Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
21.04.2024 07:50

Alejí klenů kolem rybníků

 Krucemburk – Staré Ransko – Ždírec n. Doubravou. Délka 7 km. Odj. 7:53 ČD. Návrat 14:00, 16:06 ČD. Ved: Květa Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

21.04.2024 07:55

Meandry Struhy

Veselí - Lepějovice - Meandry Struhy - Bílý kopec - Kokešov – Opočínek. Délka trasy 8 km / 13 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 12:47 / 15:15 Bus MHD č.15. Ved: L. Kvapilová.  Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

Archiv aktualit

Zprávy KPP

Co možná z dějin Pardubic neznáte - 7. část

obrázek k článku

Víte, že rozhlasová historie se v Pardubicích začala psát již v roce 1923? Tehdy zaregistrovali v kanceláři Radiojournalu na Národní třídě v Praze desátého koncesionáře v republice. Byl jím dlaždičský mistr Zdeněk Zahradník z Pardubic. 19. září 1931 se v Pardubicích konal 1. celostátní den rozhlasu v rámci Všesportovní výstavy v roce 1931. Byla to největší propagační akce Radiojournalu v historii. Z Pardubic se vysílalo do celé republiky. V květnu 1945 se vysílalo z vysílačky z Tesly v Kijevské ulici. 17. srpna 1945 vznikl společný Východočeský rozhlas Hradec Králové a Pardubice. Studio bylo zpočátku v budově dnešní potravinářské školy, později ve Vodákově vile u Letního stadionu. Společné vysílání s Hradcem Králové však netrvalo dlouho. Po vleklých sporech na konci roku 1946 Pardubice přestaly vysílat na hradecké frekvenci a…


LIBUŠE VOLÁ LONDÝN V LÁZNÍCH BOHDANČI

obrázek k článku

V sobotu 1. dubna 2017 se v areálu firmy Rybniční hospodářství, s.r.o., v Lázních Bohdanči uskutečnila veřejná prezentace projektu ?Libuše volá Londýn? věnovaná 75. výročí působení parašutistů ze skupiny Silver A na území Protektorátu Čechy a Morava. Byla vyvrcholením projektu rekonstruovat živé vysílání na funkční replice vysílačky z radiosoupravy Libuše na původním místě ve stejný den a čas, jak odtud navázal oboustranné spojení s Anglií před 75 lety radiotelegrafista této paraskupiny Jiří Potůček. Pan Václav Busta z Hradce Králové postavil naprosto přesnou repliku radiostanice Libuše, ke které se podařilo sehnat řadu originálních válečných dílů zásluhou zejména Viléma Fencla, presidenta Klubu vojenské historie Rota Nazdar. Při stavbě funkční radiosoupravy Libuše byly použity v největší možné míře původní komponenty, …


ZE ZÁVĚREČNÉ ZPRÁVY JARNÍ TURISTICKÉ SezóNY V PAR DUBICKÉM KRAJI DNE 25. března 2017 V PAR DUBICÍCH

obrázek k článku

Klub českých turistů v oblasti Pardubický kraj každý rok pořádá Zahájení jarní turistické sezóny v některém místě Pardubického kraje. Tradičně se na těchto akcích, konaných pod záštitou primátorů a starostů měst a obcí, setkávají turisté nejen z celého kraje, nýbrž i ze vzdálenějších destinací. Mají možnost vzájemně se setkat a pozdravit, seznámit se s pamětihodnostmi míst a jejich představiteli, a tím přispět k šíření pozitivních informací o nich. Tato místa se pak stávají cíli dalších výletů. Pod záštitou primátora proběhlo zahájení v Pardubicích již v r. 2009 s účastí 550 lidí. V r. 2015 zahájení proběhlo v Poličce (750 účastníků), v r. 2016 se uskutečnilo v Chrudimi (850 účastníků). Oblastní výbor KČT pověřil organizací zahájení v r. 2017 KČT Slovan Pardubice. Jedná se o klub založený v r. 1951, který si v r. 2016 připomněl…


NĚKOLIK POZNÁMEK K HISTORII PARDUBICKÝCH MĚSTSKÝCH ČÁSTÍ

obrázek k článku

Ta zajímavá knížka vyvolala řadu vzpomínek na mé mládí. Jsem z Černé za Bory, kde jsem se narodila. Černá za bory (dnes za Bory) bývala odedávna křižovatkou cest od Mnětic, Staročernska ze Sezemic, z Dašic, před Černou byl železniční přejezd (dnes zrušený), od Žižína a z Drozdic. Snad je starší než Pardubice, prý r. 1289 byla sídlem Bolecha z Černé. Naše kaplička byla před 2 nebo 3 roky opravena obecním úřadem. Je zasvěcena sv. Janu Nepomuckému, ne Janu Křtiteli. Mše tam byla naposledy sloužena o posvícení v září 1973. Když jsem byla malá, byly tam krásné májové pobožnosti, kde můj tatínek hrál na housle, my říkali básničky. Lidé stáli až venku na silnici. Bývaly tu i křížové cesty o postu. Měli jsme tu dvě kněžské primice z jedné rodiny, p. Jana Sedláka a před lety jeho prasynovce Jaroslava Sedláka.


HEYDRICHIÁDA - 75 let

obrázek k článku

Ve ZPRÁVÁCH KPP č. 3?4 / 2017 jsme připomněli 75. výročí vysazení paraskupin Anthropoid (Jozef Gabčík a Jan Kubiš), Silver A (Alfréd Bartoš, Josef Valčík, Jiří Potůček) a Silver B (Jan Zemek, Vladimír Škácha) ? dne 29. prosince 1941 nad územím protektorátu. 27. května 1942 ? tedy také před 75 lety ? byl proveden v Praze J. Gabčíkem a J. Kubišem útok na automobil, v kterém jel na Pražský Hrad Reinhard Heydrich. Pár dní nato Zastupující říšský protektor na následky zranění umírá.


Zpráva o Činnosti KPP v roce 2016

obrázek k článku

(přednesená na VČS 29. 3. 2017) V roce 2016 jsme zahájili druhou padesátku let naší činnosti, dá se říci, že vstupujeme do zralého věku. Můžeme konstatovat, že v loňském roce klub úspěšně vykročil za cílem, stát se důstojným reprezentantem pardubických patriotů, hlasem veřejnosti, který bude slyšet a který nebude možno ignorovat. Něco statistiky: Členská základna: ? V roce 2016 vzrostl počet členů KPP na 667 platících členů. ? V roce 2016 se přihlásilo 76 nových členů. ? V roce 2016 se odhlásilo nebo bylo vyřazeno 34 členů. ? Oproti roku 2015, kdy jsme měli 625 platících členů, jejich počet vzrostl o 42 členů!!! Našimi členy jsou mimo jiné tři nejvyšší představitelé samosprávy - senátorka, 1. náměstek hejtmana a primátor.


PARDUBICE 9.11.1918

obrázek k článku

Teprve 13 dní bylo mladé ČSR, když tam doputovala poštovní poukázka na 300 K z města Bursztyn v Haliči. Žilo tam tehdy 4 000 obyvatel, nalézal se tam zámek s velkým rybníkem, v městě byl i soud a pivovar. Procházela tudy i železnice z Lvova do Černovic, které později střídaly státy, kterým patřily. Do Pardubic peníze došly 9.11.1918 spolu s poukázkou tehdy vydanou pro Halič a východní část monarchie s textem německým, polským a ukrajinským. Tzv. okresní razítko na dolním okraji poukázky se používá u nás dodnes. Římská číslice značila okruh poštovního ředitelství a arabská pak číslo pošty. Adresát por. L.Landsmann byl v Záložní nemocnici 2 císaře Františka Josefa 27, barák 19. Dvě známky 20 hal. zobrazují posledního císaře Karla. Každopádně jde o zajímavý poštou prošlý doklad z dob, kdy už existovalo Československo, ale do konečného míru…


Žili mezi námi - PhDr. Jan Havlas

obrázek k článku

Pan PhDr. Jan Havlas se narodil 20.10.1928 v Pardubicích v části, které se dodnes říká ?Přihrádek? a je součástí pardubického zámku. Narodil se do rodiny, kde jeho děd Petr Kraj vlastnil živnost na rybářské a sportovní potřeby. Následné své dětství prožil v Pardubičkách. Po nečekané smrti svého tatínka se s maminkou a bratrem Pavlem museli stěhovat do obce Dříteč poblíž Kunětické hory, kde v době války bylo pro jejich maminku snadnější uživit dvě malé děti. Tam také prožil léta dospívání a po válce, s nástupem na Obchodní akademii, se do Pardubic denně vracel a mimo jiné se účastnil obnovy společenského života v letech těsně po válce.


JISKRA, KOVO-ELEKTRO DRUŽSTVO PARDUBICE

obrázek k článku

Družstvo "Jiskra" bylo založeno dne 21.února 1926 v hostinci ?U Capoušků? v Pardubicích, v době, kdy byla velká nezaměstnanost a dělníci byli pro nedostatek práce propouštěni. V té době se několik dělníků v čele s Františkem Černým, Janem Stejskalem, Václavem Novotným a Mikulášem Brožíkem rozhodlo ustanovit družstvo, aby nebyli závislí na libovůli zaměstnavatele. Podnik byl nazván "Výrobní družstvo strojníků a nástrojařů v Pardubicích". Výrobní náplní byla oprava a údržba řeznických a pekařských strojů. Byla pronajata větší dílna, která byla upravena z konírny na dvoře krejčího Zikmunda na "Zeleném" v Pardubicích (v dnešní době na rohu bývalé Švermovy ulice a Třídy míru).


Co možná z dějin Pardubic neznáte - 6. část

obrázek k článku

Víte, proč pardubický Zámeček nese jméno právě Zámeček? Řekne-li se v Pardubicích Zámeček, většina lidí si vybaví nacistické popraviště na východním okraji města. Málokdo však zná vysvětlení idylického pojmenování tohoto místa. Zámeček byl postaven stavitelem Schmoranzem st. pro hraběte Jiřího Larisch-Monnicha v letech 1884-86. V dubnu 1885 vyšel v časopise Pernštýn článek o pokračující stavbě vily i stájí pro 50 koní. To vzbudilo ve veřejnosti odezvu a zvědaví pardubáci jezdili okukovat rostoucí "Zámeček". Larischova vila se po dokončení stala známým společenským centrem.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem