Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
21.04.2024 07:50

Alejí klenů kolem rybníků

 Krucemburk – Staré Ransko – Ždírec n. Doubravou. Délka 7 km. Odj. 7:53 ČD. Návrat 14:00, 16:06 ČD. Ved: Květa Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

21.04.2024 07:55

Meandry Struhy

Veselí - Lepějovice - Meandry Struhy - Bílý kopec - Kokešov – Opočínek. Délka trasy 8 km / 13 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 12:47 / 15:15 Bus MHD č.15. Ved: L. Kvapilová.  Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

Archiv aktualit

Zprávy KPP

Pardubický Slavín - JUDr. Vojtěch Horák st., MUDr. Karel Vojáček

obrázek k článku

Stojíme u Ohradní zdi t. zv. Nové části Městských hřbitovů v Pardubicích, k níž se dostáváme portálem od krematoria zahnutím doprava (v sousedství se nacházejí hroby MUDr. Jaromíra Kučery, starosty JUDr. Jana Frýby a stavitele Stanislava Manycha). Rodinná hrobka Horákových na sebe upoutává postavou anděla Milosrdné smrti. Nápisová deska vpravo od tohoto anděla připomíná zemského poslance sněmu Království českého JUDr. Vojtěcha Horáka, který podle sdělení Národních listů promluvil „v předvečer Husova dne“ (t. j. 5.7.) roku 1900 před pardubickou radnicí o významu M. Jana, jehož busta byla postavena před Vejrychovou radnicí. Ten večer proběhl lampionový průvod, do jehož čela se postavil starosta JUDr. A. Formánek s městskou radou. Slavnostní řečník JUDr. V. Horák měl 2 syny (dvojčata), narozená 24.dubna 1899 – Vojtěcha ml. a…


DVĚ PŘELOUČSKÉ POSTAVY Z OBDOBÍ REFORMACE

obrázek k článku

K městu Přelouč se vážou dvě pozoruhodné postavy českého reformačního hnutí, jimž je třeba i do budoucnosti věnovat naši pozornost. Ta první – husitský kněz Antoch – je zahalen v jakési mlze vytvořené nedostatkem historických údajů, o něž se lze bezpečně opřít, ačkoliv autoři historických románů či povídek (od A. Jiráska po M. V. Kratochvíla) ho obvykle řadí mezi táborské radikály. O Antochovi (podle prof. P. Vorla Antonínovi) z Přelouče je pouze známo, že jako pomocný kněz (oltářník) získal tuto funkci v chrámu sv. Jakuba při pobočním oltáři světic Markéty a Kateřiny. Z roku 1417 (dva roky po upálení M. Jana Husa) pochází latinský rukopis Kalendáře a breviáře, jenž je dnes uložen v Národní knihovně v pražském Klementinu pod sign. XII F 29. (sbírka rukopisů a starých tisků). Antochův breviář se stal ve 30.letech 20.století předmětem…


STUDENTSKÁ ODBOJOVÁ ORGANIZACE Z LITOMYŠLE POPRAVENÁ NA PARDUBICKÉM ZÁMEČKU

obrázek k článku

Za nacistické okupace existovalo mezi studenty rozsáhlé odbojové hnutí. Zapojeni do něj byli i učitelé. Posilou pro toto hnutí byl v roce 1939 příchod studentů z vojenského gymnázia z M. Třebové. V roce 1940 byly organizovány malé skupiny. Do čela se postavil student Josef Kůžela. Byl členem ÚVOD (Ústřední vedení odboje domácího). Jeho nejbližšími spolupracovníky byli Jaroslav Zima, Jiří Šperl 1/, Jan Bureš, Jaroslav Šimáček a další. Většina členů vlastnila zbraně: loveckou pušku, 5 malorážek, 3 kulovnice. Měli spojení na Prahu. Pokyny k akcím vydával J. Kůžela podle rozkazů z ÚVOD v Litomyšli (velitel E. Král), další pokyny šly z Prahy (redaktor Jaroslav Hanka).


Náš rozhovor s Romanem Marčákem

obrázek k článku

Dnes hovoříme s p. Romanem Marčákem, předsedou FK v Pardubicích a vedoucím redaktorem pondělníku Pernštejn Jste předsedou Filmového klubu v Pardubicích. Připomeňte, prosím, stručně jeho historii a cíle. Pardubický Filmový klub patří k nejstarším v České republice. Příští rok vstupuje do své 57. sezony, což znamená, že naši předchůdci zahájili jeho činnost v roce 1963. Tehdy, v době pozvolného uvolňování společenských „šroubů“, včas zachytili signály spontánně vznikajících iniciativ a hledali způsob, jak začít nabízet divákům trochu jiné filmy, než byly ty, které se hrály v běžných kinech. Coby nejpraktičtější se po krátké době ukázala možnost zastřešení Filmového klubu oficiální Městskou správou kin. Počátky našeho klubu jsou neoddělitelně spjaty s osobami Miloše Zahradníka či Miroslava Hanuše a řady dalších, pro něž bylo typické,…



DALŠÍ PODROBNOSTI O ŽIVOTĚ L. FUGGERA

obrázek k článku

Na podzim 2019 se objevila na knižním trhu nová kniha R. Akswitha „Nezlomná“ (vyd. MF) o životě jediné ženské vítězky Velké pardubické Laty Brandisové. Recenzi o knize od dr. R. Brože přinášíme v tomto čísle.


PROJEKT ELEKTRICKÝCH DRAH Pardubice - Chrudim, Pardubice-Heřmanův Městec, Pardubice-Sezemice a Pardubice-Bohdaneč

obrázek k článku

Z nedávné minulosti. Dne 25.3.1904 konala se v zasedací síni radnice v Pardubicích předběžná schůzka, jejímž jednacím předmětem byla úrada o krocích čelících ke zřízení uvedených elektrických drah. Zúčastnili se jí zejména pp. starosta Pardubic JUDr. Formánek, MUDr. Novák, prof. Rosa, prof. Sova, okresní starosta Markalous, starosta MUDr. Pospíšil z Bohdanče, starosta Blahouš ze Sezemic, starosta Topič z Dražkovic aj. Prof. Sova referoval o projektované dráze, již by instalovala firma Křižík z Prahy. Vytknuta důležitost toho projektu jak pro dopravu osob, tak pro dopravu zboží. Velká a rozhodující vlastnost toho podniku jest, že elektrické dráhy nevyžadují tak značného nákladu finančního jako lokální dráha s parním pohonem a že elektrické dráhy vypravují krátké, ale časté vlaky. Pan prof. Rosa navrhuje, by byl zvolen komitét, který by…


ZAJÍMAVOSTI A KURIOZITY KAŽDODENNÍHO ŽIVOTA V PARDUBICÍCH 5. část

obrázek k článku

Pro hlávku zelí! V sobotu dne 5. 11. mezi 5. – 6. hodinou večerní způsobil strojvedoucí František Pletánek pustou výtržnost v krámě Hynka Bednáře na Skřivánku, při čemž majitel závodu utrpěl lehčí poranění, ba i jeho choť, služebná a jistý občan, který přispěchal ohroženému obchodníku na pomoc. Všichni pocítili fyzickou sílu rozzlobeného Pletánka! Když všichni tito výtržníka viribus unitus („spojenými silami“, poznámka autora) na ulici vyhodili, rozházel rozčílený strojvedoucí jako doslov všechno vystavené zboží v ceně 200 Kč. Bylo naň učiněno trestní oznámení. A to všechno jen proto to, že se mu hlávka zelí zdála příliš drahou…!


Lehké děvy to v Pardubicích neměly lehké

obrázek k článku

V roce 1928 vyšel román pardubického rodáka a spisovatele Jana Václava Rosůlka „Huláni a kavalíři“. Román si utahoval ze společnosti pohybující se kolem pardubických parforsních honů. Barvitě popisoval život šlechty a rakouských důstojníků. Román má pornografický charakter, líčí sexuální orgie a prostituci. Právě prostituce se stala nejen v Pardubicích velkým problémem vzhledem k šíření pohlavní nákazy v podobě kapavky či syfilis. Nejohroženější byli vojáci, kteří prostitutky vyhledávali. V době první republiky, kdy vyšel Rosůlkův román, byla prostituce zakázána.


JOSEF RESLER (1864-1939) berní ředitel a přítel J. Pírky a P. Bezruče

obrázek k článku

Je to již 19 let, kdy v Praze zemřela paní B. Brunnerová (22.9.2001), dcera známého českého právníka bibliofila JUDr. Kamilla Reslera (1893-1961), advokáta ex offo v procesu s válečným zločincem K. H. Frankem. 1/ Když jsem vloni pořádal ještě nevyužité podklady, jež mi obětavě zasílala, našel jsem v nich i zajímavé údaje o jejím dědečkovi – berním řediteli v Pardubicích Josefu Reslerovi.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem