohled. Tohoto touženého cíle by asi bylo vhodné využít i propagačně. Kromě jiných akcí by bylo možno, ovšem s dostatečným časovým předstihem, zainteresovat Českou televizi, program č. 1, aby v pardubickém zámku natočila jeden z dalších dílů populárního zábavně historického seriálu ?O poklad Anežky České?. Zámek i město by se tím zviditelnily a získaly tak na návštěvnické atraktivnosti. (Stalo se tak 25. 4. t.r. - pozn. red.)


Družba s městem Schönebeck

obrázek k článku

Německé město Schönebeck, známé lázeňské město, je již řadu let partnerským městem Pardubic. V rámci této družby navázaly přátelské vztahy Kluby důchodců s výměnnými poznavacími pobyty. V roce 1998 byly hostitelským městem Pardubice, v letošním roce na oplátku Schönebeck. Díky sociálnímu odboru Magistrátu jsme vyjeli malým mikrobusem, výtečně řízeným ohleduplným řidičem a laskavým člověkem panem Havlíkem do Německa.



Pardubice a skauting

obrázek k článku

Pardubicko je jedním z tradičních center skautského hnutí ve východních Čechách. První skauti se v Pardubicích objevili ještě za Rakousko-Uherska v r. 1914. Pod vedením profesora pardubické reálky Josefa Chlupáče vznikl první oddíl skautů, který ještě téhož roku podnikl o prázdninách třítýdenní putování po východní a jižní Moravě. Jejich další působení přetrhla I. světová válka. Bylo to první násilné přerušení skautské činnosti, které se pak ještě opakuje v letech 1940, 1950 a 1970. Celkem tedy čtyřikrát byl skauting násilím potlačen, přesto se pokaždé v Pardubicích skautský oheň opět rozhořel, naposled po listopadu 1989. Sílu ideí skautingu nezničil ani fašismus ani komunismus.


Život zasvětil sborovému zpěvu

obrázek k článku

Ještě v úterý 10. listopadu 1998 vedl úspěšný koncert svých Spojených pardubických sborů Pernštýn - Ludmila - Suk na přehlídce pěveckých sborů v KD Dubina a spokojen odcházel domů z úspěšně absolvovaného vystoupení. Tento koncertní večer byl ale poslední v jeho životě. Téže noci ve spánku zemřel. Václav Weisbauer, narozený 19. července 1930, doslova věnoval celý svůj život sborovému zpěvu. Byl členem Vysokoškolského uměleckého souboru pod vedením doc. Vlastislava Nováka, kde uplatňoval nejen svůj hlas, ale i výborné pěvecké nadání. Odtud přešel jako sbormistr a dirigent do tehdejšího Pěveckého sdružení Suk.



Žili mezi námi Václav Zamazal

obrázek k článku

Dne 11. 12. 1998 jsme se v arciděkanském chrámu sv. Bartoloměje rozloučili s našim dlouholetým členem klubu Václavem Zamazalem. Narodil se 21. 8. 1912 v Pardubicích. Mládí prožil na Židově a okolí pracovny. Vyučil se zlatníkem. Po r. 1930 odešel do Prahy. Zde se společníkem p. Mazánkem založil Na Poříčí zlatnický závod. Ten měl již 70 zaměstnanců, když byl po r. 1948 znárodněn.


Počátky školství v Bohdanči II. část

obrázek k článku

Přes 30 let působil v Bohdanči učitel J. Steiman (od r. 1811), dříve podučitel v Dašicích. J. Steiman byl výborným učitelem i hudebníkem. Píše se, že měl na pardubickém panství jen jediného vážného konkurenta, učitele Škroupa, působícího ve Vosicích (otce známého Frant. Škroupa). Z roku 1791 pochází zajímavý zápis, jednající podrobněji o učitelském platu. Učitel získává za celý rok služby 26 kop, jménem bývalé vánoční koledy 10 gr, od zpívání pašijí 35 gr, též jemu na oběd k velikonocům, sv. Ducha slavnosti, posvícení a vánocům po 18 gr., k pouti ale 45 gr, což činí jednu kopu 57 gr. Za 6 liber masa k velikonocům též 6 liber k vánocům po 6 gr. činí 1 kopu 12 gr. Ke štědrému dni za 3 kapry 42 gr., sumou vše 3 kopy 51 gr...


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem