Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

03.04.2024 18:00

Archeologický průzkum v Pardubičkách

Přednáška Mgr. Tomáše Čurdy. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského náměstí. Vstup zdarma, veřejnost zvána.

typ akce: Hovory o Pardubicku

06.04.2024 14:00

Komentovaná prohlídka Automatických mlýnů

Pročleny Klubu přátel Pardubicka. Sraz před areálem Automatických mlýnů. Vstupné 200 Kč / 140 Kč zlevněné. Přihlásit k účasti je možné v kanceláři Klubu přátel Pardubicka v úterý nebo ve čtvrtek 10-12 a 14-17 hodin.

typ akce: Výlety do historie

17.04.2024 18:00

Nálety na Pardubice

Přednáška k 80. výročí spojeneckých náletů na Pardubice v roce 1944. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenckého náměstí. Vstup zdarma.

typ akce: Hovory o Pardubicku

Archiv aktualit

Zprávy KPP

Vzpomínky na stěhování labského mostu

obrázek k článku

Obětavý člen našeho Klubu p. Jaroslav Vobořil mi napsal zajímavou vzpomínku na jednu z mnoha veřejně prospěšných činností býv. Železničního pluku Pardubice, který sídlil v kasárnách TGM na Zborovském náměstí a sklady, výtopny a dílny měl v prostoru mezi kasárnami a řečištěm Chrudimky pod Pardubičkami.


15. březen 1939 v Pardubicích

obrázek k článku

Ve vojenském historickém archivu v Praze je řada dokladů od pardubické 4. rychlé divize. O ní jsem už psal. Tak se tam nachází i ?Kronika 4. jezdecké brigády a 4. rychlé divize na rok 1933 - 39?. Laskavostí Mgr. Pavla Šrámka jsem se s některými pasážemi mohl seznámit. Proto zde publikuji části této kroniky.


REQUIESCAT IN PACE

obrázek k článku

Pohřeb vyšel od Kostelíčka. Prapodivný to byl průvod: hned za ministranty hudba 18. pěšího pluku z Hradce Králové a opěšalá četa dragounů místní posádky vedená důstojníkem, v lesklých přilbách, se šavlí po boku a s karabinami na zádech. Za knězem, doprovázeným pořadatelem tohoto konduktu, byl obvyklý pohřební vůz s jediným věncem. A pak už za málo dvojicemi smutečních hostí opět dragounská četa.


Listina základního kamene pardubického kostela sv. Václava

obrázek k článku

V salesiánském areálu na Zborovském náměstí v Pardubicích byla 8. května 1998 po 45 letech znovu otevřena a vysvěcena kaple sv. Václava. Stavba této kaple byla těsně před druhou světovou válkou plánována jako první etapa výstavby nového největšího pardubického kostela sv. Václava, o jehož zřízení usiloval tehdejší pardubický arciděkan Msgre. Vincenc Šetina. Kaple se měla stát v dalších etapách výstavby kostela jeho presbytářem. K dalším stavebním etapám v důsledku války nedošlo a z politických důvodů ani po jejím skončení. A tak do dnešního dne z celkového původního plánu existuje pouze zmíněná kaple.



MUDr. VIKTOR VOHRYZEK In memoriam

obrázek k článku

(Uveřejněno v Kalendáři českožidovském na rok 1922-23). S jménem dra Viktora Vohryzka spojena jest u mne nerozlučně představa především upřímného demokrata, který ví, že společnost lidská tkví svými kořeny v lidu a z něho čerpá mízu ke vzrůstu do výšky; malý člověk, klopotný jeho život se všedními drobnými starostmi a potřebami byl dru Vohryzkovi nevyčerpatelnou látkou pro jeho feuilletony, noticky, filosofické úvahy. Zemřel v Pardubicích r. 1902 železniční dělník Vincenc Englich; plná 52 léta pracoval venku na trati, až narazila na něj lokomotiva rychlíku a ukončila jeho život, vyplněný pilnou prací.


Zpověď esperantské veteránky

obrázek k článku

Často se mne lidé ptají, proč a kdy jsem se začala učit esperantu. K tomu byl zvláštní důvod: V padesátých letech, když maminčin bratr s ženou ujeli do zahraničí, protože mu znárodnili závod a nám nic neřekl, aby nás ušetřil policejního vyšetřování, byl doma často nářek, zda ještě strýce uvidíme, zda nebyl na hranicích při útěku zastřelen atd. Asi po roce tatínkova sestra dostala pozdrav z Bombaye, kde poznala strýcův rukopis a na dotaz policie bez bázně odpověděla, že je to její bývalý obdivovatel - byla zpěvačkou v pražské opeře. Tak jsme se dozvěděli, že strýc žije, ale v daleké cizině, adresu jsme neznali. Ale doma opět nářek, že je tak daleko a že se už neuvidíme.


Pověst z Pardubic O kamenném andělu na Messanyho vile

obrázek k článku

Kdysi dávno žil malý rod, který se usadil v pevnosti, obehnané jezerem. I tento rod měl svůj velký poklad. Nebylo to ani zlato, ani stříbro, byla to jejich kronika, do které od pradávna zapisovali všechny události svých předků, proto ji považovali za poklad.


Dr. Václav MITMÁNEK, ideolog novoutrakvismu

obrázek k článku

(příspěvek k portrétu) Máme-li pochopit dostatečně události let 1546 - 47, je třeba pečlivě vnímat i jakýsi prolog k nim, jenž se udál na začátku 40. let 16. století. Vévodí v něm výrazná osobnost dr. Václava Mitmánka, rodáka z Uherského Brodu, jenž v tomto období sehrál nespornou úlohu ideologa novoutrakvismu v Čechách. Proto se stává v letech 1543 - 44 obětí habsburské perzekuce, jež vrcholí jeho vypovězením z Čech a na začátku 50. let i dvěma pokusy zbavit jej života, v době, kdy žil na zámku Zarudz u Zborova na území dnešní Ukrajiny. Když r. 1931 vydal Kamil Krofta edici jeho listů otci Janovi z let 1533-531), konstatoval o jejich pisateli: ?Muž obecně málo známý, ačkoli jej sluší počítati k nejznamenitějším osobnostem předbělohorských Čech?2) a dále: ?muž jistě nevšedního ducha, velikých snah a vzácné mravní síly?.3) Uvážíme-li, že…


Lososi na pardubickém panství

obrázek k článku

Jednou z hlavních složek životního prostředí je voda. Je důležitá pro život na zemi, neboť bez vody není život. Proto také čistota vod přitahuje naši pozornost a znečištění vodních toků nám působí velké starosti. Naším krajem protéká největší česká řeka Labe - Albis, kdysi stříbropěnná - ?vody tam jsou čisťounké a k lidskému užívání zdravé, rovněž ryby chutné a výživné?, tak píše Kosmas.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem