Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

03.04.2024 18:00

Archeologický průzkum v Pardubičkách

Přednáška Mgr. Tomáše Čurdy. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského náměstí. Vstup zdarma, veřejnost zvána.

typ akce: Hovory o Pardubicku

06.04.2024 14:00

Komentovaná prohlídka Automatických mlýnů

Pročleny Klubu přátel Pardubicka. Sraz před areálem Automatických mlýnů. Vstupné 200 Kč / 140 Kč zlevněné. Přihlásit k účasti je možné v kanceláři Klubu přátel Pardubicka v úterý nebo ve čtvrtek 10-12 a 14-17 hodin.

typ akce: Výlety do historie

17.04.2024 18:00

Nálety na Pardubice

Přednáška k 80. výročí spojeneckých náletů na Pardubice v roce 1944. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenckého náměstí. Vstup zdarma.

typ akce: Hovory o Pardubicku

Archiv aktualit

Zprávy KPP

ZAJÍMAVOSTI A KURIOZITY KAŽDODENNÍHO ŽIVOTA V PARDUBICÍCH aneb historie maličkostí - 1. část

obrázek k článku

Úvod: V minulých letech vycházely ve ZKPP dva mé seriály, které se vztahovaly ke kriminálním událostem v Pardubicích (Hříšní lidé města Pardubic, Pardubický pitaval v době protektorátní). Nový seriál, který předkládám, je svým způsobem pokračováním, volně navazujícím na předchozí články. Nejedná se však, jak je patrné již z názvu seriálu, jen o kriminální události, které nebyly zařazeny do předchozích seriálů, ale o události a příběhy, které můžeme zařadit do ?přihrádky? zajímavostí a někdy až kuriozit, úsměvných, či naopak smutných. Historie se neskládá jen z velkých událostí a příběhů, životů velkých slavných osobností. Tvoří ji i skromné, nenápadné a ve starém regionálním tisku snadno přehlédnutelné události. Zapadají do historie jako jednotlivé ?střípky? puzzle a dotvářejí tak víceméně obraz každodenních…


ODHALENÍ PAMĚTNÍ DESKY KARLA JANA ZÁKOUTCKÉHO V HEŘMANOVÉ MĚSTCI

obrázek k článku

Ze Síně slávy české turistiky. Námět k turistickému výletu. Dne 7.4.2018 na výroční konferenci KČT v Praze převzal starosta Heřmanova Městce, kde se K.J.Zákoutcký narodil a téměř celý život působil, z rukou čestného předsedy KČT Ing. J.Havelky diplom, který uvedl K.J.Zákoutckého do Síně slávy české turistiky. Nezůstalo však jen u tohoto aktu. Město Heřmanův Městec se rozhodlo svému rodákovi odhalit pamětní desku. K odhalení došlo 29.9.2018 v rámci podzimních celodenních městských slavností na budově školy, kde tento významný propagátor a organizátor turistiky na Chrudimsku, Pardubicku a v oblasti Železných hor jako pedagog a ředitel školy působil.


Rozhovor s Vladimírem Martincem

obrázek k článku

1/ Na který okamžik své skvostné hokejové kariéry vzpomínáte nejvíce? Svoji kariéru bych rozdělil do dvou období. Jedno je jako hráč, kdy jsme třikrát vyhráli mistrovství světa v letech 1972, 1976 a 1977 a pak jsme se chystali na čtvrtý titul na mistrovství světa do Prahy, kde nám to ale nevyšlo o jednu spornou branku. Na mistrovství světa v Katovicích v roce 1976 jsem byl vyhlášen nejlepším hráčem celého mistrovství. Nechtěl bych ani zapomenout na Olympijské hry v Innsbrucku ve stejném roce, kdy jsme byli šest minut od zlaté medaile, ale nakonec jsme prohráli a získali stříbro. Jako asistent trenéra jsme spolu se skvělým týmem vyhráli olympiádu v Naganu v roce 1998 a na to navázali hattrickem z mistrovství světa v letech 1999, 2000 a 2001. Jsem rád, že jsem mohl být v tomto týmu a pracovat s výbornými hráči.


Larischova vila - Zámeček - Vyjádření k článkům uveřejněných v časopisu ZPRÁVY KPP číslo 11 - 12

obrázek k článku

V uvedeném vydání časopisu jsem si se zájmem přečetl dva články, které se týkaly Larischovy vily - Zámečku (Ing. Eduard Beck - "K chystaným stavebním úpravám na Zámečku", Milan Zlinský - "Larischova vila by měla být národní památkou", převzato z MF Dnes ze dne 23. 8. 2018). Velmi mě těší, že projektu revitalizace Larischovy vily - Zámečku je věnována permanentní pozornost ze strany médií, ale i spolků, v tomto případě Klubu přátel Pardubicka


Pan učitel Karel Gottwald

obrázek k článku

V říjnu roku 2018 uplynulo dvacet let od doby, kdy nás opustil náš kolega a sezemický rodák pan učitel Karel Gottwald (*22. 3. 1934 ? ?17. 10. 1998). Narodil se v Sezemicích v učitelské rodině a po pedagogických studiích se i on, věren rodinné tradici, stal učitelem. Na pedagogické fakultě vystudoval aprobaci ?matematika ? fyzika ? dílny?. Jako začínající učitel působil krátce v Herálci u Hlinska, v Újezdě u Sezemic a v Bohdanči. V roce 1962 začal vyučovat na Základní škole v Sezemicích, kde působil čtvrt století až do doby svého předčasného odchodu do invalidního důchodu v roce 1988. Ve svém pětadvacetiletém učitelském působení v Sezemicích vyučoval především matematiku a fyziku. Po vzoru svých předků předával své vědomosti a zkušenosti generacím školáků ze Sezemic a širokého okolí. Mezi jeho koníčky patřila hudba. Hrával na klavír,…


MILOSLAV HUŇÁČEK

obrázek k článku

(10.výročí úmrtí jednoho z největších Pardubanů) Narodil se 7.9.1922 ve Stračově, okres Hradec Králové. Vystudoval průmyslovou školu v Hradci Králové. Nastoupil do VCHZ Pardubice jako projektant, po vzniku Chemoprojektu byl s projektovou složkou VCHZ k němu převeden a pracoval zde později pod názvem Cheming až do důchodu. Byl pilným, všestranným sběratelem, sbíral nálepky, odznaky a jiné drobnosti, ale také průpovídky, pořekadla, lidové prognózy a jiné. Pokládal se za Hradečáka a kritizoval nedostatky Pardubic. Pod vlivem přítele Josefa Janiše vstoupil 17.3.1973 do KPP. To se již řadu let věnoval vypalování obrázků starých Pardubic do dřeva. Stal se jedním z nejaktivnějších členů, nejaktivnějším pardubickým vlastivědným pracovníkem. Jezdil na kole po všech částech města, fotografoval památky, pamětihodnosti i novou výstavbu (u…


PARDUBICKÝ SLAVÍN Matouš JEZBERA

obrázek k článku

(narozen 5.4.1841 Bašnice ? zemřel 22.6.1893 Pardubice) Jdeme-li starou částí Městských hřbitovů ústřední cestou od vchodu ke kříži, zaujme nás po pravé straně vysoká kamenná stéla se sochařským portrétem vousatého muže a nápisem: Matouš JEZBERA. Již málokdo z Pardubáků ví, že jde o ředitele pardubického cukrovaru, rodáka z Bašnice na Hořicku v Podkrkonoší, jenž ?Byl uznáván jako výborný praktik, následkem čehož byl dožadován o radu a přispění při zakládání většiny cukrovarů ve východních Čechách, zejména počátkem let 70.? (roz. 19.století ? pozn. aut.) Byl významným činitelem Východočeského spolku cukrovarníků. ?Věnoval se v pravém slova smyslu všemu, co souviselo s jeho oborem, věnoval však i vše, majetek, zdraví i život průmyslu, jemuž náležel?, píše autor jeho stručného životopisu Emanuel Peroutka. Památky takových mužů bychom si…


NOVÁ ZJIŠTĚNÍ O JOSEFU TRNKOVI (1891-1945) poslední oběti pardubického gestapa I.část

obrázek k článku

Díky Mgr. Michalu Štorkovi, pracovníku Státního oblastního archivu v Zámrsku, se mi podařilo získat z Národního archivu v Praze, fond Zemského četnického velitelství, personální spisy vrchního strážmistra četnictva Josefa Trnky, jenž byl 8.května 1945 zastřelen v budově pardubického gestapa 1/ jako vyjednavač revolučního ONV.


BYL J.POTŮČEK U ATENTÁTU?

obrázek k článku

Dne 27.5.1942 byl příslušníky československé armády ve Velké Británii proveden atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Byl dovršen jejich úkol, s nímž byli do vlasti vysláni. Atentát se stal jednou z nejvýznamnějších odbojových akcí ve druhé světové válce a je o tomto tématu mnohé napsáno. Přesto není jeho průběh vlastně dodnes spolehlivě zdokumentován.


PARAŠUTISTA VÁCLAV KINDL: ROZPORNÁ POSTAVA

obrázek k článku

Parašutista paraskupiny Intransitive se narodil 25.srpna 1916 v Dašicích na Pardubicku. Měl pět sourozenců. Obecnou školu vychodil v Dašicích, poté studoval Reálné gymnázium v Pardubicích. Byl aktivním členem Sokola, bavila ho chemie. Při jednom pokusu se v Pardubicích zranil. Po maturitě dobrovolně narukoval do armády. Od roku 1937 studoval Vojenskou akademii v Hranicích. Studia dokončil v roce 1938 s velmi dobrým prospěchem. Po obsazení českých zemí utíká do Polska a vstupuje do Československé armády v exilu. Dá se říci, že zatím normální vojenská kariéra. Ale zajímavá etapa kariéry Václava Kindla nás čeká! Rok 1942. Václav Kindl prochází kurzy na parašutisty. Dokončuje je v hodnosti nadporučíka a je jmenován velitelem výsadku Intransitive. To bylo v březnu.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem